Cibuľa nepochybne patrí k najzdravším potravinám, ktoré máme denne na dosah. Je k dispozícii počas celého roka a možno ju konzumovať na mnoho spôsobov. Počet chorôb a zdravotných problémov, s ktorými dokáže pomôcť, je dlhší než množstvo šupiek, pod ktorými sa tento prírodný poklad ukrýva.
Cibuľa je botanicky súčasťou čeľade ľaliovité a je príbuzná s cesnakom, šalotkou a pórom. Okrem surovej cibule ju môžete variť, piecť, grilovať, dusiť či nakladať. Je však nielen chutná, ale najmä zdravá.
Do každého jedla
Je totiž nabitá rastlinnými zlúčeninami vrátane flavonoidov, ktoré majú ochranný aj protizápalový účinok. Pri pravidelnej konzumácii a v dostatočnom množstve môžu tieto zlúčeniny pomôcť chrániť pred chronickými stavmi, ako sú rakovina a cukrovka. V skutočnosti cibuľa obsahuje viac ako 25 rôznych flavonoidov a je jedným z ich najbohatších zdrojov v našej strave.
Je tiež plná zlúčenín obsahujúcich síru, u ktorých sa preukázalo, že chránia pred určitými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka. V ľudovom liečiteľstve sa používa cibuľa na úľavu od kašľa, prechladnutia a kataru už od dávnych vekov a štúdie skutočne potvrdzujú, že cibuľa má cenné antibakteriálne vlastnosti.
Biela i červená
Obsahuje silný flavonoid nazývaný kvercetín, ktorý má ochranný protizápalový účinok a spolu s ďalšími prospešnými zlúčeninami v cibuli môže podporovať zdravie srdca. Červená cibuľa má dvakrát toľko kvercetínu ako biela cibuľa, čo je oproti cesnaku štrnásťnásobok. Cibuľa sa odporúča aj ľuďom s nízkym krvným tlakom, na reguláciu cholesterolu i znižovanie zápalov.
Táto zelenina je bohatá na vlákninu, najmä nestráviteľnú, ktorá pomáha udržiavať zdravie čriev. Hoci nedokážeme stráviť prebiotickú vlákninu, baktérie, ktoré žijú v našich črevách. Cibuľa môže byť prospešná aj pre diabetikov a ľudí trpiacich astmou a bronchitídou, keďže uvoľňuje hladké svalstvo dýchacích ciest a znižuje zápal.
V neposlednom rade iste poteší aj zistenie, že cibuľa pomáha s reguláciou hmotnosti. Ak sa vám práve nežiada čerstvá cibuľa, môžete použiť aj sušenú. Pre väčšinu ľudí je cibuľa užitočným doplnkom k vyváženej strave a rozhodne by sme sa jej nemali vyhýbať.
Zdroj foto: Pixabay