Jaskyňa smrti: Záhuba príde z Afriky

Jaskyňa smrti: Záhuba príde z Afriky
Jaskyňa smrti: Záhuba príde z Afriky

Všetci máme v živej pamäti pandémiu COVID-u 19, zdá sa však, že príroda hľadá stále nové spôsoby, ako ohroziť ľudstvo. Odborníkov na vírusy oblieva pot pri pomyslení na jaskyňu ukrytú hlboko v africkej Keni, z ktorej sa šíria tie najzákernejšie a najsmrteľnejšie vírusy na svete.

V Národnom parku Mount Elgon v Keni sa v hore Mount Elgon nachádza jaskyňa Kitum, ktorá fascinuje nielen vedcov, ale hlavne miestnu faunu. Je totiž známa aj ako jaskyňa slonov. Práve tieto zvieratá ju často navštevujú, aby v nej hľadali životne dôležitú soľ. Denne jej musia skonzumovať zhruba 100 g. Steny neobvyklej jaskyne sú pokryté zvláštnymi ryhami, ktoré vedcov dlho miatli. Až neskôr zistili, že pochádzajú od sloních klov, pričom slony pomocou klov samotnú jaskyňu značne rozšírili.

Ako ebola

Okrem nich však do podzemia chodia za soľou aj iné zvieratá a podobne ako v jaskyniach po celom svete, aj tu hniezdia viaceré druhy netopierov, po ktorých tu ostáva množstva guana. Zdalo by sa, že návšteva tejto prírodnej atrakcie môže byť mimoriadnym zážitkom. Ako sa však ukázalo začiatkom 80. rokov 20. storočia, v jaskyni sa nachádzajú aj patogény, ktoré patria k najsmrteľnejším na svete. Jedným z nich je vírus Marburg, príbuzný eboly.

V roku 1980 sa dvaja návštevníci jaskyne nakazili vírusovou chorobou Marburg, ktorá spôsobuje krvácavé horúčky. Jeden z nich na chorobu zomrel, rovnaký osud postihol aj 15-ročného dánskeho chlapca, ktorý jaskyňu navštívil o 7 rokov neskôr.

Ruleta so zdravím

Následná výprava odborníkov do jaskyne priniesla sklamanie i veľkú záhadu. Nenašli po víruse ani jeho príbuzných žiadne stopy. Podozrenie, že podzemné priestory v Keni, Ugande a okolitých krajinách ukrývajú smrteľné patogény, sa však napokon potvrdila, keď na chorobu ochoreli baníci pracujúci v bani, kde sa vyskytujú netopiere.

Vstup do jaskyne Kitum je veľkým zážitkom a stále láka mnohých dobrodruhov. Šanca na stretnutie s divými zvieratami je tam vysoká, rovnako ako riziko útoku a zranenia. Kto sa predsa len odváži, môže vstúpiť iba v špeciálnom obleku a s dýchacou maskou. Nie je to však dokonalá záruka, že sa nenakazí hoci aj neznámym vírusom. Podľa odborníkov je len otázkou času, kedy sa z jaskyne Kitum či inej podobnej jaskyne dostane do sveta ďalšia choroba, proti ktorej nemáme žiadne účinné zbrane.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
jaskyňa

Zaujímavosti

Socialne siete