Jeseň bez hríbov na tanieri sa prosto nepočíta. Aspoň raz do roka by ste si mali takúto pochúťku, ideálne z vlastného hubárskeho výletu, doma pripraviť. Väčšina receptov s hubami je jednoduchá a nevyžaduje dlhú prípravu, takže sú ideálne aj pre kuchárov – začiatočníkov.
Potrebujeme:
40 g masla
3 hrste čerstvých alebo sušených hríbov
1 ks šalotky
1 dl vývaru alebo vody
1 dl plnotučného mlieka
180 ml 33-percentnej smotany na šľahanie
podľa chuti soľ, čierne korenie
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme očistené a nakrájané huby. Premiešame a po chvíľke pridáme nakrájanú šalotku. Krátko dusíme, podlejeme vývarom a pridáme mlieko. Ochutíme koreninami a varíme 15 až 20 minút, kým nie sú huby mäkké. Potom pridáme smotanu a opäť dochutíme. Podávame napríklad so zemiakmi.
Náš tip:
Mimo hubárskej sezóny siahnite po chutných čerstvých šampiňónoch alebo hlive ustricovej, výborné omáčky si však viete pripraviť aj zo sušených húb. Nezabudnite, že tento pokrm je veľmi sýty. Doplniť ho môžete cestovinou, knedľou alebo zemiakmi, hubová omáčka výborne chutí aj s fašírkami.
Zdroj foto: Pixabay