Jeseň treba využiť naplno. A nielen pri práci v záhrade či okolo domácnosti, ale hlavne v kuchyni. Po náročnom týždni si všetci zaslúžia rýchly, ale chutný koláč, ktorému sa nedá odolať. Tentoraz budú v hlavnej úlohe slivky, nahradiť ich však môžete akýmkoľvek obľúbeným ovocím.
Potrebujeme:
2 vajcia
1 hrnček práškového cukru
1 hrnček oleja alebo rozpusteného masla
2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1 hrnček mlieka
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
mletú škoricu
čerstvé slivky
kryštálový cukor
Postup:
Vymiešame žĺtky, práškový a vanilkový cukor s olejom. Z bielkov pripravíme sneh. Múku zmiešanú s práškom do pečiva jemne vmiešame do žĺtkovej zmesi a zľahka primiešame sneh. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch ukladáme odkôstkované kúsky sliviek, ktoré sme obalili v zmesi škorice a cukru. Zvyšok cukru môžeme vysypať na vrch koláča. Pečieme v zohriatej rúre pol hodiny, potom znížime teplotu a pečieme ešte 30 minút. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Náš tip:
Slivky sú typickým ovocím konca leta a jesene. Ich chuť môžete zvýrazniť škoricou alebo perníkovým korením. Bohatší koláč získate, ak do cesta primiešate tvaroh a slivky tiež môžete kombinovať s vlašskými orechmi. Zaujímavú chuť získate, ak slivky vopred namočíte do rumu.