Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky vás prezradia

Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky vás prezradia

Hovorí sa, že pohľadom do očí možno človeku nazrieť do duše. Ak svoju pozornosť zameriate na zreničky, môžete sa podľa vedcov mnohé dozvedieť. Hoci aj to, čo sa práve deje v mozgu danej osoby. Čo teda dokážu zreničky prezradiť?

Normálne sa zreničky človeka prirodzene rozšíria v prostredí so slabým osvetlením, aby do oka prenikalo viac svetla. V novej štúdii však vedci uviedli, že zreničky človeka sa rozšíria aj vtedy, keď sa sústredí na úlohy. Zistili najmä, že čím viac sa oči človeka počas úlohy rozšírili, tým lepšie skončil v testoch merajúcich jeho pracovnú pamäť.

Pamäť a oči

Pracovná pamäť je jednou z výkonných funkcií mozgu. Je to zručnosť, ktorá umožňuje ľuďom spracovávať informácie bez toho, aby stratili prehľad o tom, čo robia. Z krátkodobého hľadiska umožňuje pracovná pamäť mozgu dokončiť okamžitú úlohu, ako je naplnenie umývačky riadu. Z dlhodobého hľadiska pomáha mozgu rozhodnúť sa, akú informáciu uložiť na budúce použitie, napríklad či bude potrebné viac čistiaceho prostriedku do umývačky.

Vedci z Texaskej univerzity v Arlingtone vedeli, že pracovná pamäť sa medzi jednotlivcami značne líši, zatiaľ však netušia prečo. Uskutočnili preto experiment, aby zistili, či je veľkosť zreničiek  človeka dobrým indikátorom pracovnej pamäte.

Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky  vás prezradia
Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky vás prezradia

Dobrý výkon

Výsledok je viac než zaujímavý. Čím viac sa oči človeka počas úlohy rozšírili, tým lepšie dopadol v testoch merajúcich jeho pracovnú pamäť. „Zistili sme, že tí, ktorí v úlohách dosahovali najnižšie výsledky, vykazovali menšiu dilatáciu zreníc,“ vysvetlil profesor psychológie M. Robison. "U účastníkov s najvyšším výkonom boli ich zreničky celkovo väčšie a jednotlivci si dokázali zapamätať aj náročnejšie informácie.“

Podľa odborníkov ide o vzrušujúci výskum, keďže sa im podarilo spojiť vyššiu citlivosť zreničiek s vyššou výkonnosťou operačnej pamäte ľudí. Nabudúce preto zbystrite pozornosť ak sa vám šéf zblízka zadíva do očí, môžu mu totiž prezradiť viac než ste tušili!

Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky  vás prezradia
Aká je vaša pracovná pamäť? Zreničky vás prezradia


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
oči zreničky

Zaujímavosti

Socialne siete