Cesnaková polievka je výbornou voľbou do chladných dní. Zahreje i zasýti a možno ju pripraviť v krátkom čase. Ak nemáte času nazvyš, pripravte si ju ako hlavné jedlo. Hodí sa totiž ako vynikajúca netradičná večera.
Potrebujeme:
2 PL masla
1 menšiu cibuľu
10 strúčikov cesnaku
4 menšie zemiaky
1 l zeleninového vývaru
250 ml 30-percenetnej smotany
soľ, mleté čierne korenie, rasca, tymian
staršie pečivo alebo hotové krutóny
2 PL olivového oleja
Postup:
Na masle speníme cibuľku, pridáme pretlačený cesnak, soľ, rascu, čierne korenie a na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľočku popražíme a zalejeme vývarom. Necháme povariť cca 20 minút.
Medzitým si necháme rozohriať rúru na 200 °C. Pečivo nakrájame na malé kocky a rozložíme na vystlaný plech papierom na pečenie. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C približne 6 až 8 minút.
Polievku odstavíme z plameňa, rozmixujeme tyčovým mixérom a opäť privedieme k varu. Prilejeme smotanu, pridáme tymian a ešte krátko povaríme. Podávame posypanú krutónmi.
Náš tip:
Pri cesnakovej polievke je dôležité, aby ste použili kvalitný cesnak. Množstvo upravte podľa vlastnej chuti. Tradične možno hustú cesnakovú polievku podávať aj v bosniaku. Do polievky môžete pridať aj svoj obľúbený syr.