Ceny kakaa pokorili dlhoročné rekordy a naďalej rastú. Čokoláda nad zlato!

Ceny kakaa pokorili dlhoročné rekordy a naďalej rastú. Čokoláda nad zlato!

Zlato? Kdeže! Ten, kto vie, čo sa vo svete deje, nakupuje a s obrovským ziskom predáva úplne inú surovinu. A rozhodne by ste nečakali, že to bude základná prísada pre výrobu obľúbenej sladkej pochúťky. Kakao.

Kakaové bôby nad zlato! Ich cena vzrástla od začiatku roka o viac ako sto percent a nezdá sa, že pri tomto čísle by sme mali skončiť. Nič totiž momentálne na cene nestúpa tak rýchlo ako práve kakao. Trhy zachvátila
panika, čokoládovne zvyšujú ceny, milovníci sladkých pochúťok krútia hlavami a nikto nevie, ako dlho ešte táto situácia potrvá. Čo sa to vlastne deje a prečo ceny kakaa lámu dlhoročné rekordy? Odpoveď je jednoduchá. Za všetkým hľadaj počasie.

Dážď a sucho

Pred rokom najväčších vývozcov kakaových bôbov, Pobrežie Slonoviny a Ghanu, vystrašili nečakané výdatné dažde, najhoršie za posledných tridsať rokov. Tie zničili časť úrody, rastliny kvôli vlhkosti napadli rôzne choroby a spomalili sa aj dodávky kakaa. Aby toho nebolo málo, dažde neskôr vystriedalo sucho. Úroda kakaových bôbov je teda nižšia ako obvykle, pričom ale dopyt je stále rovnaký. A aj keď v polovici minulého roka Štatistický úrad na Slovensku informoval o tom, že spotreba čokolády a výrobkov z kakaa u nás mierne klesla, stále jej zjeme v priemere štyri kilá na človeka. A to je dosť.

Zvyšovanie cien

Nech sa deje, čo sa deje, zdá sa, že ľudia čokoládu naozaj milujú a nechcú sa jej vzdať. Výrobcovia cukroviniek teda hľadajú spôsoby, ako nepríjemnú situáciu s úrodou vyriešiť. „Nárast cien kakaa je bezprecedentný a asi neexistuje výrobca čokolád, ktorý by ho nepocítil,” dozvedeli sme sa od Terezy Skrbkovej z najväčšej spoločnosti potravinárskeho priemyslu na svete s tým, že ceny sa už zrejme na pôvodnú úroveň nevrátia. Práve naopak. „Stabilizujú są na novej úrovni, ktorá bude dokazovať, že kakao je cennou surovinou a jeho dostupnosť má svoje limity.“

Nie na úkor kvality

Situácia trápi aj obľúbenú slovenskú čokoládovňu, ktorej výrobky patria medzi svetovú špičku. „Ceny sme zvyšovali v marci,” povedal pre Nový čas Nedeľa čokolatiér Karol Stýblo. „Snažíme sa držať ceny na normálnej úrovni, aj keď je pravda, že 4-násobný nárast základnej suroviny je neudržateľný,” priznal s tým, že nechcú nahrádzať kakao lacnejšími náhradami, ani znižovať gramáž svojich výrobkov. „Našou filozofiou je transparentnosť a komunikácia so zákazníkmi. Veríme, že naši zákazníci sú dostatočne rozhľadení a rozumejú súvislostiam, ktoré sa na trhu s kakaom dejú.“

Dokedy ešte?

Zisťovali sme aj odpoveď na otázku, ako dlho ešte táto situácia potrvá. Odpoveď ale zrejme milovníkov sladkostí nepoteší. Veľkí pestovatelia kakaových bôbov, ako je napríklad Brazília, sa síce snažia zvýšiť vývoz vzhľadom na problémy s počasím v Afrike, ale keďže kakaovníkom trvá v priemere asi päť rokov, kým sa z nich môže zberať úroda, tak skoro k zníženiu cien kakaa aj samotnej čokolády zrejme nedôjde. „Môj názor je, že ku korekcii cien smerom nadol určite v najbližších rokoch nepríde. Naopak, očakávam, že tento rok bude rastúci trend pokračovať,” myslí si čokolatiér Karol Stýblo, ktorému dáva za pravdu aj ďalší málo známy fakt. Vedeli ste, že svetové zásoby kakaa klesnú do konca sezóny na najnižšiu úroveň za posledných 45 rokov? To znamená, že nikto momentálne nemôže vylúčiť ďalšie zvyšovanie cien tejto plodiny, aj samotnej čokolády.

Priviezol ju Kolumbus

Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, ktorí pestovali kakaovník už pred tritisíc rokmi. Vyrába sa zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Do Európy priviezol kakaové bôby pred viac ako 500 rokmi slávny moreplavec Krištof Kolumbus.

Super potravina

Kakaové bôby obsahujú veľké množstvo látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu, napríklad antioxidanty. Kvalitná čokoláda vám teda pomôže zlepšiť krvný obeh, znížiť krvný tlak a má aj protizápalový účinok.

Takto rozoznáte kvalitu

Kvalitná čokoláda sa vyrába z kvalitných surovín, teda z kakaových bôbov, kakaového masla a cukru. Neobsahuje rastlinné tuky a obsah kakaa by mal byť aspoň 70 %. Najlepšou čokoládou je horká, pretože obsahuje v porovnaní s bielou a mliečnou oveľa menej cukru.

Čítajte etikety

Ak si chcete kúpiť skutočne kvalitnú čokoládu, pozorne čítajte etikety výrobcov. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú palmový tuk, emulgátory a dochucovadlá. Ak je čokoláda po rozbalení príliš mäkká alebo mazľavá, tiež
to nesvedčí o jej kvalite.


Zdroj foto: Pixabay

Zaujímavosti

Socialne siete