Desivý pohľad do budúcnosti: Vedci vypočítali koniec sveta!

Desivý pohľad do budúcnosti: Vedci vypočítali koniec sveta!
Vedci vypočítali koniec sveta!
(Zdroj: Pixabay)

O konci sveta veľa premýšľali už ľudia v staroveku, neraz sa spomína aj v Biblii. Zdá sa však, že bude vyzerať úplne inak, než si predstavujeme. Astronómovia spresnili jednu svoju predpoveď, ktorá sa týka našej galaxie a výrazne ovplyvní aj Slnečnú sústavu. Slnko totiž čaká „veľké sťahovanie“.

Astronómovia tvrdia, že existuje 50-percentná šanca, že galaxia Andromeda – známa aj ako Messier 31 – sa v nasledujúcich 10 miliardách rokov zrazí s Mliečnou dráhou, pričom v tomto procese pohltí Zem. Ak k tejto zrážke dôjde, planéty a hviezdy v týchto dvoch galaxiách sa spoja a vytvoria jednu supergalaxiu známu ako „Milkdromeda“.

Hviezdny kokteil

Existuje malá šanca, že by sa naše slnko zrazilo s inou hviezdou, čo by mohlo zmeniť našu polohu vo vzťahu k Slnku a ohroziť život na Zemi – ak dovtedy ešte bude existovať.

„Všeobecne sa verí, že naša vlastná Mliečna dráha je na kolíznom kurze so susednou galaxiou... predpovedanej za približne päť miliárd rokov,“ uvádzajú vo svojom článku astronómovia z Durhamskej univerzity profesor A. Deason a C. S. Frenka.

Andromeda je vzdialená 2,5 milióna svetelných rokov a je najbližšou veľkou galaxiou Mliečnej dráhy, pričom obe sú prepojené gravitačnými silami. NASA odhaduje, že zhruba o 4,5 miliardy rokov spolu vytvoria obrovskú „eliptickú galaxiu“. Pomocou pozorovaní uskutočnených vesmírnymi teleskopmi Gaia a Hubble vedci odhadli budúce scenáre vývoja Miestnej skupiny galaxií počas nasledujúcich 10 miliárd rokov. Miestna skupina galaxií zahŕňa aj ďalšie galaxie, ktoré na nás gravitačne vplývajú.

Veľké sťahovanie

Podľa NASA Slnko a jeho obiehajúce planéty „prežijú kolíziu, avšak budú mať nové vesmírne súradnice“, čo znamená, že naša planéta sa dostane ďalej od galaktického centra. Zároveň by Zem mohla opustiť Slnečnú sústavu alebo zmeniť obežnú dráhu, ktorá už nebude podporovať život. Ak by sa to stalo, planéta buď úplne zamrzne, alebo naopak všetko živé sa na nej doslova „upečie“.

Zaujímavosti

Socialne siete