90. narodeniny Brigitte Bardotovej: Zvyknutá na kontroverziu

Herečka Brigitte Bardotová oslávila 90-te narodeniny.
(Zdroj: wikipédia )

Brigitte Bardotová, meno ktoré sa stalo synonymom pre krásu, sexepíl a slobodu 50. a 60. rokov 20. storočia. Jej meno sa spájalo s filmovými hitmi, módnymi trendmi a revolúciou v spoločenských normách. No Brigitte Bardotová bola viac ako len sexsymbol. Je to žena s vášňou, odhodlaním a zmyslom pre spravodlivosť. 28. septembra 2024 sa dožila neuveriteľných 90 rokov.

Narodila sa neďaleko parížskej Eiffelovky v byte svojich bohatých rodičov. Jej otec bol úspešný obchodník, jej mama sa venovala rodine. Hoci mohol život v zabezpečenej rodine pôsobiť idylicky, pre Brigitte a jej mladšiu sestru Mijanou bol pomerne chladný a bez lásky.

Prvý muž

Obe dievčatá museli striktne dodržiavať pravidlá, rodičia im veľa náklonnosti neprejavovali. Po incidente, keď rozbili vzácnu čínsku lampu, boli potrestané tým, že im museli vykať. Na túto udalosť Brigitte spomínala s bolesťou aj po rokoch. Medzi ňou a rodičmi vznikol nepreniknuteľný múr. Bolo jasné, že jej kroky povedú cestou, ktorú by rodičia neschvaľovali.

Brigittina ambiciózna matka povzbudzovala dcéry, aby sa nielen dobre učili a vynikali v tanečnej škole, ale zariadila dcére aj občasnú prácu modelky. Tak sa dostala mladučká Brigitte v roku 1949 na titulku časopisu Elle. Fotka neznámeho dievčaťa nakoniec upútala filmového režiséra, ktorý poslal za mladou kráskou svojho asistenta Rogera Vadima.

Bohém a rebel, čerstvý dvadsiatnik okúzlil štrnásťročnú Brigitte a bolo rozhodnuté. Zasvätil ju do tajov lásky a pár sa rozhodol zosobášiť. Keď to jej rodičia odmietli, Brigitte sa pokúsila spáchať samovraždu otravou plynom. Vydať sa za Vadima smela až v osemnástich. Medzitým jej však milenec pomáhal presadiť sa vo svete filmu.

Bikiny pred kamerou

Prvú filmovú úlohu získala v roku 1952. Brigitte sa filmovanie nepáčilo, v priebehu niekoľkých týždňov však získala úlohu vo filme Dievča v bikinách, kde hrala dcéru strážcu majáka plnú neskrotnej vášne v najnovšom módnom výstrelku tej doby – bikinách. Od tej chvíle sa jej kariéra rozbehla naplno. Vďaka manželovi sa vždy objavila v správnu chvíľu pred objektívmi paparazzov či na divokom večierku, aby mal bulvár o čom písať.

Už ako dvadsaťročná debutovala v anglickej komédii Doktor na mori a nasledoval celý rad francúzskych filmov plných zábavy a erotických narážok. Na druhom brehu Atlantiku sa však začiatkom 50. rokov nesmela pred kamerami objaviť žiadna erotika, americkí diváci boli uchvátení inou bohyňou – Marilyn Monroe.

Na plátna sa však postupne dostávali aj často značne odhalené európske herečky – Sophia Lorenová či Gina Lollobrigida, americkým mužom sa do rúk dostal nový časopis Playboy a prudérne hollywoodske štúdiá povolili pred kamerami viac sexu a erotiky.

