Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?

Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?

Cristiano Ronaldo nevie prehrávať. Dokedy chce hrať futbal, do dôchodku? Už nie je taký rýchly a obratný ako kedysi. A aká je odpoveď na slová futbalových odborníkov a fanúšikov od zrejme najlepšieho futbalistu súčasnosti? Kto ma kritizuje, nerozumie futbalu! A o tom, ako dlho ešte bude hrať, hovorí veľmi záhadne.

Ronaldo na majstrovstvách Európy 2024 v Nemecku bude hrať. A to bez ohľadu na to, že onedlho bude mať na krku 40-tku, a slová jeho kritikov majú v sebe aj trochu pravdy. Tak znelo rozhodnutie jeho klubu, lebo povedzme si to na rovinu – šampionát by bez Ronalda zrejme nebol taký atraktívny, ako je teraz. Veď napokon celý svet nedávno sledoval, ako športové médiá vtipne poznamenali – cirkus Ronaldo, keď sa počas zápasu Portugalska a Tureckom pokúsilo o selfie s futbalovou hviezdou až päť fanúšikov, ktorým sa podarilo doslova prebojovať na hraciu plochu. Prečo však za ostatné roky pribúda jeho kritikov? Odpoveď vraj musíme hľadať v detstve futbalového kráľa.

Nemusel tu byť

Podobne ako ďalší slávni hráči Maradona či Pelé aj Ronaldo vyšiel z extrémne chudobných pomerov, čo je dodnes jeho obdivovateľom nesmierne sympatické. Jeho matka Maria Dolores dokonca v minulosti priznala, že keď sa dozvedela o svojom tehotenstve s Cristianom, uvažovala o potrate. Našťastie si to rozmyslela a svet neprišiel o jedného z géniov zeleného ihriska. „Boh nechcel, aby sa to stalo a nijako ma nepotrestal. Teraz som za to požehnaná. Niekedy si Cristiano z toho robí žarty a vraví, že hoci som nechcela, aby sa narodil, teraz nám všetkým pomáha,“ priznala Maria Dolores.

Chudoba ho nakopla

Ronaldo sa narodil v roku 1985 na ostrove Madeira ako najmladší zo štyroch súrodencov. Jeho otec José bol vojak, ale po bojoch v Mozambiku a Angole ho trápilo duševné zdravie a ostal bez práce. Rád si vypil a to je vraj dôvod, prečo nikto nikdy Ronalda nevidel s pohárikom v ruke. V škole mladý futbalista nijako nevynikal, čas radšej trávil na ihrisku. Definitívny koniec jeho akademickej kariére spravil incident, keď po učiteľke, ktorá komentovala jeho ťažkú životnú situáciu, hodil stoličku. Ostalo mu už teda len jediné – futbal a jeho výnimočný talent. Počas jedinej sezóny zvládol prechod z výberu do šestnásť rokov až do ligového A-tímu. Bolo teda rozhodnuté. Ronaldo bude futbalista. A viete, čo urobil ako prvé z „veľkej“ výplaty? Kúpil svojej mame dom.

Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?
Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?

Zaslúžilá hviezda?

Dnes má hviezdny futbalista už takmer 40 rokov a pýši sa rekordnou, už šiestou účasťou na majstrovstvách Európy. „Budem sa snažiť užiť si to tým najlepším možným spôsobom, teda hrať dobre,“ sľuboval kapitán portugalského tímu pred začiatkom šampionátu, realita je však podľa jeho kritikov úplne iná. Kritika na jeho výkonnosť a herecké scény na ihrisku narástla dokonca natoľko, že jeho tréner musel vysvetľovať, či Ronalda azda nominoval len „za zásluhy.“

Najväčší futbalový „plačko“

„Ak by Cristiano Ronaldo nehral futbal, uplatnil by sa v Hollywoode,“ odkazujú súperi jeho tímu, ktorí vypočítali, za čo všetko sme ho už videli plakať: za zlú prihrávku, za nepremenený pokutový kop, keď mu spoluhráč neprihral, keď jeho spoluhráči neskórovali, keď niekto minul bránku či keď jeho tím nevyhral. A práve to je vraj niečo, čo prenasleduje futbalistu už od detstva. Prezývku „plačko“ mu totiž vymyslela už v detstve jeho mama. Všimla si tiež, že „plačko“ ronil slzy nielen zo smútku, ale aj z hnevu. Jeho motivácia po lepšom živote bola totiž už od detstva veľmi silná, a ak sa mu nedarilo tak, ako chcel, premohol ho hnev, miestami dokonca aj zúrivosť. Rozprávať by o tom vedela matka autistického chlapca, ktorému futbalista po prehratom zápase zúrivo rozbil telefón.

Nič nemusí dokazovať

A ako vidia ďalšiu kariéru Cristiana Ronalda jeho rodáci? „Mentalitu má top, ale nohy už nie,“ zamyslel sa známy portugalský novinár Miguel Mendes pre český denník Blesk. Samotný futbalista sa však už dlhšie rozhodne bráni tým, že podobné reči ho netešia. „Zdá sa, že každý zápas musím dokazovať, kto som. Prekvapuje ma verejný názor na mňa, ktorý sa stále zhoršuje. Veď čísla hovoria samy za seba,“ vyhlásil s tým, že futbal jednoducho miluje. „Aj v mojom veku milujem hrať, strieľať góly a vyhrávať zápasy. Budem hrať, kým moje nohy nepovedia – Cristiano, je koniec...

Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?
Futbalový zázrak Cristiano Ronaldo: Koniec kariéry po majstrovstvách Európy?

Čo o Cristianovi (ne)viete

- V mladosti pre problémy so srdcom takmer musel s futbalom skončiť.
- Meno mu vybral otec po bývalom americkom prezidentovi Ronaldovi Reganovi.
- Manchester United zaňho ešte ako za tínedžera zaplatil 12,24 milióna libier, čo bolo najviac v celej histórii anglického futbalu.
- So 14 gólmi je historicky najlepším strelcom majstrovstiev Európy.
- Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil na šiestich majstrovstvách Európy.

Nahneval sponzorov

Počas Eura 2020 boli na tlačovej konferencii pred futbalistom dve fľaše Coca-Coly. Odsunul ich a vyhlásil, že má najradšej čistú vodu. Trhová hodnota nápoja po tomto incidente klesla o 4 miliardy dolárov.

Mama celebrita

Ronaldova mama Maria Dolores je dnes tiež známou celebritou. Otvorila si v Brazílii reštauráciu, kde ponúka portugalské jedlá. V ponuke má aj obľúbené jedlo syna Cristiana – tresku s cibuľou a zemiakmi.


Zdroj foto: wikimedia commons, wikipedia

Šport

Socialne siete