Herečka Katarína Ivanková: Tehotenstvo ma prekvapilo

Herečka Katarína Ivanková: Tehotenstvo ma prekvapilo

Muzikálová herečka, speváčka, moderátorka Katarína Ivanková miluje sushi, cestovanie, mačky, knihy a veľa, veľa iného. Ale hlavne svoju prácu. Venovala jej dve vysoké školy, aby nič nezanedbala. Roky hviezdila v hlavnej postave muzikálu Frida – Milovať a maľovať. V súčasnosti sa po štyridsiatke pripravuje na svoju najkrajšiu rolu - v júli sa jej narodí dcérka.

Na úvod prijmite srdečnú gratuláciu – po štyridsiatke privítate vo svojom živote prvé bábätko...

Áno, v júli príde na svet moje dievčatko. Tehotenstvo som posúvala a posúvala, odkladala a odkladala pre prácu, projekty, kariéru... Teším sa na tento malý zázrak. Mám pekné životné obdobie, takže je ten pravý čas.

Nedávno ste odohrali posledné predstavenie muzikálu Frida v tejto sezóne. Ako vás prijali diváci v postave Fridy s tehotenským bruškom?

Úžasne, lebo kolega Marcel Ochránek im to oznámil pred predstavením a mala som zo strany divákov obrovskú podporu. Celý večer bol magický. Hneď po predstavení mi chodili ďakovné správy, ako som mohla s takým nasadením hrať. Keď som spievala pieseň Holub čierny, tak mi poriadne v brušku kopkala. Chvíľu som mala pocit, že možno aj do rytmu. (smiech)

Plánovali ste príchod dieťatka zámerne počas divadelných prázdnin?

Vždy som si priala pre predstavenia, ktoré sa mi rozbiehajú niekedy v polovici septembra, rodiť na začiatku prázdnin, aby som si to doma s bábätkom užila. A ak Boh dá a všetko dobre dopadne, tak veru sa mi to splní. V tomto mám naozaj skvelého partnera, ktorý v čase, keď budem stáť na javisku, dokáže byť súčasne aj mama, aj otec. Napokon má s rodičovstvom skúsenosti, nakoľko má 13-ročnú dcérku Tamarku. Celá rodina aj partner chcú Katarínu, no Katarína sa už každý deň prihovára Olívii.

Takže ste aké-také skúsenosti s deťmi získali aj vy – zrejme sa stretávate s partnerovou dcérou?

Stretávame sa, samozrejme. Ale Tami svoju maminku má, ja sa nepasujem do role maminy, skôr kamarátky. Neuplatňujem na nej výchovné metódy, skôr vyslovím len svoj názor a keď tak sa o tom porozprávame. 

Plánovali ste rodičovstvo, alebo to prišlo spontánne?

Plánovane – spontánne. Najskôr, že poďme do toho, potom sme akosi zabudli, že ideme do toho, no a zrazu to bolo.

Ste veľmi energická žena, takže keď sa na teste objavili povestné dve čiarky, výskali a skákali ste od radosti?

(Smiech). Smejem sa a asi sa budú smiať aj čitatelia. Vôbec som netušila, že som tehotná. Mysliac si, že mám “rozbúrené“ hormóny, keďže som predtým podstúpila odber oocytov (vajíčok), posťažovala som sa lekárovi, aká som z toho chorá, unavená, ako mi je zle... No a on na to: „Ale veď vy nie ste chorá. Vy ste tehotná!“ Prisahám, že som nevedela zoštylizovať jednoduchú vetu, keď mi to oznámil.

Informácií o tehotenstve a výchove dieťaťa je teraz neúrekom, najmä v online priestore. Surfujete po internete aj vy? Čítate odbornú literatúru?

Teraz čítam knihy o materstve, veľmi ma to baví, veď nakoniec mám vyštudovanú strednú pedagogickú školu - učiteľku materskej školy. No dúfam, že keď príde bábo na svet, povedie ma materská intuícia.  Získavam informácie aj u kamarátok mamičiek, nuž, ale každá mi poradí niečo iné. A vlastne tak je to správne. Každá má svoje vlastné skúsenosti. Nedokážem obsiahnuť také kvantum informácií. Naše maminy nemali také možnosti vzdelávania a vychovávali najlepšie, ako vedeli. Napríklad aktuálne riešim zavinovačku – treba ju alebo nie? Psychológovia ju odporúčajú. Zavinovačka vytvára pocit bezpečia a istoty ako v maminom brušku. Detskí lekári zastávajú opačný názor. Bábätká v zavinovačke nemajú správne uložené kĺbiky, čo môže viesť k nesprávnemu vývoju. Alebo mali by sa rodičia stále hrať s deťmi? Predkladať im hračky a manažovať hru? Poznám deti, ktoré sa nevedia samé zahrať. Ťahajú mamu za rukáv, aby sa s nimi išla zahrať. A ja som sa nedokázala s kamarátkou na návšteve čo i len chvíľku  porozprávať. Dieťa ale cez hry objavuje svoj vnútorný svet, buduje fantáziu. Ja som sa v detstve často hrávala sama so sebou. Mama musela pracovať, nemala čas sa mi neustále venovať. Ale nikdy som nemala pocit, že ma zanedbáva. Keď nebola mama, boli tu všetky domáce zvieratká na dvore. Mala som prenádherné detstvo.

