557 rokov od založenia slávnej Academie Istropolitany: Takto sa u nás začali písať dejiny vysokých škôl

Budova Academie Istropolitany, kde sa začali písať naše dejiny vysokého školstva
(Zdroj: ancn)

Academiu Istropolitanu založili v 15. storočí, v tom čase ako Univeritas Istropolitana, z jednoduchého dôvodu. Bolo totiž potrebné obohatiť krajinu o vzdelaných ľudí. Verili by ste, že od vzniku prvej univerzity na našom území uplynulo už 557 rokov?

Univerzita, ktorej vznik sa datuje od 20. júla 1467, mala štyri fakulty: filozofickú, teologickú, lekársku a právnickú, pričom vzorom pre prvé tri bola slávna škola v Paríži. Vyučovať sa začalo v októbri toho istého roku a dôraz sa kládol najmä na prírodné vedy, matematiku, astronómiu a medicínu.

Prichádzali mnohí učenci

Prví „rektori“ univerzity boli kancelár Ján Vitéz zo Sredny a prepošt Juraj von Schönberg. Profesori, ktorí mali vzdelávať študentov, prichádzali z celej Európy a pôsobili na nej aj skutočné hviezdy vtedajšej vedy. Napríklad známy nemecký matematik, astrológ a astronóm Johannes Müller von Königsberg, ktorý tam už sto rokov pred Galileom prednášal o pohybe Zeme okolo Slnka.

Pomáhala im knižnica z kapituly

Študenti si obľúbili aj Poliaka Martina Bylicu z Olkusza, ktorý sa zaslúžil o rozvoj astronómie v Uhorsku a vypracoval tabuľky zemepisných šírok mnohých uhorských miest. Profesori pritom na prednášky využívali aj vzácne knihy z bohatej knižnice bratislavskej kapituly.

Pamätná tabuľa Academie Istropolitany
Pamätná tabuľa Academie Istropolitany
(Zdroj: ancn)

Ako sa to všetko začalo

Na založení prvej univerzity na našom území má najväčší podiel uhorský kráľ Matej Korvín, ktorý chcel počas svojej vlády podporovať vzdelanie a idey humanizmu.

Požiadal teda pápeža Pavla II. o dovolenie na vznik vzdelávacej inštitúcie s tým, že mnoho študentov nemôže navštevovať vzdialené univerzity v Bologni, v Padove či v Paríži, pre chudobu a neznalosť rečí. Pápež jeho túžbu podporil a začalo sa s vyučovaním, pričom Academiu financoval samotný Korvín.

Politika to pokazila

Na univerzite všetko fungovalo, až kým sa jej predstavitelia nezačali pliesť do politiky, čím Mateja Korvína veľmi rozladili. Academia Istropolitana ukončila svoju činnosť po jeho smrti v roku 1490, teda nefungovala ani 25 rokov.

Aký mala význam

“Vďaka zakladateľom Univerzity Istropolitana mohli slávni humanistickí vzdelanci sprostredkovať uhorským študentom poznatky z oblasti siedmich slobodných umení, práva, teológie či medicíny, ktorí ich potom odovzdávali ďalším generáciám,” povedala nám Miriam Hlavačková z Historického ústavu SAV. 

Vedeli ste?

  • Dnes je slávna budova sídlom Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení a patrí medzi sedem Národných kultúrnych pamiatok v Bratislave, vyhlásených pred rokom 2002.
  • Po univerzite je pomenovaná planétka (11614) Istropolitana.


Zdroj foto: Wikipédia, ancn

Slovensko

Socialne siete