200 rokov od narodenia Adely Ostrolúckej: Pravda o jej láske s Ľudovítom Štúrom!

200 rokov od narodenia Adely Ostrolúckej: Pravda o jej láske s Ľudovítom Štúrom!

Krásna, vzdelaná a zamilovaná do nášho národného buditeľa Ľudovíta Štúra? Vďaka romantickej knihe Jar Adely Ostrolúckej, ktorá opisuje vzťah mladej urodzenej slečny k svojmu učiteľovi slovenčiny, tomu mnohí veria. Prečo sa ale historici nad jednou z najznámejších „lovestory“ v slovenských dejinách len zhovievavo usmievajú?

Keď spisovateľ Ľudo Zúbek napísal svoj román o vzťahu dcéry kráľovského sudcu Mikuláša Ostrolúckeho a kodifikátora spisovnej slovenčiny Ľudovíta Štúra, dozaista netušil, aký historický zmätok tým spôsobí. Kniha Jar Adely Ostrolúckej totiž načrtla romantický vzťah medzi dvoma ľuďmi, ktorí by mimo literatúry zrejme k sebe nikdy blízko nemali. A ako sme dozvedeli od odborníkov na naše dejiny, s veľkou pravdepodobnosťou to tak naozaj bolo. „K vzájomnému vzťahu Ľudovíta a Adely neexistuje dostatok historických prameňov, zachovalo sa iba niekoľko listov, ktoré však Ľudovít nepísal priamo Adele, ale Adelinej matke Alžbete. V listoch Adelu úctivo pozdravuje. Okrem listov sa zachoval zápis od Ľudovíta v Adelinom pamätníku,“ ozrejmila pre Nový čas Nedeľa Agáta Petrakovičová zo Slovenského národného múzea.

Talentovaná polyglotka

Čo však preukázateľne vieme je, že Štúr bol Adeliným učiteľom slovenčiny a nepochybne formoval a ovplyvňoval jej názory v „slovanských otázkach“. „Posielal jej odporúčania na knihy slovanských autorov a informoval ju o národnom dianí,“ hovorí Agáta Petrakovičová s tým, že Adela bola údajne veľmi pekná a rozhľadená mladá žena. „Okrem latinčiny, nemčiny a maďarčiny ovládala i ďalšie jazyka, a to angličtinu, francúzštinu a taliančinu.“ Mladá slečna Ostrolúcka teda určite vynikala nad inými urodzenými dámami, čo potvrdili aj jej súčasníci. „Vrodená jemnosť a elegancia každého ťahu, bledá, podlhovastá, s nádychom posvätnej melanchólie botticellovská tvár, čierne, v dumy pohrúžené oči, prezrádzajúce mimoriadny intelekt, celý neobyčajne ušľachtilý zjav devin upútaval na seba zraky každého. Jej vzdelanosť, záujmy a stále kultivovanie ducha budili všeobecný obdiv... Prejavila pred Štúrom záujem o slovenčinu, a to stačilo, aby si ho úplne získala,“ napísala v liste Adelinmu synovcovi slovenská literárna historička a prvá Slovenka, ktorá získala doktorát na parížskej Sorbonne, Helena Turcerová-Devečková.

Ako sa zoznámili?

Štúr sa s Adelou Ostrolúckou zoznámil prostredníctvom svojho brata Samuela, ktorý bol evanjelickým kaplánom v Zemianskom Podhradí. V tom čase mal už 30 rokov a šéfoval Slovenským národným novinám. „Ľudovít Samka v Podhradí často navštevoval. Po prvýkrát sa s Adelou mali stretnúť práve tam, v roku 1846, u Adelinho strýka Gustáva Ostrolúckeho, ktorému patrilo panstvo,“ hovorí Agáta Petrakovičová zo Slovenského národného múzea. Romantikov však predsa len môžeme potešiť nasledujúcou informáciou. „Podľa rozprávania bola Adela s Ľudovítom na plese v Grasalkovičovom paláci v Bratislave,“ pripúšťa historička.

