Čo nám prezradil o Božskom Kájovi jeho dlhoročný kolega a priateľ Jan Adam: Toto ste určite ani netušili!

Čo nám prezradil o Božskom Kájovi jeho dlhoročný kolega a priateľ Jan Adam: Toto ste určite ani netušili!
Toto ste o Božskom Kájovi netušili!

Presne 14. júla si pripomíname nedožitých 85 rokov speváka so zlatom v hrdle – Karla Gotta († 80). Národný poklad Čechov i Slovákov, maestro Gott zomrel vo svojej vile na pražskej Bertramke 1. októbra 2019. Pre Nový Čas Nedeľa si na výnimočného umelca svetových rozmerov zaspomínal jeho dlhoročný spolupracovník a priateľ Jan Adam (60), ktorý s maestrom prežil dlhých 33 rokov. V rokoch 2010 – 2015 bol jeho osobným tajomníkom.

Čo bolo pre Karla Gotta tradičné? Čo nesmelo chýbať na oslave?

- Aby sa všetci cítili dobre, aby tam bolo dobré jedlo, dobré pitie a dobrá muzika. Mimochodom, čo sa týka jedla, Karel mal rád všetko. Chodieval k nám do Pardubíc, a pretože moja mama bola vynikajúca kuchárka a cukrárka, tak ma vždy požiadal: „Prosím ťa, nech maminka uvarí určite sviečkovú na smotane a určite aj ‘výpečky‘ s červenou a bielou kapustou a so žemľovou a zemiakovou knedľou.“ Samozrejme, že to všetko nezjedol, čo zostalo, odviezol si aj domov. U vás na Slovensku si vždy pochutil na kačke s lokšami.

Keď sme prechádzali z Jablunkova na Slovensko, nechal zastaviť šoféra Oldu Havránka pri takej úplne obyčajnej krčme. Vošli sme dnu, krčma bola plná štamgastov, ktorí tam sedávali každý deň. Odrazu som len videl, ako zízajú na Karla a v duchu si hovoria – asi by sme si už nemali dať viac tých panákov! Pretože navidomoči vôbec neverili, že koho to vidia. Karel sa pozdravil, usadil sa a objednal si bryndzové halušky so slaninou. To zbožňoval. Priznám sa, že ja som sa toho jedla bál, ale on ma presvedčil, aby som to ochutnal a do dneška mám halušky rád. Zrovna tak som mal v čínskej reštaurácii veľkú nedôveru k čiernym vajciam song-hua. Bránil som sa im: „Ježišmária, to bude strašné!“ Ale Karel ma opäť presvedčil a odvtedy si ich tam dávam zakaždým.

A ako spomienku naňho si tam dávam aj bravčové po sečuánsky. To bolo tiež Karlovo obľúbené jedlo. I keď on si ho väčšinou dával pre spoločenské povinnosti bez cesnaku. Niekedy ale neodolal. Zato ja si doprajem cesnaku aj zaňho viac než dosť...

Zo sladkého mu chutilo čo? Mal nejaký obľúbený koláč?

- Obaja sme mali radi štrúdľu. Na Slovensku sme si nedali ujsť možnosť pochutiť si na štrúdli s makom a višňami. Keď sme boli v Bratislave a spali sme doma u hudobníka Braňa Hronca, tak jeho úžasná manželka Judy nám ju vždy pripravila a ešte nám kus zabalila so sebou. Rovnako neodolal zmrzline. Raz sme cestovali na koncert do Humenného. Naraz zbadal, že pri ceste predávajú zmrzlinu. Karel tam nechal zastaviť auto a išiel si kúpiť zmrzlinu. Zmrzlinárka sa tvárila, že hádam vidí Elvisa Presleyho alebo Michaela Jacksona! Do smrti nezabudnem na ten úžas v jej očiach.

Celý rozhovor si môžete prečítať v aktuálnom vydaní Nového Času Nedeľa, na titulke s Karlom Gottom!


Zdroj foto: ancn

Súvisiace:
Karel Gott

Šoubiznis

Socialne siete