Dokonalé vajce na mäkko

Varí sa pol hodiny!
(Zdroj: Pixabay)

Máte radi vajcia na mäkko? Na prvý pohľad by sa zdalo, že uvarenie obyčajného vajca nemôže byť žiadnou zložitou vedou. Aby sa však skutočne podarilo, je potrebné dodržať isté postupy. Potom sa vám už nikdy nestane, že po rozbití škrupiny zažijete sklamanie lebo vnútro nie je dostatočne uvarené. Tento postup pochádza priamo z laboratória.

Príprava vajíčka na mäkko je na prvý pohľad jednoduchým receptom, ktorý zvládne aj kuchársky začiatočník. Ak však máte s varením už isté skúsenosti, iste viete, že nie vždy sa vajce podarí správne uvariť.


Doprajte si čas
Ako teda postupovať, aby boli vajcia skutočne „dokonalé“? Túto otázku si položili aj vedci a začali experimentovať. Základný recept, pri ktorom sa vajce varí 6 minút vo vriacej vode, nakoniec zavrhli.
Tým správnym postupom je podľa nich omnoho dlhší proces, ktorý nazvali periodické varenie. Budete pri ňom potrebovať nie jeden, ale hneď dva hrnce. V tom prvom privediete do varu vodu, do ktorej vložíte vajce. Necháte ho v nej však iba dve minúty. Potom vajce preložíte do studenej vody s teplotou 30 stupňov Celzia a necháte odpočinúť štyri minúty. Následne putuje vajce opäť do vriacej vody na dve minúty. Celý postup je potrebné opakovať až osemkrát.
Vďaka tomu príprava vajíčka trvá neuveriteľných 32 minút. Talianski odborníci, ktorí prípravu testovali však považujú takto pripravené vajce za úplne dokonalé. Vaječný bielok sa pri tom zahreje na optimálnu teplotu 85 °C, žĺtok takmer na dokonalú teplotu 65 °C.


Chuťový zážitok
Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je triviálne hľadať ideálnu prípravu vajca v laboratóriu, odborníci v skutočnosti použili sofistikované matematické modelovanie, aby prišli na najlepší spôsob ich varenia. Zistilo sa, že nová technika produkuje lepšie vajcia z hľadiska výživy ako tradičné recepty, ktoré sa v našich domácnostiach používajú. A to už stojí aspoň za jedno vyskúšanie!


Zdroj foto: Pixabay

Recepty

Socialne siete