Plná vášne

Vlna ošiaľu po BB, ako ju médiá volali, ešte len mala prísť. V roku 1956 sa pod manželovou taktovkou potom objavila vo filme A boh stvoril ženu, kde hrala ženu plnú bezuzdnej vášne. Spočiatku však francúzskych divákov nezaujala. V Británii sa však stal trhákom a pritiahol mnoho pozornosti, keďže bol nevhodný pre mladých. Rovnako veľa pozornosti sa mu dostalo aj v zámorí, kde sa proti erotikou nabitému príbehu postavili náboženské skupiny. Zárobky filmu boli obrovské a nová sexuálna bohyňa bola na svete.

Brigitte Bardotová sa premenila na nový, mladý, blond symbol, slobodnú ženu, ktorá si užíva život. Do tejto úlohy sa vžila natoľko, že skončila v náručí svojho filmového partnera a jej prvé manželstvo bolo minulosťou.

Tragické zlyhanie

Jej postava sa nepodobala na plné, oblé tvary Marilyn Monroe či Sophie Lorenová. Bola štíhla, atletická a vždy takmer bez šiat. Odvrátená tvár slávy na seba nenechala dlho čakať. Všade ju prenasledovala tlač i fanúšikovia. Každý muž, ktorý sa objavil po jej boku alebo v jej spálni, bol pod prísnym dohľadom verejnosti, až sa na scéne objavil kolega a sexsymbol Jacques Charrier. Po krátkom romániku sa pár vzal, keď Brigitte k svojmu zdeseniu zistila, že je tehotná. O pol roka sa jej narodil jej jediný syn Nicolas-Jacques, ktorého vychovával prevažne jeho otec. Mladá matka sa na svoju životnú úlohu vôbec necítila a deti si neželala.

Odvrátená strana slávy z nej spravila hlboko polarizujúcu osobu, ktorej neustále niekto posielal vyhrážky smrťou a každý jej krok sledoval bulvár. Psychický tlak, ktorý zažívala, sa prejavil aj v niekoľkých pokusoch o samovraždu a psychických zrúteniach. Bridgette nemohla vyjsť z domu, zájsť do reštaurácie, všade ju prenasledovali davy. „Bolo to tak trochu ako žiť v pekle,“ spomína na začiatok 60. rokov herečka, ktorú dokonca fanúšikovia fyzicky napadli.

Brigitte Bardotová mala veľa afér s rôznymi mužmi.
Brigitte Bardotová mala veľa afér s rôznymi mužmi.
(Zdroj: wikipédia )

Pred kamerou potom stála vo filme Pravda pod taktovkou režiséra Henri-Georgea Clouzota, ktorý pre dosiahnutie najlepšieho hereckého výkonu vo svojej dráme herečkou manipuloval. „Bol diabolský,“ opísala spoluprácu Bardotová s Clouzotom. „Hovoril mi veci, ktorými ma dostal do ťažkého psychického rozpoloženia. „Tvoj život skončil, už nikdy nebudeš úspešná, máš zlú povesť.“

To všetko sa odohrávalo počas náročného nakrúcania v súdnej sieni a obrovské vypätie opäť skončilo pokusom o samovraždu pomocou liekov, tento raz priamo na jej 26. narodeniny. O tri mesiace stále znova pred kamerou. Herecká kariéra a život na výslní ju však už takmer nezaujímali, bola unavená, hoci ju obsadzovali do filmov režisérov s najzvučnejšími menami.

Šialené roky

V roku 1965 konečne súhlasila, že navštívi aj USA, kde mala predstaviť svoj najnovší film Viva Maria. V New Yorku i Los Angeles bola doslova obkľúčená davmi, sotva mohla opustiť svoje hotelové izby. Ponuky na účinkovanie v Hollywoode však stále odmietala, najlepšie sa jej hralo na domácej pôde.

V polovici 60. rokov sa na scéne objavila mladšia generácia herečiek a speváčok, Brigitte Bardotová sa však dokázala novým trendom vynikajúco prispôsobiť. Dlhý zástup jej obdivovateľov a milencov bol navyše náhle prerušený Guntherom Sachsom, výstredným milionárom, ktorý jej venoval pozornosť a nepotreboval jej peniaze.

