5 najohrozenejších druhov zvierat na svete: Prežijú rok 2030?

Medzi najkrajšie zvieratá na svete patria určite žirafy.
(Zdroj: Pixabay)

4. októbra sa každoročne oslavuje Svetový deň zvierat. Vymysleli ho ekológovia, ktorí sa v roku 1931 stretli v talianskej Florencii, kde špekulovali nad tým, ako sa čo najlepšie o zvieratá starať a ako chrániť tie, ktoré ochranu potrebujú. O pomoc požiadali aj svätého Františka z Assisi, ktorý je patrónom ochrancov prírody a ktorého sviatok si presne v ten istý deň pripomína katolícka cirkev. Traduje sa, že keď Františkove kázne nechceli počúvať ľudia, prihováral sa zvieratkám, ktoré sa okolo neho zbehli v hojnom počte. Ktovie ale, čo by známy svätec povedal na to, koľko zvierat sme už ohrozili našou ľahostajnosťou a honbou na peniazmi.

Gorila nigérijská

Rovnako ako pri leopardovi škvrnitom amurskom aj jeden z poddruhov gorily – gorilu nigérijskú vážne ohrozuje pytliactvo a odlesňovanie. Na celom svete je ich podľa odhadov zrejme menej ako 300 kusov. Gorila nigérijská žije v hraničnej oblasti medzi Kamerunom a Nigériou. Nie tak dávno sa považovali za úplne vyhynutý druh, vedci a ochranári ich znovu objavili koncom 80. rokov. Tieto zvieratá je veľmi náročné odfotiť, ale pár snímok predsa len existuje.

Vráskavec obrovský

Je to najväčší živočích, aký kedy žil na tejto planéte. Má dĺžku 30 metrov a hmotnosť od 50 do 150 ton. Len hmotnosť ich jazyka sa rovná hmotnosti dospelého slona, čo je približne 2,9 tony. Žije vo všetkých oceánoch a dokáže plávať rýchlosťou až 37 km/h. Živí sa kôrovcami, ale keďže komerčný rybársky priemysel kôrovce stále intenzívnejšie loví, vráskavcovi, alebo aj modrej veľrybe, chýba hlavný zdroj potravy. V roku 1986 sa zakázal jeho lov.

Leoapard škvrnitý amurský je na pokraji vyhynutia.
Leoapard škvrnitý amurský je na pokraji vyhynutia.
(Zdroj: Pixabay)

Leopard škvrnitý amurský

Tento krásavec žije v počte už len niekoľko desiatok kusov na juhovýchode Ruska, niektoré jedince sa nachádzali aj v severovýchodnej Číne a v Severnej Kórei. Dnes sa už ale zdá, že na týchto miestach úplne vyhynuli. Tento poddruh leoparda je jedno z najvzácnejších zvierat na svete a ohrozuje ho najmä pytliactvo a odlesňovanie. Leopard škvrnitý amurský je výnimočný svojou nádhernou kožušinou, obrovskou silou a rýchlosťou až 37 kilometrov za hodinu.

Nosorožec ostronosý

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov nosorožec ostronosý patrí medzi kriticky ohrozené druhy na Zemi, Jeho populácia v Afrike sa dramaticky znížila v dôsledku lovu, pytliactva a obchodovania s jeho rohmi. Nosorožec ostronosý, alebo aj čierny, dorastá do dĺžky 3 metre s váhou približne jednej tony. Má slabý zrak, ale sluch a čuch má výborný. Populácia nosorožcov ostronosých dosahuje dnes približne 3100 dospelých jedincov.

Kareta pravá

Tejto krásnej morskej korytnačke hrozí vyhynutie v dôsledku pytliactva, znečisťovania oceánov a komerčného rybárskeho priemyslu. Ich panciere zbierali už starí Egypťania a Rimania, ktorí z nich vyrábali šperky, napríklad prstene a hrebene do vlasov. Priemerný dospelý jedinec je dlhý asi jeden meter a váži približne 80 kíl. Dožíva sa asi 50 rokov a na jednom území sa nezdržiava dlho. Obchod s karetami je momentálne v mnohých krajinách sveta zakázaný.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
zvieratá

Zaujímavosti

Socialne siete