Gaštany patria medzi jesennú klasiku a sú skutočnou lahôdkou, ktorá poteší nielen milovníkov sladkého. Klasické gaštanové pyré so šľahačkou porazí azda len gaštanová torta. Na chladný novembrový víkend je ako stvorená, či už len tak ku kávičke alebo pre nečakanú návštevu.
Potrebujeme:
1 hrnček kryštálového cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček vlažného mlieka
2 vajcia
1 ČL vanilkového cukru
2 hrnčeky hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 bal. prášku do pečiva
6 PL kakaa
1 hrnček vriacej vody
Plnka:
500 g mrazeného gaštanového pyré
380 ml 33-percentnej smotany na šľahanie
250 g mascarpone
3 PL marhuľového džemu
Poleva:
150 g čokolády na varenie
120 ml smotany na šľahanie
30 g mandľových lupienkov
Postup:
Cukor, olej, vlažné mlieko, soľ, vajcia a vanilkový cukor spolu zmiešame. Pridáme preosiate kakao, múku so sódou a práškom do pečiva. Všetko spolu premiešame. Postupne pridávame horúcu vodu a zmes dobre miešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (25-26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 50 až 60 minút.
Korpus necháme vychladnúť. Rozmrazené gaštanové pyré roztlačíme a zmiešame so smotanou na šľahanie, pridáme mascarpone a všetko spolu vyšľaháme na hustý krém. Korpus rozrežeme na dva alebo tri diely. Potrieme džemom, následne krémom, prikryjeme druhým dielom a vrch a boky opäť natrieme krémom. Smotanu ohrejeme a pridáme čokoládu a necháme rozpustiť, vymiešame do hladka. Touto polevou polejeme tortu. Zdobíme opraženými lupienkami.
Polevu si pripravíme tak, že smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca, ale nie do varu, pridáme polámanú čokoládu na varenie, necháme stáť, až sa čokoláda rozpustí, a premiešame dohladka. Polevu vylejeme na tortu, rozotrieme a necháme stuhnúť.