V roku 1968 sa objavila vo westerne Shalako po boku Seana Conneryho a po prvý raz nebola hlavnou hviezdou ona, ale jej partner, divákom známy ako agent 007. Ako sa približovali 70. roky s úplnou sexuálnou revolúciou na obrazovkách, jej filmy sa stali menej úspešnými a ako 39-ročná ohlásila definitívny koniec kariéry.

Bojovníčka za práva

To však ani zďaleka neznamenalo koniec drámy či kontroverzií spojených s jej menom. Fanúšikovia ju aj naďalej prenasledovali. Vstupovali do jej domu, objavovali sa priamo v jej spálni, a keď nebola doma, spali v jej posteli. „Bola som veľmi zraniteľná, keď som bola sama,“ priznala herečka.

S blížiacou sa päťdesiatkou prekonala boj s rakovinou prsníka a snažila sa nájsť cestu k svojmu synovi. Jej novým životným cieľom bol však boj za práva zvierat. Verejne vystupovala proti bitúnkom a testovacím laboratóriám či zabíjaniu tuleňov, považovala za dôležité, aby známe osobnosti prinášali verejnosti tieto témy a odsúdili ich. „Svoje najlepšie roky som dala mužom, zvyšok venujem zvieratám,“ nechala sa počuť na adresu svojich snáh o pomoc tým najzraniteľnejším. V roku 1986 napokon založila Brigette Bardot Foundation. „Vybrala som si tú najťažšiu cestu – obhajovať a ochraňovať zvieratá,“ vysvetlila svojim priaznivcom.

Posledná láska

V roku 1992 šokovala svet opäť, keď sa vydala po štvrtý raz, tento raz za Bernarda d'Ormalea, poradcu kontroverzného francúzskeho politika Jean-Marie Le Pena. Tento muž ostal stáť po herečkinom boku až do dnešných dní. Bol pri nej aj počas súdneho procesu, keď bola zažalovaná za vyjadrenia proti migrantom či proti moslimom vo Francúzsku. V jednej zo svojich kníh kritizovala aj bezdomovcov, homosexuálov či deti s rodičmi rôznych rás a pravicovému politikovi Le Penovi vyjadrila svoj rešpekt a obdiv, čím v očiach mnohých značne poškodila svoj imidž. „Nie, nič neľutujem,“ vyhlásila.

So svojím manželom žije na farme so stovkou zvierat, o ktoré sa stále snaží starať, hoci jej už zdravie neslúži tak ako v minulosti. Hoci si väčšina ľudí jej meno stále spája so sexuálnou revolúciou na filmových plátnach, vyše päť dekád zasvätených pomoci zvieratám a ochrane prírody sú omnoho výraznejšou stopou, vďaka ktorej by sme na ňu mali spomínať.

Brigitte Bardotová začínala ako modelka.
Brigitte Bardotová začínala ako modelka.
(Zdroj: wikipédia )

Brigette Bardotová ako inšpirácia

Hoci je prirodzená brunetka, najviac sa preslávila svojou bujnou blond hrivou. Rada nosila výrazné očné linky a jemné očné tiene, ktoré dokonalo zvýraznili jej veľké modré oči. Nemálo pozornosti sa však dostalo aj jej perám s charakteristickou medzierkou medzi zubami. Tento vzhľad napodobňovali nielen milióny žien po celom svete, ale aj známe modelky či herečky v nasledujúcich dekádach.

Bridgette Bardotová bola však aj výraznou módnou ikonou, ktorú jej vkus nikdy nesklamal. V 60. rokoch často vystupovala na verejnosti v pestrých farbách, kvetinových vzoroch a strihoch zvýrazňujúcich jej štíhlu postavu. Francúzska módna návrhárka Coco Chanel opísala Brigittin vplyv na módu ako „nenapodobiteľný."


Zdroj foto: Wikipédia

Súvisiace:
Brigitte Bardot

Šoubiznis

Socialne siete