Kto by nemal chuť na porciu chutného tvarohového koláča so šálkou dobrej kávy? Poslúži ako vynikajúca desiata alebo olovrant, rovnako však bude chutiť aj nečakanej návšteve. Tvarohové zákusky sú vždy dobrou voľbou a svojou sviežou chuťou potešia aj najvyberanejšie jazýčky.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
600 g práškového cukru
250 g masla
4 vajcia
1 bal. prášku do pečiva
štipku soli
750 g jemného tvarohu
4 žĺtky
2 bal. vanilkového pudingu
6 dl mlieka
šťavu z polovice citróna
3 dl oleja
1 bal. vanilkového cukru
4 bielky
Postup:
Z múky, 250 g práškového cukru, masla, dvoch vajec a prášku do pečiva pripravíme jemné cesto. Dáme odstáť do chladu. Zo 4 vajec, dvoch žĺtkov a 200 g kryštálového cukru vyšľaháme penu. Postupne pridáme vanilkový puding, tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, olej a vanilkový cukor.
Cesto vyvaľkáme tak, aby presahovalo plech. Položíme na papier na pečenie a vylejeme na neho tvarohovú plnku. Pečieme pri teplote 180 °C 30 minút. Potom koláč vyberieme a rýchlo navrch natrieme vyšľahanú penu zo štyroch bielkov a 150 g práškového cukru, ktorú sme si vopred pripravili. Koláč vložíme naspäť do rúry ešte na 10 minút, aby sa nám s tou penou dopiekol.