Detský komisár Jozef Mikloško: Nie každé dieťa na svete má dôvod na úsmev

Detský komisár Jozef Mikloško: Nie každé dieťa na svete má dôvod na úsmev
Detský komisár Jozef Mikloško: Nie každé dieťa na svete má dôvod na úsmev

“Ako sa svet chová k dieťaťu tak sa svet bude chovať k svetu.” Fedor Freiberg.

Medzinárodný deň nevinných detských obetí agresie prichádza len pár dní po Medzinárodnom dni detí. Pripomína nám krutú realitu, že nie každé dieťa na svete má dôvod na úsmev. Na svete existuje veľa detí, ktoré sú obeťami fyzického, duševného a emocionálneho zneužívania. A taktiež veľa detí,ktoré trpia v dôsledku vojen a agresie, ktoré rozpútavajú dospelí ľudia, neschopní dohodnúť sa. Detský svet deformuje nenávisť dospelých. Každé dieťa však má právo na život bez násilia a preto je našou povinnosťou chrániť ich práva a bezpečie. O tomto je aj Medzinárodný deň nevinných detských obetí agresie.

Dôležitosť prevencie 

"Prajem si, aby naša spoločnosť nezatvárala za žiadnych okolností oči pred utrpením tých najzraniteľnejších - našich detí. Je dôležité zapájať sa do informačných kampaní, do edukačnýchprogramov, ktoré na takéto problémy upozorňujú a pomáhajú predchádzať násiliu na deťoch. Presne o to sa na Úrade komisára pre deti snažíme aj našimi aktivitami, napríklad aj novým celoslovenským projektom Akadémia prevencie proti šikane," hovorí detský komisár Mikloško. "Prevencia a informovanosť sú kľúčovými nástrojmi v boji proti násiliu či zneužívaniu. Aj zástupcovia Parlamentu detí a mládeže pri ÚKPD, s ktorými pravidelne komunikujem, apelujú na menej agresivity a prejavov nenávisti medzi dospelými,“ dodal.

Lepší svet

Deti si od mala vyberajú a napodobňujú svoje vzory: rozprávkové postavy, rodičov, starých rodičov, učiteľov, aj rôznych influencerov. Obdivujú, čo ich robí úspešnými, aj z čoho majú radosť a strach. A rovnako sa učia obdivovať a aj nenávidieť rovnaké veci ako ich blízki. Negatívne emócie dospelých ich deformujú a majú priamy vplyv na ich duševné zdravie.

”Ako komisára pre deti ma moja funkcia zaväzuje presadzovať a chrániť práva detí. Ale rovnako dôležitéje pre mňa pracovať na tom, aby každé dieťa malo prístup k podpore a pomoci, ktorú potrebuje. Aby sme sa my, dospelí a kompetentní spájali a spoločne vytvárali prostredie, v ktorom sa deti na Slovensku cítia bezpečne. Milované a rešpektované. A takto inšpirovali a prispeli k svetu, kde každé dieťa môže žiť a rásť bez strachu a utrpenia," vyzýva Jozef Mikloško. 


Zdroj foto: Úrad komisára pre deti

Slovensko

Socialne siete