Sklamaný spisovateľ

A aká vlastne bola slávna Adela Ostrolúcka? Okrem jej intelektu a vzdelania sa často pátra po jej zachovanej podobizni, aby sme si mohli obzrieť tú, ktorá vraj očarila Štúra. „Podobizeň Adely poznáme z obrazu Jánosa Vidékyho, ide o známy portrét stojacej dievčiny v šedých šatách s čiernou čipkou. Portrét bol však namaľovaný až v roku 1876, teda 23 rokov po jej smrti, preto je možné pripustiť, že je romantickou predstavou rodičov, ktorí si svoju dcéru takýmto spôsobom zvečnili,“ povedala nám Agáta Petrakovičová zo SNM - Múzeum Ľudovíta Štúra. Vedeli ste, že keď spomínanú podobizeň uvidel autor knihy Jar Adely Ostrolúckej, Ľudo Zúbek, tak bol vraj veľmi sklamaný a dáma na obraze sa mu vôbec nezdala pekná? „Okrem uvedeného portrétu má SNM – Múzeum Ľudovíta Štúra vo svojich zbierkach i kresbu, ktorá pochádza od posledného majiteľa panstva Ostrá Lúka Mikuláša Ostrolúckeho. Autorom kresby je s najväčšou pravdepodobnosťou Adelin brat Gejza, ktorý v 30-tych rokoch 19. storočia študoval v Bratislave kresbu a maľbu. Namaľoval ho v roku 1853, teda opäť po jej smrti. Portrét namaľovaný za života Adely sa, žiaľ, nezachoval,“ informovala Agáta Petrakovičová.

Štúr ju oplakával

Aj keď historici románik medzi Ostrolúckou a Štúrom rázne popierajú, spisovatelia, novinári a všetci romantici sa musia pýtať: Napísal by niekedy nejaký muž o nejakej žene to, čo Štúr o Adele po jej smrti, ak by ju z celého srdca nemiloval? „... plná lásky k nám nás opustila, a srdce moje už i tak na všetky strany rozkrvácané odchodom svojím mocne ranila. Bol to zvláštny tvor, viac duch ako telo, vzdelanosti a šlechetnosti neobyčajnej, a lásky k nám, jako i z jej písomných pamätníkov vidno, najvrelejšej. Taký tvor sa riedko rodí, a ešte redšie vychová, určený viac Bohu jako svetu,“ vyplakal sa krátko po jej smrti, presnejšie 18. apríla 1853, Ľudovít v liste Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi. Adele potom zložil dokonca aj báseň, v ktorej ju prirovnáva k peknému kvetu či k zbožnej, nebojácnej Antigone.

Kto pozná pravdu?

Ak hľadáme odpoveď na otázku, aký bol vlastne vzťah medzi Štúrom a Ostrolúckou, nesmieme obísť obyvateľov obce Ostrá lúka. Tam v názore na túto záhadnú „lovestory” panuje vzácna zhoda. Starosta obce, Juraj Jelok, pre Nový čas Nedeľa povedal: „Historici spochybňujú aj to, že Ľudovít Štúr bol na Ostrej Lúke, tak nie sa čomu čudovať. V obci sa nachádza pamätná tabuľa venovaná Adelke, kde je napísaný text - Vznešená a mimoriadne vzdelaná žena Adela Ostrolúcka, ktorú spájala hlboká vzájomná náklonnosť a úcta s hlavným predstaviteľom slovenského národného hnutia Ľudovítom Štúrom - Tento text vystihuje názory obyvateľov obce. Už sa nedozvieme, či ich vzťah bol ľúbostný, ale nejaký bol. A to je podstatné.”

5 faktov o vzťahu Štúra a Ostrolúckej

- Korešpondencia medzi nimi vzhľadom na spoločenské pomery neexistovala.
- Štúr písal listy jej matke, Adelu len krátko pozdravoval.
- Osamote sa nemohli stretnúť, vždy bol s nimi niekto z rodiny a robil im garde.
- Štúr udržiaval kontakty najmä s Adeliným otcom, ktorý podporoval jeho kariéru.
- Bol medzi nimi 9-ročný vekový rozdiel a zoznámili sa zrejme v čase, keď bola Adela dieťa.

Volali ju Etelka

Adela Ostrolúcka bola dcérou kráľovského sudcu Mikuláša Ostrolúckeho a Alžbety, rodenej Gostoniovej. Narodila sa 31. marca 1824 a pokrstili ju ako Adelaidu Osztroluczky, doma ju ale volali Etelka. Sídlo ich rodu bola od roku 1826 Ostrá Lúka pri Zvolene. Vynikala jazykovým, výtvarným aj hudobným talentom, jej domácim učiteľom bol autor maďarskej hymny, operný skladateľ František Erkl. Zaujímala sa o politiku, často navštevovala parlament. Zomrela 18. marca 1853 vo veku 28 rokov na týfus, od detstva mala byť chorľavá a veľmi bledá.

 

Zaujímavosti

Socialne siete