Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Splnil sa mu detský sen! Bratislavčan Patrik Ratajský patrí medzi známych celebritných fotografov. Odmalička chcel fotografovať, no vtedy ešte netušil, že raz bude mať pred objektívom tie najväčšie hviezdy – aj tie svetové.

Vyštudovaný inžinier ekonómie a známy fotograf Patrik Ratajský je rodený Bratislavčan. V hlavnom meste žil so svojimi rodičmi do piatich rokov. Neskôr vyrastal v Moste pri Bratislave, avšak dnes je rozlietaný po celej krajine. Dôvodom je fotografovanie. V jeho hľadáčiku sú najmä zvučné mená šoubiznisu, a tak obľúbený fotograf pracuje tam, kde ho práve potrebujú. Jeho fotografiám sa teší mnoho známych osobností. Kdesi na začiatku jeho práce, ktorú dodnes považuje za svoje hobby, bola len obyčajná záľuba malého chlapca.

„Fotenie ma bavilo odmalička, najmä zachytávanie okamihu života, spomienky, možno snaha o zastavenie času. Aby sa uchovali vzácne chvíle,“ rozhovorí sa sympatický fotograf a my sa ho rovno spýtame na jeho prvý fotoaparát. Pamätá si naň po toľkých rokoch? „Prvý fotoaparát som dostal už v detstve od otca, v tej dobe to boli fotoaparáty na filmy.

Neskôr sme mali doma aj zrkadlovky, pamätám si značku Yashica – to už bola dobrá mašina. Skúšal som fotiť na otcových fotoaparátoch, neskôr som sa dostal Minoltu Dynax – zrkadlovku, ktorú som si už privlastnil. To už som mal asi dvadsať rokov. Samozrejme, vtedy som si myslel, že viem fotiť,“ usmeje sa Patrik a hneď dodá, že už vtedy fotil, čo mu prišlo pod ruku, respektíve, pred objektív fotoaparátu.

Z filmu na digitál

V tých časoch neexistovali mobily s kvalitnými fotoaparátmi. „Dnes na mobile urobíte kvantum fotiek a potom sa jedna vyberie. Na filmy to bolo náročnejšie, lebo bolo treba mať viac filmov, viac materiálu, čo aj čosi stálo. Okrem toho človek nevedel, ako bude fotka po vyvolaní filmu vyzerať, bola to lotéria, istý adrenalín, ako to dopadne.

Dnes si to neviem predstaviť. Pokiaľ vyslovene niekto nerobí fotografiu ako umenie, tak je to nepraktické. Ale ako som povedal, vtedy sme iné nepoznali. Keď ľudia nepoznali koleso, tiež ho nepoužívali...“ zamyslí sa a podotkne, že dnešná moderná digitálna fotografia je o niečom inom.

„Prvý digitálny foťák som si zakúpil, keď som sa vrátil ako študent z Ameriky. Zarobil som si tam na brigáde nejaké peniažky. Vtedy digitálne foťáky boli stále čosi luxusnejšie,“ vysvetlí Parik, pre ktorého sú tieto spomienky už len minulosťou.

Od kybernetiky k fotografii

Predtým, než sa začal venovať profesionálnemu foteniu, robil špecialistu na kybernetickú bezpečnosť. „Mal som na starosti ochranu dát – akýsi protipól hackerom. Potom toho už bolo veľa, niekedy to bolo ťažké zladiť. Úprimne, nebavilo ma, keď som prišiel do práce a niekto mi diktoval, čo mám robiť. Dal som výpoveď.“

Spočiatku Patrik fotil kamarátov, kolegov, rodinu či prírodu. Skromne poznamená, že nešlo o nejaké veľké fotenie. „Žiadne extra ,štelovanie‘ a čakanie na zlatú hodinku.

Skôr tak klasicky, ako každý – napríklad na dovolenke. Napriek tomu, že som už mal digitálny fotoaparát, stále som fotil aj na filmy. Lebo digitálne foťáky, aké používam teraz – a mám to najlepšie, čo je v rámci profesionálneho fotenia – v tej dobe nemali takú úroveň.

Vtedy bol viditeľný rozdiel medzi fotením na digitálny a klasický fotoaparát. Teraz už odfotíte peknú fotku aj na mobil,“ konštatuje.

Rada od Gotta

Zlomový moment vo fotografovom živote nastal, keď fotil pre organizátora festival v Terchovej – koncerty českých hviezd. Účinkovali na ňom Karel Gott († 80), Helena Vondráčková a ďalší. „Prvé stretnutie s Karlom bolo veľmi opatrné. Nevedel som, ako tieto veci fungujú, ako ho mám osloviť, hanbil som sa... Karlovi sa fotky páčili, o mesiac som dostal pozvánku fotiť do Prahy. To ma doslova vystrelilo do šoubiznisu, lebo ľudia z produkcie začali vnímať, kto som. Postupne si ma začali objednávať ďalší a ďalší umelci.

Počas spomínaného prvého stretnutia s Karlom Gottom v Terchovej dostal Patrik cennú radu od maestra. „Povedal mi – tá fotka musí mať príbeh! Toho sa stále držím. Pre mňa je veľká česť, že som s ním mohol robiť.

