Ideálny šport pre všetkých? Chôdza so špeciálnymi palicami

Chôdza so špeciálnymi palicami sa postará o vaše fyzické aj mentálne zdravie.
(Zdroj: archív SANW)

Viete, ktorá pohybová aktivita je najzdravšia a najbezpečnejšia na svete? Nordic walking, teda chôdza s palicami. Ako každý šport, aj tento má svoje pravidlá, ale jeho výhoda a prínos pre zdravie človeka, zvlášť seniora, je obrovská. Pomáha pri chorobách a po operáciách pohybového aparátu, posilňuje imunitu, lieči depresiu, obezitu a dokonca pomáha aj pri osteoporóze. Tak čo, už vyťahujete svoje palice?

Nordic walking vznikol v roku 1930, keď ho začali využívať fínski bežeckí lyžiari počas svojej letnej prípravy. Vzali si svoje klasické bežkárske palice a pochodovali krásnou krajinou. Vzbudili tým síce pozornosť, ale až o 36 rokov neskôr sa nordic walking po prvýkrát objavil na hodine telesnej výchovy istej základnej školy.

Učebnú hodinu s názvom „chôdza s lyžiarskymi palicami“ viedla fínska priekopníčka nordic walkingu Leena Jääskeläinen, ktorá v rokoch 1968 až 1971 pôsobila ako profesorka na University of Jyväskylä a nordic walking tu zaradila do výučby študentov.

Prvé preteky

Neskôr začala Leena ako hlavná inšpektorka na Fínskom ministerstve školstva propagovať využitie nordic walkingu na hodinách telesnej výchovy a tiež v rozhovoroch pre viaceré fínske médiá. Určite táto jej snaha pomohla k tomu, že v rokoch 1987/1988 sa zorganizovali vo Fínsku prvé verejné preteky a od roku 1996 sa začali vyrábať už aj prvé palice vhodné na tento šport.

A odvtedy to už bola pomerne rýchla cesta k celosvetovej propagácii nordic walkingu. V roku 2000 bola založená Medzinárodná federácia Nordic Walking a krátko na to sa začalo oveľa viac hovoriť o potrebe rozvoja zdravého pohybu na základe vedecko-výskumných poznatkov.

Nordic walking je ideálny šport nielen pre seniorov.
Nordic walking je ideálny šport nielen pre seniorov.
(Zdroj: archív SANW)

Príchod na Slovensko

Na prelome 20. a 21. storočia sa tento šport dostal aj na Slovensko a pred 11 rokmi bola u nás fanúšikmi a nadšencami založená Slovenská asociácia Nordic Walking, ktorá založila centrum na Štrbskom plese a organizuje majstrovstvá Slovenska. V roku 2018 prezidentka našej asociácie Lucia Turaz Okoličány získala ako piata na svete certifikát trénerka Svetovej akadémie moderného nordic walkingu. Jej cesta k tomuto športu však viedla takpovediac cez bolesť.

„Športovaním v socializme som si poznačila pohybový aparát. Nevedeli sme toho veľa o výžive či správnej obuvi, o rehabilitácii, kompenzačných cvičeniach ani regenerácii. Keď sa mi pridružili problémy s chrbticou a brnenie rúk, pohyb bol pre mňa viac bolesťou než zábavou, hľadala som spôsob, ako ďalej. Natrafila som na nordic walking, ktorý mi umožnil nielen ďalej sa hýbať, ale aj poopraviť si telo. Koleno, čo mi chcel môj ortopéd už ikstýkrát operovať, sa zocelilo, tŕpnutie rúk, ktoré som si dlhodobo liečila u fyzioterapeutky, odišlo, vytečená platnička sa stabilizovala. Upravila sa mi tiež postava. Vďaka pomalšiemu životnému tempu, horám a pravidelnému pohybu sa mi zväčšila aj radosť zo života,“ hovorí zakladateľka a prezidentka Slovenskej asociácie nordic walkingu, ktorá tento šport odporúča aj čitateľom Nového Času Nedeľa.

„Jednoduchým upravením postoja tela, takzvaným vzpriamením, zapájame chôdzou s palicami vyše 90 % svalov tela, najmä rovnomerne. Výborný je ako prevencia pred neurologickými kardiovaskulárnymi, reumatickými, pohybovými, dýchacími, metabolickými ochoreniami, ale aj ako podpora liečby rakoviny. Okrem fyzických zdravotných benefitov nordic walking prináša aj uvoľnenie psychického napätia a odpútava od starostí každodenného života,“ povedala nám Lucia Turaz Okoličány.

Pohyb pre všetkých

Tento šport však chváli aj Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. „Demografický vývoj spoločnosti nám ukazuje, že aktívne starnutie je stále dôležitejšie a výchova k nemu sa začína už v mladom veku. Získané pohybové návyky a aktívny životný štýl už od mladosti sú veľkým predpokladom toho, že pohybová aktivita zostane súčasťou života každého jednotlivca po celý život. Táto investícia do zdravia národa je jednou z našich priorít,“ dozvedeli sme sa z odboru komunikácie spomínaného ministerstva.

