3 otázky pre športového komentátora Mareka Vaňousa

3 otázky pre športového komentátora Mareka Vaňousa
3 otázky pre futbalového komentátora Mareka Vaňousa

14. júna sa naplnili nemecké futbalové štadióny a tí, ktorí to majú ďaleko, zasadli pred televízne obrazovky. Po hokejových majstrovstvách sveta totiž prišiel na rad aj sviatok pre fanúšikov futbalu – majstrovstvá Európy, známe ako UEFA Euro 2024! Vedeli ste ale, že hlasy, ktoré vás futbalovým zápasom sprevádzajú, to nemajú vždy celkom jednoduché?

Je náročné komentovať futbalový zápas?

Roky som komentoval najmä tenis. Mám za sebou približne tritisíc zápasov, ale vždy, keď som náhodou musel komentovať futbalový zápas, bolo to pre mňa veľmi náročné. V tenise sa do hry väčšinou nehovorí. Hlavnou úlohou komentátora je správne zhrnúť dianie v krátkom čase medzi loptičkami. Vo futbale sa stále niečo deje. Nesledujete a nekomentujete len dvoch (prípadne štyroch) hráčov. Na ihrisku ich je 22 a k tomu ďalší hráči na lavičke, manažéri, personál a ďalší. Je to extrémne náročné na pozornosť a takisto na prípravu. Pamätám si, že na zápas španielskej ligy som sa pripravoval jedenásť hodín. Nakoniec som zo zistených informácií využil minimum, ale potreboval som ich. Úlohou komentátora totiž nie je diváka zahltiť faktmi, ale reagovať na situáciu a „vytiahnuť“ informáciu, ktorá sa v danej situácii hodí. V tomto je komentovanie tenisu a futbalu rovnaké.

Čo musí vedieť dobrý futbalový komentátor?

V prvom rade musí futbal milovať a vyznať sa v ňom. Nemusí to byť bývalý profesionál, ale potrebuje chápať, čo je technicky náročné, rozumieť taktike a dobre čítať hru. Čím dlhšie to človek robí, tým je to jednoduchšie. Získava informácie, ktoré skracujú prípravu, skúsenosti a s nimi aj pokoj a vlastný štýl. Napriek tomu je dôležité stále sa vzdelávať. Mení sa nielen šport, ale aj komentovanie a správny profesionál by mal byť schopný reagovať na nové trendy.

Tajný tip na víťaza Euro 2024?

Euro je kvalitatívne najťažší futbalový turnaj. Obhájiť víťazstvo dokázali len Španieli a celkovo z 15 šampionátov vzišlo až 10 rôznych víťazov. Medzi nimi napríklad aj Grécko, ktoré je dokonalým dôkazom, že tento turnaj je netipovateľný. Vyhrať môže takmer ktokoľvek, ale pre mňa sú najväčší favoriti Francúzsko a Anglicko.


Zdroj foto: amv

Súvisiace:
šport futbal

Šport

Socialne siete