Do boja so stresom: Obzrite si vtáky

Pohľad na lietajúce vtáky vraj človeka upokojuje.
(Zdroj: Pixabay)

Odborníci našli zdravú, lacnú a jednoduchú aktivitu pre každého, ktorá zatočí nielen so stresom, ale zlepší aj celkovú kvalitu života. Je ňou pozorovanie vtákov v prírode.

Stres na nás číha na každom rohu. Platí to pre všetky vekové kategórie, avšak mimoriadne pre mladých dospievajúcich ľudí a vysokoškolských študentov. Ich duševné zdravie začalo veľmi trpieť už počas pandémie a do dnešných dní sa mu venuje zvýšená pozornosť.

Vykročiť za spokojnosťou

Na americkej univerzite v Severnej Karolíne sa preto rozhodli hľadať spôsoby, ako pri strese ľuďom uľaviť. Všeobecne sa vie, že prechádzky v prírode majú mnoho zdravotných benefitov, vylepšujú aj náladu a celkový pocit šťastia i spokojnosti so životom.

Pohľad na lietajúce vtáky vraj pomáha v boji so stresom.
Pohľad na lietajúce vtáky vraj pomáha v boji so stresom.
(Zdroj: Pixabay)

Ukázalo sa však, že omnoho účinnejšie než samotné prechádzanie vo voľnej prírode je zapojenie sa do ďalšej aktivity. Tou je pozorovanie vtákov. Vedci si ho vybrali, pretože je dostupné takmer všade, nevyžaduje si špeciálne vybavenie alebo investície a ako sa ukázalo, je mimoriadne účinné.

Na strome i oblohe

Účastníci štúdie dostali za úlohu vyraziť na prechádzku. Polovica z nich sa však nielen prechádzala, ale počas vychádzok tridsať minút sledovala vtáky. Už po dvoch týždňoch mali menej pocitov úzkosti, ale pociťovali aj viac šťastia a pokoja oproti účastníkom, ktorí sa iba prechádzali.

Pravdivosť tohto výskumu by ste rozhodne mali vyskúšať sami na sebe, veď vtáky je možné pozorovať nielen vo voľnej prírode či na vidieku, ale aj v mestskom prostredí. Tu žiadna výhovorka neobstojí. Stačí nasadiť pohodlné topánky a nezabudnúť doma ďalekohľad!


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
vtáky stres

Zaujímavosti

Socialne siete