Herečka Dagmar Havlová putovala pešo k hrobu svätého apoštola Jakuba

Herečka Dagmar Havlová putovala pešo k hrobu svätého apoštola Jakuba

Bývalá prvá dáma Českej republiky sa nedávno vybrala na miesto, ktoré je známe ako miesto duchovnej útechy a mnohých zázrakov. Do Santiaga de Compostela putujú ročne tisícky pútnikov a medzi nimi bola v tomto roku aj Dagmar Havlová.

Apoštol Jakub bol jeden z dvanástich apoštolov – učeníkov Ježiša Krista a pochádzal z Betsaidy pri Genezaretskom jazere v Izraeli. Jeho rodičia, Zebedeus a Salome, boli rybármi, jeho brat Ján bol tiež apoštol a evanjelista. Ježiš im pre ich temperament dal meno „Boanerghés“, čo znamená „synovia hromu.“ Podľa tradície ho za hlásanie evanjelia sťali v Jeruzaleme. Predtým však hovoril o Kristovi a jeho učení na Pyrenejskom polostrove, kde však nemal veľký úspech. Uprostred jednej noci v roku 40 sa mu však na nebi ukázal neobvyklý jas a v ňom boli anjeli, ktorí prinášali jaspisový stĺp s Matkou Božou. Anjeli postavili stĺp na zem a Panna Mária prehovorila k svätému Jakubovi: „Syn, to miesto je určené k tomu, aby som tu bola uctievaná. Vďaka tebe tu povstane na moju pamiatku kostol. Pri tom stĺpe postavíš oltár. Na tomto mieste vykoná na môj príhovor moc Najvyššieho neobyčajné znamenia a zázraky zvlášť pre tých, ktorí ma tu budú vzývať vo svojich potrebách. Tento stĺp tu bude stáť až do konca vekov.“ Svätý Jakub na mieste vybudoval kaplnku, ktorá sa nazýva Santa Capilla (dnes je vo vnútri veľkej budovy Baziliky Panny Márie na Stĺpe). Potom sa svätý Jakub vrátil do vlasti a tam zomrel mučeníckou smrťou.

Ani dážď ju neodradil 

Jakub bol najprv pochovaný v Jeruzaleme. Tradícia hovorí, že prví kresťania postavili na mieste Jakubovho umučenia v Jeruzaleme kostol svätého Jakuba. Odtiaľ boli jeho ostatky premiestnené do palestínskeho kláštora Raithu. Existuje i legenda, podľa ktorej Jakubove ostatky preniesli anjeli do paláca pohanky Lupy, ktorá sa v Španielsku stala kresťankou. Okolo miesta hrobu v jej paláci bol neskôr vystavaný chrám a mesto Santiago de Compostela.

Dnes sú v ňom v striebornom sarkofágu uložené pozostatky apoštola Jakuba a prúdia tam tisícky ľudí z celého sveta prosiť ho o pomoc či zázrak. A medzi nimi bola v tomto roku aj bývalá prvá dáma a obľúbená herečka Dagmar Havlová. Tá povedala, že túto cestu plánovala už dávno a nerobilo jej problém putovať k hrobu svätca aj počas dažďa. 


Zdroj foto: adh

Šoubiznis

Socialne siete