Mrkva je jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny. Zatiaľ čo jedni na nej oceňujú jej sladkú chuť, iní ju radi chrúmajú a tí, čo dajú na rady odborníkov ju do svojho jedálneho lístka zaraďujú každý jeden deň. Vďaka svojím mnohorakým účinkom pomáha pri mnohých neduhoch, hlavne je však mimoriadne chutná a dostupná!
Mrkva čistí črevá
Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny zohráva táto zelenina dôležitú úlohu pri detoxikácii nášho organizmu: zlepšuje trávenie, prečistí črevný trakt a pomáha vyplaviť nahromadené tekutiny z organizmu. Mrkva má priaznivé účinky aj na žalúdok, vďaka svojím alkalizačným vlastnostiam pomáha pri liečbe žalúdočných vredov.
Mrkva obsahuje pektín, ktorý slúži ako výživa pre prospešné baktérie, nachádzajúce sa v hrubom čreve, čím podporuje zároveň aj udržiavanie rovnováhy črevnej flóry. Pektín vytvára na povrchu sliznice žalúdka tenký povlak, ktorý chráni pred dráždivými účinkami kyslých jedál a nápojov, takže okrem liečby tráviacich porúch je možné mrkvu aplikovať aj v prípade iných ochorení, ako napr. reflux a žalúdočné vredy.
Pre oči aj imunitu
V západných krajinách je mrkva známa ako "dobrá na oči", vďaka tomu že je bohatá na beta karotén, ktorý sa v pečeni premieňa na vitamín A. Vitamín A sa ďalej transformuje v sietnici na rhodopsín, fialový pigment potrebný pre nočné videnie. Beta karotén sa ukázal ako dobrý bojovník proti makulárnej degenerácii a senilným kataraktom. Výskum ukázal že ľudia, ktorí prijímali najviac karoténu, mali o 40% menšiu šancu makulárnej degenerácie oproti tým, čo beta karotén konzumovali len v malom množste. .
Obsah stopového prvku selénu ma veľký význam pre imunitu. Už ľudoví liečitelia kedysi odporúčali mrkvovú šťavu slabým deťom, ktoré boli často choré, nedojčeným deťom či rekonvalescentom. Posilnenie celkovej odolnosti bolo jedným z dôvodov prečo na mrkvu nedali dopustiť, hoci o seléne alebo vitamíne C nemali vtedy ani potuchy.
Pre zdravé zuby
Zdravie ústnej dutiny môžete podporiť jednoducho chrumkaním čerstvej mrkvy. Tá je totiž tvrdá a v prípade, že sa s ňou z času na čas popasujete, posilníte vaše zuby i ďasná. Jej hryzením navyše odstránite zo zubov nánosy a zvyšky po jedle a prirodzene ich očistíte. Taktiež tým podporíte tvorbu slín, čo napomôže v ústach vyrovnať hladinu pH. Zaradením mrkvy do jedálnička teda môžete ľahko prispieť aj ku krásnemu úsmevu.
Dobre vedieť
· Pol šálky mrkvy obsahuje 25 kalórií, 6 gramov sacharidov, 2 gramy vlákniny, 3 gramy cukru, 0,5 gramu bielkovín.
· Ošúpať by ste mrkvu mali najmä vtedy, ak vám záleží na estetike a v jedle bude viditeľný celý kus tejto zeleniny. A samozrejme tiež vtedy, keď je problém dôkladne ju umyť pod tečúcou vodou.
· Z mrkvových šupiek možno pripraviť zdravý vývar. Šupky stačí uvariť v slanej vode. Vývar môžete použiť do akéhokoľvek jedla, polievky alebo aj na varenie ryže.
· Ak šupky z mrkvy jednoducho okoreníte, pridáte bylinky, pokvapkáte olejom a upečiete, budete mať zdravé chrumkavé zeleninové čipsy.
Zdroj foto: Pixabay