Opäť je tu jeseň s mimoriadne chutnou sezónou kačaciny a husaciny. Tieto dobroty si môžete pripraviť rokmi overeným klasickým spôsobom, oživte ich však drobnou zmenou v podobe sladkých zemiakov. Uvidíte, že si všetci pri stole budú oblizovať prsty!
Potrebujeme:
4 ks husacích stehien
Mleté čierne korenie
soľ
500 g batatov
med
tymian
50 g masla
200 ml smotany na varenie
olej
Postup:
Stehná očistíme, umyjeme, osušíme. Potom poriadne nasolíme a odložíme na pár hodín do chladničky. V hlbšom pekáči ich okoreníme, podlejeme studenou vodou, prikryjeme a pečieme na 100 stupňov zhruba 6 hodín a priebežne polievame výpekom. Následne zvýšime teplotu na 200 stupňov a zapečieme do chrumkava.
Bataty očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a na plechu ich polejeme olejom, osolíme a okoreníme, pridáme maslo, med a vetvičku tymianu. Prikryté pečieme na 160 stupňov do mäkka. Následne odložíme tymian a zvyšok dobre rozmixujeme s prevarenou smotanou.
Náš tip:
Kačku si vyberte, ak máte menej stravníkov, naopak hus zasýti viacerých hladošov, keďže má v priemere až o 2 kilá viac. Hoci sa oba druhy mäsa podobajú, kačka pri pečení pustí viac tuku a je jemnejšia, husacina je hutnejšia a sýtejšia. Chuť hydinového mäsa zjemníte namočením v mlieku počas noci.
Zdroj foto: Pixabay