V septembri teda plánujete po dvoch mesiacoch po pôrode návrat na javiská? Nehovoria vám kolegovia a prípadne aj rodina - toľko si čakala na dieťa, uži si poriadne materskú?

Nie, nehovoria. Bude to možno náročnejšie. Nebyť partnera, ktorý ma vie plnohodnotne zastúpiť, tak by som, pochopiteľne, hrať nemohla.  Kolegyňa Peťka Humeňanská s partnerom brávala trojmesačnú Elišku na vianočné predstavenia Tajomstvá vianočného krbu do divadla. Jej partner sa počas predstavenia prechádzal s trojmesačným dieťatkom v zákulisí a bolo to úžasné. Nadojčila ho predtým, po predstavení znova a všetko fungovalo. Všetko sa dá, keď sa chce, ale ako hovorím – pri takom maličkom bábätku to chce plné nasadenie oboch rodičov. No a ak dieťa bude vyrastať v tom, že má schopnú mamu, ktorá sa dokáže sebarealizovať a aj sa postarať o dieťa, je šťastná, sama sebou, bude s veľkou pravdepodobnosťou šťastné aj ono.

Plánujete využiť aj služby opatrovateľky?
Keď to bude nevyhnutné, určite áno. Nemám s tým problém. Mám veľmi dobré priateľky, viem si predstaviť, že na niekoľko hodín by vypomohli. Určite nebudem hľadať cudzie ženy na inzerát. Mám aj dievča, ktoré mi chodí upratovať, nehanbím sa za to, pomôže ona nám a my jej. Naozaj ten čas radšej využijem na cvičenie, čítanie, skúšky a podobne.

Skloňuje sa u vás slovo svadba?

Ešte nebolo kedy! (smiech) Našťastie žijem v komunite, ktorá toto nerieši, dôležitá je harmónia a porozumenie medzi partnermi

Do sveta šoubiznisu vás uviedla pred dvadsiatimi rokmi reality šou Dievča za milión. Pripomínajú vám to ľudia ešte aj po takom čase?

Mám za sebou obdobie, keď mi to liezlo na nervy – v čase, keď som ukončila JAMU v Brne a vrátila som sa do Bratislavy, kde som dostala angažmán na Novej scéne ako muzikálová herečka a potrebovala som sa rozbehnúť. Stále som musela dokazovať sebe i obecenstvu svojimi výkonmi, že som herečka, speváčka, tanečníčka a nielen súčasť reality šou. Mnohokrát som sa stretla s vetou – jéj, to sme netušili, že ty vieš takto skvele hrať, spievať, tancovať... Takže vtedy to bolo pre mňa náročnejšie.

Vy ste mali ukončené magisterské štúdium herectva v Banskej Bystrici a potom ste šli študovať ešte JAMU.

Áno a JAMU som na čas musela prerušiť, lebo nebolo možné skĺbiť štúdium s touto reláciou, kde sme museli byť nonstop k dispozícii. Keď sa skončil humbuk okolo “dievčaťa“, ktoré mi dalo mediálnu popularitu, ale nič viac, zatvorila som sa v Brne a dokončila školu. Po dvoch rokoch na Novej scéne sme viacerí odišli na voľnú nohu z rozhodnutia vtedajšieho riaditeľa Juraja Ďurdiaka. Dalo mi to  neuveriteľne veľa sily, lebo nie je jednoduché fungovať slobodne a sama seba aj manažovať. Vytvorila som si spevácko-tanečné zoskupenie Divadlo Komédie, mala som koncerty, moderátorské aktivity, sama som si zaobstarávala aj sponzoring a podobne. Potom prišiel muzikál Frida – Milovať a maľovať. Rudolf Geri napísal hudbu a Daniel Hevier libreto a texty piesní. Hrávame ho po Slovensku roky, okolo 180 predstavení ročne. Je to úžasné dielo, kde hrám bez alternácie Fridu a Tomáš Palonder môjho partnera. A, samozrejme, ďalšie skvelé diela, v ktorých účinkujem. Viem, že divadlo nemá takú silu ako televízna obrazovka, ale ja nikdy nevzdám boj, aby sa divadlo dostalo do povedomia ľudí, aby diváci chodili do divadla.

Stalo sa vám, že nastala situácia, kedy bolo hluché obdobie, nezazvonil telefón, nebolo čo hrať?

Nie, skôr sa mi stalo, že som nestíhala, nedokázala som si manažovať čas a vyrobila som situáciu, kedy som mala byť na dvoch miestach naraz, dosť ďaleko od seba (smiech). Prelínali sa mi dve predstavenia naraz a ani jedna produkcia sa nechcela vzdať toho svojho, tak sa to riešilo alternáciou, ale Fridu hrám len ja. Môj život je neustále hektický a vyhovuje mi to. Takže založené ruky a vyložené nohy nehrozili, ani nehrozia, lebo naozaj som rozbehnutá na viacerých frontoch – eventy, divadlo... Ale teraz v lete sa zastaví čas. Budem sa  plne venovať jednej krásnej malej duši, ktorá ma toľko toho naučí... Bude mi cťou viesť ju životom.


Zdroj foto: @yayaphotographer, aki

Rozhovory

Socialne siete