Cesta v čase miliardy rokov: Ako sa zrodila naša galaxia

Cesta v čase miliardy rokov: Ako sa zrodila naša galaxia

Čo všetko vieme o vzniku našej galaxie známej ako Mliečna dráha? Najnovšie objavy ukazujú, že pred miliardami rokov stáli pri jej vzniku dve ďalšie, ešte staršie štruktúry. Kde sa vzali a ako sa ich podarilo odhaliť?

Astronómovia identifikovali dva staroveké prúdy hviezd, pomenované po hinduistických božstvách Šakti a Šivovi, ktoré zrejme patria medzi prvé stavebné kamene Mliečnej dráhy a ponúkajú nový pohľad na to, ako sa naša galaxia kedysi dávno spojila.

Chemická stopa

Tieto štruktúry nájdené pomocou vesmírneho teleskopu Gaia Európskej vesmírnej agentúry môžu byť pozostatkami dvoch odlišných galaxií, ktoré sa zlúčili zhruba pred 12 miliardami rokov s prvotnými kúskami Mliečnej dráhy, uviedli vedci.

Šakti a Šiva sa skladajú z hviezd s podobným chemickým zložením, ktoré vznikli pred 12 až 13 miliardami rokov. Každá zo štruktúr má hmotnosť asi 10 miliónov krát väčšiu ako naše slnko.

Cesta v čase miliardy rokov: Ako sa zrodila naša galaxia
Cesta v čase miliardy rokov: Ako sa zrodila naša galaxia

Veľká zrážka

V hinduizme spojenie medzi Šivou a Šakti dalo vznik vesmíru. Identifikácia štruktúr Šakti a Šiva sa pomohla zamerať na turbulentné najskoršie štádiá Mliečnej dráhy.

Veľká zrážka, ktorá iniciovala vznik galaxie, sa odohrala asi pred 13,8 miliardami rokov.  Šakti a Šiva sa teraz nachádzajú vo vzdialenosti približne 30 000 svetelných rokov od galaktického centra. Šivove hviezdy sú o niečo bližšie k tomuto stredu ako hviezdy Šakti.

Zrod galaxie

Štúdia stavia na ďalšom nedávnom objave. V roku 2022 vedci pomocou údajov teleskopu Gaia identifikovali to, čo nazývali “úbohé staré srdce“ Mliečnej dráhy, populáciu hviezd, ktoré vznikli v počiatkoch galaxie a sú podobne umiestnené v jej jadre.

Hviezdy, ktoré tvoria Šivu a Šakti, sa líšia zložením od väčšiny ostatných hviezd v galaxii. Označujú sa za “chudobné na kov“, pretože obsahujú menšie množstvo ťažších prvkov. Tieto  prvky vznikli vo vnútri prvých populácií hviezd vo vesmíre a potom putovali priestorom po skone týchto prvých hviezd.


Zdroj foto: pixabay

Súvisiace:
galaxia Mliečna dráha

Zaujímavosti

Socialne siete