Začiatok októbra patrí dobrej káve. Od roku 2015 sa totiž oslavuje Medzinárodný deň kávy. Jeho cieľom je predstaviť cestu tohto voňavého nápoja od malého zrnka až do vašej obľúbenej šálky. Vedeli ste, že po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete?
Dejiny kávy nám do dnešných dní nie sú celkom známe, môžeme ale predpokladať, že do sveta vyrazila z Etiópie, odkiaľ prišiel aj jej názov, podľa mesta, kde sa začali písať jej dejiny – Kaffa. Legenda hovorí, že ju objavil etiópsky pastier, ktorý sa volal Káldi. Zbadal totiž, že jeho kozy, ktoré konzumujú v oblasti Sidamo červené plody jedného kríka, sú nápadne veselé, svieže a nechce sa im spať. Zázračné plody ukázal mníchom v blízkom kláštore a tí ich začali konzumovať tiež, aby neboli ospalí pri nočnej omši. Po čase im napadlo, že plody skúsia pražiť a takto vraj vznikla káva.
Prvé dôkazy sú z Jemenu
Mimochodom, v spomínanej oblasti Etiópie sa dodnes pestujú kávovníky, ktoré sú vraj priamymi potomkami rastliny objavenej pastierom. Mnísi z kláštora tu zasadili pôvodné zrnká kávy a starali sa , aby prinášali ďalšiu úrodu. Prvé dôkazy o jej pití sú z 15. storočia z Jemenu, kde sa káva pražila a varila tak, ako to poznáme aj dnes.
Do Brazílie sa prepašovala
Aj keď etiópska káva sa môže pýšiť legendárnou históriu, trhu dnes dominuje Brazília. A aby v ničom nezaostávali za konkurenciou, aj oni majú vlastnú legendu o tomto nápoji. Úradom vo Francúzskej Guyane sa vraj v roku 1722 podarilo získať kávové zrnká od istého trestanca, ktorý ich vymenil za svoje prepustenie na slobodu. Potom zrná prepašoval do Brazílie istý vojenský diplomat, ktorý na rozlúčkovej večeri usporiadanej guvernérom Guyany dostal od jeho manželky kyticu, v ktorej boli „zamaskované“ rastlinky kávovníka.
V Kolumbii bola za trest
Zaujímavý príbeh sa viaže aj ku káve z Kolumbie, kde sa začala pestovať v 18. storočí vďaka katolíckej cirkvi. Farmár Francisco Romero totiž ukladal svojim robotníkom za rôzne priestupky zaujímavý trest – museli v jeho záhradách sadiť kávové semená. Tento nápad sa zapáčil aj katolíckym kňazom, ktorí pestovanie kávovníkov rozšírili po celej krajine. Dnes aj Kolumbia patrí medzi známe kávové veľmoci. V Európe sa otvorila prvú kaviareň v roku 1645 v Benátkach a v 19. storočí už bola populárna na celom kontinente.
Základom je zrno a voda
Stromy kávovníka sa pestujú vo viac ako 70 krajinách sveta. Samotný nápoj sa pripravuje mnohými spôsobmi a s rôznymi prísadami. Základom je ale pomletá káva a voda s teplotou 92 – 100 °C.
Slovenská rarita
U nás sa pripravuje tzv. „turek“ – zalievaná káva, ktorá je v okolitých krajinách nepopulárna, pretože ju považujú za menej chutnú. A niečo na tom bude. Prudké sparenie kávy totiž uvoľňuje triesloviny, ktoré majú za následok jej menej kyslú chuť.
Najdrahšia káva na svete – Black Ivory
Za jedno jej kilo sa platí približne 2 200 eur a pozor, nie je to káva z cibetky! Nedávno ju totiž predbehla „slonia káva“ z Thajska, ktorá podobne ako pri cibetke prechádza tráviacim traktom – ako ste už správne pochopili – slona. Túto kávu ponúkajú len tie najluxusnejšie reštaurácie.
Zdroj foto: Pixabay