Inaugurácia Petra Pellegriniho: Slovensko má oficiálne nového prezidenta!

Inaugurácia Petra Pellegriniho: Slovensko má oficiálne nového prezidenta!

Peter Pellegrini (48) dnes zložil prezidentský sľub a ujal sa svojej funkcie. Stal sa tak v poradí šiestym prezidentom v ére našej samostatnosti.

Prezident Slovenskej republiky stojí na čele nášho štátu potom, ako zložil sľub, ktorý mu predpisuje Ústava SR v tomto znení: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." 

Kto bol pozvaný?

Slávnostnej inaugurácie sa zúčastnila rodina Petra Pellegriniho - jeho matka, sestra a približne dve desiatky príbuzných. Otec, žiaľ, nedávno zomrel na následky ťažkej choroby. Okrem nich boli pozvaní všetci doterajší prezidenti, poslanci, ministri, diplomati, zástupcovia cirkví a významné osobnosti spoločenského života. Premiérovi Slovenskej republiky Robertovi Ficovi jeho zdravotný stav osobnú účasť neumožňoval, stále sa totiž lieči z následkov ťažkých strelných poranení z 15. mája.

Nový prezident Peter Pellegrini v inauguračnom príhovore dojímavo spomenul aj svojho nedávno zosnulého otca.
Nový prezident Peter Pellegrini v inauguračnom príhovore dojímavo spomenul aj svojho nedávno zosnulého otca.

Prišiel aj jeho najväčší súper

Inaugurácie sa zúčastnil aj Ivan Korčok, Pellegriniho najväčší súper z prezidentských volieb, ktorý po svojej prehre šokoval Slovensko vyhlásením, že „im nezabudne, že z neho urobili kandidáta vojny“. Korčok napokon pozvanie na inauguráciu prijal s tým, že chce vyjadriť rešpekt pred najvyššou ústavnou funkciou.

Pozvanie pre ruskú ambasádu

Búrlivé debaty vzbudilo pozvanie ruskej ambasády, neprišiel však veľvyslanec, ale nižšie postavený diplomat - chargé d’affaires. Ako uvádza Nový Čas, podľa známeho protokolistu Mareka Trubača je pozvanie ruskej ambasády z protokolárneho hľadiska korektné: „Pokiaľ nie sme vo vojnovom stave s tou krajinou, čo nie sme, tak to nie je žiadny protokolárny prešľap.“

Tesná výhra

Peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby so ziskom 53,12 percenta hlasov. Jeho súper Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov.


Zdroj foto: Facebook Peter Pellegrini

Téma dňa

Socialne siete