Pre Nový Čas Nedeľa kompetentní tiež pripomenuli, že Národné športové centrum ako príspevková organizácia Ministerstva cestovného ruchu a športu SR napríklad spolu so Slovenskou asociáciou nordic walkingu organizujú počas roka sériu podujatí zameraných na seniorov, ktorých hlavných cieľom je podpora ich zdravia prostredníctvom fyzickej aktivity a vytváranie príležitostí na sociálnu interakciu.

„Tieto podujatia sú navrhnuté tak, aby seniorom poskytli bezpečné a prístupné prostredie a mali teoretickú a praktickú ukážku do základov nordic walkingu, a to prostredníctvom certifikovaných lektorov,“ odporúča Ministerstvo cestovného ruchu s a športu SR.

Čerstvý vzduch a pohyb pomáha k lepšiemu zdraviu.
Čerstvý vzduch a pohyb pomáha k lepšiemu zdraviu.
(Zdroj: archív SANW)

Prečo hovoríme áno

Palice na nordic walking sú podobné bežkárskym a majú špeciálnu rukavičku, ktorá obopína celú dlaň a umožňuje správnu techniku. Pri chôdzi s palicami je zapojených vyše 600 svalov tela, horná časť tela preberá až 30 % práce nôh a odľahčuje ich od záťaže. Je to šport vhodný pre každého, pretože je jednoduchý, finančne nenáročný a veľmi efektívny pre udržiavanie kondície.

Ideálny pre seniorov

Mnohí lekári práve tento šport odporúčajú seniorom, keďže je nenáročný na výbavu, financie či kondíciu. Nordic walking je však určite vhodný aj pre tých, ktorí sedia celý deň pri počítači, trávia veľa času v uzavretých priestoroch alebo napríklad za volantom kamióna. Okrem toho sa mu môžete venovať v akomkoľvek počasí a ročnom období.

Rýchle chudnutie

Čo sa týka spaľovania kalórií, prekvapivé je, že neexistuje až taký veľký rozdiel medzi nordic walkingom a napríklad klasickým behom. Pri chôdzi s paličkami si však až tak veľmi nenamáhate kĺby. Pri hmotnosti 90 kg môžete za hodinu intenzívnej chôdze spáliť približne 550 kcal. 

Prezidentka a zakladateľka Slovenskej asociácie Nordic walking Lucia Turaz Okoličány
Prezidentka a zakladateľka Slovenskej asociácie Nordic walking Lucia Turaz Okoličány
(Zdroj: archív LZO)

Lucia Turaz Okoličány, zakladateľka a prezidentka Slovenskej Asociácie Nordic Walking: Je to zábavná cesta k lepšej kondícii

Ako by ste predstavili nordic walking našim čitateľom?

Nordic walking je chôdza so špeciálnymi chodeckými palicami realizovaná správnou technikou. Je to bezpečná, jednoduchá, efektívna a zábavná cesta na zdokonalenie kondície bez ohľadu na vek, pohlavie alebo telesnú zdatnosť. Vhodná je pre každého, kto sa chce hýbať na čerstvom vzduchu počas celého roka a získať veľké množstvo zdravotných benefitov.

Pre koho je tento šport určený?

Začíname s detičkami od 5 rokov, horná veková hranica neexistuje. Tréningy vieme pripraviť aj pre výkonnostných športovcov v podobe behu s palicami či náročných kruhových tréningov. A organizujeme aj ľahšie lekcie upravené pre seniorov alebo pacientov.

Máte prehľad, koľko Slovákov sa venuje tomuto športu?

Kurzmi, akciami a podujatiami našej asociácie prejde ročne minimálne 2 000 ľudí a počty stále stúpajú. Sme na trhu vyše 10 rokov a mnohé podujatia sú organizované našimi inštruktormi aj mimo asociácie. Nevieme preto presne určiť, koľko Slovákov a Sloveniek sa mu venuje. Je to ale určite veľké číslo. Aj ja sama už často stretávam ľudí so správnou technikou a so správnymi paličkami, čo ma nesmierne teší.

Prečo by ste našim čitateľom odporúčali práve nordic walking?

Naše telo je „stroj“ vyrobený na pohyb, nie na sedenie. Náš sedavý spôsob života sa nám výrazne negatívne podpísal na zdraví celej spoločnosti. Jednoduchou chôdzou s paličkami vonku v prírode v správnom postoji s aktivovaním aj vnútorných svalov si vieme perfektne pomôcť.

 


Zdroj foto: archív LTO, SANW

Súvisiace:
nordic walking

Téma dňa

Socialne siete