Bol maximálny profesionál, vtipný, pri práci veľmi príjemný. Vycítil, že mi môže dôverovať. Moja veľká zásada je totiž dôvera a diskrétnosť. Veľakrát sa počas fotenia dozviem veci zo súkromia, niekedy aj nejaké pikantérie, ale opakujem – diskrétnosť je najdôležitejšia. Ako sa hovorí – čo sa stane vo Vegas, ostane vo Vegas. To, čo sa stane počas fotenia, to zostane na mieste,“ zdôrazňuje Patrik.

Spevák Karel Gott († 80)

Prvé fotenie bolo v roku 2008, posledné v januári 2018. Odtiaľ je spoločná fotka s Marikou Gombitovou a pani Ivanou Gottovou. Vznikla po koncerte.

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Spevák Martin Chodúr (34)

Nafotil som mu vianočné CD, bolo to zábavné – fotili sme v kostoloch v rôznych mestách, v Ostrave a okrem iného aj v kláštore v Prahe, pri betleheme s postavičkami v životnej veľkosti. Prvotný nápad bol, že Martin vojde medzi postavičky. Sprvoti som váhal, v mojich očiach to bolo sväté miesto. Ale nakoniec vznikla veľmi pekná séria fotiek, z ktorých jedna je súčasťou spomínaného CD.

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Herečka Mária Kráľovičová († 95)

Po profesionálnom fotení v televíznom štúdiu som pani Kráľovičovú poprosil, či by som si s ňou mohol urobiť selfie fotografiu. Vo výbornej nálade mi zobrala z ruky telefón a že teda poďme na to!

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Speváčka Marika Gombitová (67)

Pre Mariku Gombitovú som nafotil veľa propagačných materiálov, aj nosnú fotku pre mega koncerty v pražskej O2 aréne. Najviac som bol hrdý na gigantickú fotku s rozmermi 48,8 m x 12,8 m. Bolo ňou prekryté pražské obchodné centrum na Pankráci. Marika je kráľovná našej hudobnej scény a stretnutie s ňou je zážitok. Spolupráca bola skvelá. Mal som tú česť byť minulý rok u nej na východe, kde sme absolvovali poldenné promo fotenie. Dali sme si kávičku, koláčik... Bola tam pohodová atmosféra, Marika je absolútna profesionálka, bez žiadnych manierov. 

Zahraničné hviezdy

Speváčka Bonnie Tyler (73) a džudista Robert Sullivan (79)

Veľmi príjemní boli manželia Bonnie Tyler a Robert Sullivan. Keď sme prvý raz fotili v Bratislave, padli sme si do oka, moje fotky sa im páčili, a tak ma pozvali aj na fotenie do Prahy a o niekoľko rokov aj do Viedne.

Herec a spevák David Hasselhoff (71)

V januári roku 2011 si ma manažér Davida Hasselhoffa objednal na fotenie. Bola tam jemne pikantná situácia – David o tom nevedel. Nikto nás nepredstavil, nevedel, kto som, a keď ma tam videl stáť s fotoaparátom, nakričal na mňa, že kto som, čo tam robím, nech odídem... Myslel si, že som paparazzi. Potom došiel manažér a vysvetlil mu, kto som, že je to v poriadku. David potom za mnou prišiel, podal mi ruku a ospravedlnil sa mi. V pohode sme nafotili všetko, čo bolo treba, vrátane rodinných fotiek s dcérami.

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Hudobník Bruce Dickinson (65)

Fotenie s lídrom kapely Iron Maiden bolo v piatok trinásteho, z čoho si dodnes robím žarty. Bruce je hudobník, zároveň aj profesionálny pilot. Ja tiež rád lietam a zvyknem aj pilotovať. Aj preto sme sa zhovárali nielen o fotení, ale aj o lietaní.

Spevák James Blunt (50)

Okrem toho, že spieva, je tiež pilot, a tak rovnako ako s Bruceom Dickinsonom, aj s Jamesom Bluntom sme sa počas fotenia rozprávali o lietaní.

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

Spevák Eros Ramazzotti (60)

Pri našom zoznámení Eros vtipkoval, že či vôbec viem fotiť. Chytil ma pod krk – vraj keď budú zlé fotky, dostanem bitku! Po fotení si pozrel fotografie a usúdil, že biť ma nebude...

Skladateľ Hans Zimmer (66)

S Hansom som sa stretol trikrát a vždy bol v dobrej nálade, veľmi príjemný. Neustále vtipkoval. Pri treťom stretnutí a tradičnej spoločnej fotke mu hovorím: Dáme našu tradičnú pózu – s palcom! Vykríkol: Nie! Na moment som zneistel – čo sa deje?! A on sa začal smiať, štuchol do mňa a povedal: Robím si srandu! A ukázal palec hore.

Speváčka Katy Perry (39)

Katy je veľká profesionálka, na fotení ochotne a s úsmevom počúvala a poslúchla každý môj pokyn. Pri príchode na fotenie do pripraveného fotoštúdia pred koncertom sa sama hneď s úsmevom predstavila a podala ruku. Nasledovala krátka príjemná debata o priebehu fotenia a predstave, aké fotky ideme robiť. Veľmi milo ma prekvapilo jej maximálne profesionálne správanie. Svojim „objektom“ počas fotenia dávam pokyny a ona v najlepšej nálade každý jeden poslúchla. Radosť fotiť.

Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh
Fotograf celebrít Patrik Ratajský: Fotka musí mať príbeh

 


Zdroj foto: apn

Rozhovory

Socialne siete