Autor románov Tisícročná včela aj Pacho, hybský zbojník Peter Jaroš prišiel o nohu

Autor románov Tisícročná včela aj Pacho, hybský zbojník Peter Jaroš (84) prišiel o nohu

Unikol hrobárovi z lopaty! „Nemal som veľmi na výber – amputácia mi zachránila život,“ hovorí otvorene v exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas Nedeľa známy spisovateľ Peter Jaroš (84).

Autor bestsellerov Tisícročná včela či Pacho, hybský zbojník a mnohých ďalších literárnych skvostov Peter Jaroš (84) si pred časom prešiel ťažkým životným obdobím. Po opakujúcich sa zdravotných ťažkostiach mu museli amputovať nohu – iné rozhodnutie by totiž mohlo byť pre spisovateľa fatálne.
 
Hoci to nebolo ľahké rozhodnutie, amputácia nohy vám však zachránila život. O čo išlo?

- Pred pätnástimi rokmi mi operovali koleno, potom aj druhé. Navyše som si pred šiestimi rokmi zlomil stehennú kosť, bola to ťažká zlomenina, museli mi implantát znovu celý vymeniť. Po celé roky od výmeny kolenných kĺbov som mal v tele zlatého stafylokoka. Aj keď som bral silné antibiotiká, stafylokok aureus, rozmarný zlatý chrobáčik, sa vždy po nejakom čase ozval. Po výmene kolenného kĺbu mi začala rana hnisať a hrozila mi zas a zas nová sepsa a zlyhanie organizmu. Zavodňoval sa mi hrudník, odchádzalo srdce... Žena Zuzanka ma štyrikrát doslova vzala hrobárovi z lopaty. Pred dvomi rokmi som takmer umrel, ležal som dlho na JIS-ke v Ružinove, žena už chystala pohreb... V jednej nemocnici ma už úplne odpísali, našťastie, zachránili ma lekári v Ružinovskej nemocnici, môj operatér a priateľ, prednosta ortopédie Andy Švec a primár interného Ján Števlík. Zobrali mi nohu nad kolenom.

Zmieriť sa postupne s faktom, že ste prišli o nohu, bolo určite nesmierne ťažké...

- Hovorím si, že spisovateľovi jedna noha stačí, dôležité je, aby fungovala hlava (úsmev).

O ťažkom životnom rozhodnutí Petra Jaroša, o aktuálnom zdravotnom stave, o tom, na akom rukopise pracuje, ale aj o tom, ktorý herec odmietol hrať hlavnú úlohu v Tisícročnej včele, sa dozviete v najnovšom vydaní týždenníka Nový Čas nedeľa!


Zdroj foto: ancn

Šoubiznis

Socialne siete