Ak patríte k milovníkom paradajok, nevynechajte tento recept na tradičnú a poctivo hustú paradajkovú polievku. Domáca, čerstvo uvarená polievka zachutí aj tým, ktorí sa jej v školskej jedálni vždy vyhýbali.
Potrebujeme:
500 g paradajok
1 menšiu cibuľu
2 PL olivového oleja
4 PL paradajkového pretlaku
soľ
štipku cukru
sušenú bazalku
mleté čierne korenie
strúhaný syr
Postup:
Rajčiny zalejeme horúcou vodou, necháme ich odstáť, potom ich olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme.
Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme múku a vodu, spravíme zápražku. Prilejeme rozmixované rajčiny, olej, pretlak a štipku cukru. Osolíme podľa chuti, okoreníme, prisypeme bazalku.
Polievku necháme na miernom plameni vrieť asi 20 min. Občas premiešame. Podávame so syrom.
Náš tip:
Rajčinovú polievku možno podávať mnohými spôsobmi s rôznymi talianskymi druhmi syra. Sýtejšiu polievku získate ak do nej pridáte varenú ryžu alebo cestoviny. Rovnako do nej môžete zvariť mäsové knedličky alebo guľky. Podávajte s čerstvou bazalkou alebo oreganom. Na zjemnenie chute môžete pred podávaním do polievky pridať smotanu.
Zdroj foto: Pixabay