Zima je ideálnym obdobím, keď si môžeme pochutiť na tradičných pokrmoch našich predkov. Aspoň raz do roka sa tak na naše stoly dostane napríklad chutná huspenina. Ak vám toto jedlo chutí, vyskúšajte si ho tentoraz pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu.
Potrebujeme:
cca 1000 g bravčového predného kolena a kože
2 ks/750 g bravčového chvosta s krížovou kosťou
2 ks bobkového listu
1 cibuľu
12 strúčikov cesnaku
2 guľôčky nového celého korenia
celé čierne korenie
5 ks klinčekov
soľ
1 PL octu
koreňovú zeleninu
Postup:
Umyté mäso, neošúpanú cibuľu, cesnak, soľ, koreniny, ocot a bobkové listy dáme do studenej vody a privedieme k varu. Pomer vody a mäsa je 2:1. Pozbierame prípadné vyzrážané bielkoviny sitkom a nastavíme pomalý var a vyvaríme zhruba polovicu vody.
Asi po 2-3 hodinách pridáme prekrojenú koreňovú zeleninu. Varíme na stíšenom plameni ešte ďalšie 2 hodiny. Spolu 5 až 6 hodín podľa množstva mäsa. Keď sa mäso oddeľuje od kostí, hrniec odstavíme z ohňa. Huspeninový vývar scedíme cez sitko do čistého hrnca. Mäso po vychladnutí zbavíme kostí a rovnomerne rozdelíme do misiek alebo tanierov. Z vývaru odoberieme tuk. Pridáme zvyšok cesnaku, osolíme, nalejeme k mäsu a necháme stuhnúť.
Náš tip:
Huspenina vždy chutí najlepšie aspoň deň odstáta. K tomuto tradičnému pokrmu sa hodí čerstvý chlieb, pokrájaná cibuľka pokvapkaná octom alebo šťavou z citróna. Pripraviť si môžete aj octovú zálievku z vody, kryštálového cukru a octu.
Zdroj foto: Pixabay