Engelbert Humperdinck mieri do Česka: Kráľ milostných balád vystúpi v pražskej Lucerne

Engelbert Humperdinck je kráľom milostných balád.
(Zdroj: Greg Gorman)

Poznáte pesničky Karla Gotta Požehnej, Bože můj a Zavřu teď krám a hit Lucie Bílej Trouba? Asi áno, ale možno neviete, kto ich spája. Je to slávny americký spevák Engelbert Humperdinck (88), ktorý vystúpi 2. septembra 2024 na pódiu slávnej pražskej Lucerny. Je to už druhý spevákov koncert v priebehu dvoch rokov, tentokrát v rámci celosvetového turné Posledný valčík – Turné na rozlúčku.

Spevákovým životným priateľom, autorom a hlavne manažérom, bez ktorého by sa možno nikdy nedostal tam, kde je, bol Gordon Mills († 51). Ten z  neznámeho Arnolda Georgea Dorseyho urobil Engelberta Humperdincka. A to podľa nemeckého skladateľa, ktorého opera Perníková chalúpka sa hrala v pražskom Národnom divadle v 30. rokoch minulého storočia. Deťom sa vraj počas predstavenia podával pardubický perník.

Potomkovia slávneho operného skladateľa Engelberta Humperdincka († 65) si však už pred rokmi súdnou cestou vymohli, aby spevák nemohol používať meno  ich slávneho predka. Dnes vystupuje len pod menom Engelbert a je sexsymbolom žien celých generácií.

Interview s činkami

Engelbert Humperdinck je multimilionár, ale zároveň vraj aj veľký držgroš. Vyhľadáva novinárov, pri rozhovoroch sa správa neštandardne, napríklad keď robí interview, pokojne pri tom cvičí s činkami, alebo robí kľuky. Alebo nudí novinárov svojimi básňami. Priznáva, že už má problém so sluchom a v mladosti sa dva roky liečil na tuberkulózu.

Vydarení potomkovia

Spevák sa oženil ako 27-ročný, na rozdiel od mnohých slávnych umelcov sa nikdy nerozviedol. Má troch synov a dcéru, okrem syna Jasona sú všetci speváci a pravidelne vystupujú na otcových koncertoch ako hostia.

Karel Gott († 80) spevácke umenie Engelberta Humperdincka veľmi obdivoval.
Karel Gott († 80) spevácke umenie Engelberta Humperdincka veľmi obdivoval.
(Zdroj: ancn)

Čo o ňom povedal Karel Gott († 80)

Zlatý hlas z Prahy sa s Humperdinckom pravidelne stretával na nakrúcaní rôznych televíznych šou nielen v Západnej Európe, rovnako ako napríklad s Tomom Jonesom (84). Na svoje stretnutie s Engelbertom Humperdinckom spomínal počas života takto: „Prekvapilo ma, aký je vysoký a urastený, ruky ako lopaty, s pevným stiskom poriadneho chlapa. Vôbec na mňa nepôsobil dojmom do seba zahľadeného snoba, ako ho roky opisujú médiá. Správal sa úplne normálne, bol veľmi priateľský a ja som rád, že som mohol tohto vynikajúceho speváka s hlasovým rozsahom tri a pol oktávy poznať osobne.“


Zdroj foto: František Jirásek, Greg Gorman

Súvisiace:
Engelbert Humperdinck

Šoubiznis

Socialne siete