5 tipov na kúpanie v prírode: Poďte si oddýchnuť k slovenským jazerám!

5 tipov, kde sa okúpete v prírode: Oddych pri jazerách

Leto bez kúpania si vie len málokto predstaviť. Ak aj neholdujete plávaniu, určite privítate osvieženie pri vode. Slovensko ponúka množstvo vodných plôch na oddych, my vám ponúkame päť z nich, ktoré sú mimoriadne obľúbené.

Zlaté piesky v Bratislave 

Prírodné jazero s čistou vodou, trávnatým okolím a pieskovou plážou dopĺňa športovo-rekreačný areál s atrakciami pre deti aj dospelých. Nájdete tam detské ihrisko, možnosti stravovania aj ubytovania, tenisové kurty, minigolf či ihriská na futbal a volejbal. V lete sa na Zlatých pieskoch konajú známe festivaly a podujatia, pričom medzi tie najznámejšie patria Uprising festival a Hip Hop Žije. 

Slnečné jazerá v Senci 

Slnečné jazerá v Senci sú jedným z najznámejších a najnavštevovanejších letných stredísk cestovného ruchu na Slovensku. Areál je rozdelený na severnú a južnú časť. Na severnej časti sa nachádza známy akvapark s celoročnou prevádzkou, južná časť ponúka celý rad služieb – ubytovanie rôznych kategórií (hotely, chaty, ubytovne, kemping), stravovanie v stánkoch rýchleho občerstvenia i reštauráciách, širokú ponuku vodných športov, rybolov, detské ihriská, ihriská na plážový volejbal, tenisové kurty, futbalové ihrisko a počas letnej sezóny i hudobno-zábavné podujatia a pravidelné diskotéky. Nachádzajú sa na východnom okraji mesta Senec, na hlavnom cestnom ťahu Bratislava – Trnava, približne 25 km od Bratislavy. 

Jazero Horná Streda  

Obľúbené jazero sa nachádza blízko mesta Piešťany. Areál jazera disponuje piesočnatými plážami a je obkolesený lesmi. V areáli sa v letných mesiacoch konajú rôzne festivaly. Jazero Horná Streda je obľúbené pre svoju výnimočne čistú vodu. Teplota vody sa v letných mesiacoch pohybuje okolo 23 stupňov, čo robí kúpanie príjemne osviežujúcim. Priamo pri jazere Horná Streda sú k dispozícii stravovacie služby. Brehy sú mierne zvažujúce, vhodné pre rodiny s malými deťmi. Prístup k vodnej ploche je od obce Horná Streda. K jazeru Horná Streda vedie asfaltová cesta, po ktorej sa dá dostať autom až na vzdialenosť 140 m od jazera. 

Slovenské more Domaša 

Domaša patrí k najteplejším priehradám na Slovensku. V okolí vodnej nádrže leží dokopy päť stredísk a v každom z nich nájdete aspoň malú pláž a viaceré služby pre dovolenkárov. Veľká Domaša je známa aj ako slovenské more. Voda v priehrade je čistá, má modrozelenú farbu a vynikajúcu samočistiacu schopnosť. Teplota vody sa pohybuje okolo 23 °C. Veľmi obľúbená je najmä pláž Tíšava, má jemný piesok, podobný ako pri mori. Skvelá je najmä pre rodiny s deťmi a slabších plavcov, keďže má mierny vstup do vody. Sú tu športové a detské ihriská. Druhá obľúbená pláž sa nachádza v Novej Kelči. Stredisko leží v izolovanej zátoke, čo uvítajú ľudia, ktorí nemajú radi nízke teploty vody. Priemerná teplota vody na Novej Kelči sa pohybuje okolo 26 °C. Prednedávnom tu bola vybudovaná aj nová umelá pláž s kamennou hrádzou. Niektoré z rekreačných zariadení ponúkajú svojim hosťom súkromné pláže, kde majú lepší priestor na pokojný oddych. 

Beach Bukovec 

Bukovec je umelo vytvorená vodná nádrž, ktorá je zásobárňou pitnej vody pre okolie Košíc. Z toho dôvodu je pre verejnosť neprístupná. Zato menšia nádrž pod Bukovcom je obľúbeným rekreačným miestom ľudí z blízkeho aj ďalekého okolia. K dispozícii sú dve pláže. Jedna z nich Beach Bukovec je síce spoplatnená, no ponúka sprchy, toalety a požičiavanie ležadiel a lodiek. Vstup na druhú pláž je zadarmo, ale táto pláž neponúka žiadne služby. Priemerná hĺbka vody nádrže je 9 metrov, jej maximálna hĺbka je okolo 15 metrov a priemerná teplota vody počas sezóny je 21°C. Okolie vodnej nádrže Bukovec je ideálne na cykloturistiku a turistiku.

5 tipov, kde sa okúpete v prírode: Oddych pri jazerách
5 tipov, kde sa okúpete v prírode: Oddych pri jazerách


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Slovensko jazerá kúpanie

Slovensko

Socialne siete