Zlé jazyky hovoria, že hríby sú ako ženy. Kto si nie je stopercentne istý svojím výberom, ten sa môže veľmi škaredo popáliť. Hubárska sezóna v týchto dňoch kulminuje a jej hlavné pravidlo znie: Milí hubári, zbierajte len to, o čom ste presvedčení, že vám neublíži.
Hubárska sezóna je každoročne na Slovensku očakávanou udalosťou a medzi hubármi sa často odovzdávajú tajné tipy na to, kam sa vybrať a kde je najlepšia úroda. Prezradíme vám, že každoročne sa na vrchol rebríčka najlepších miest na zber hríbov dostávajú lokality v Karpatoch, Tatrách, na Záhorí a tiež v okolí Zvolena, Kremnice či Prešova.
Ako sme už povedali, zber hríbov má svoje dôležité pravidlá a ďalším z nich je počasie. Hríby skrátka potrebujú vlahu a teplo. Skúsení zberači síce vedia, že v našich lesoch rastú hríby počas celého roka, ale väčšina z tých jedlých rastie od apríla do novembra. Zber sa začína na jar čírovnicou májovou, ľudovo povedané májovkou, po nej sa začínajú hľadať kuriatka, plávky, suchohríby či kozáky.
Výbava hubára
Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo je zvykom chodiť na zber húb skoro ráno? Nie je to preto, že ráno ich rastie najviac. Dôvodom je staré známe heslo: „Kto prv príde, ten prv berie.“ A ak sa vám ich teda podarí skoro ráno nájsť, určite budete potrebovať vhodnú nádobu na ich zber. Odporúča sa niečo, v čom sa vaše úlovky nezaparia, preto sú medzi zberačmi obľúbené prútené košíky. Nezabudnite, samozrejme, ani na malý nožík.