Karol Lovaš: Nenaučili sme sa žiť spolu ako bratia

Karol Lovaš: Nenaučili sme sa žiť spolu ako bratia
Karol Lovaš: Nenaučili sme sa žiť spolu ako bratia

Komentátor Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky Karlovej univerzity v Prahe, známy aj ako Brat Šavol z fary v Božejove a jedna z legiend slovenskej žurnalistiky Karol Lovaš, nezvykne mlčať vtedy, keď treba hovoriť. Spravil to aj v prípade útoku na premiéra Roberta Fica.

"Človek nemusí byť prorokom, aby dokázal predvídať, čo sa aktuálne stalo, keď bol spáchaný neúspešný atentát na predsedu vlády Roberta Fica. Od jesene boli ľudia hecovaní v uliciach. Permanentný boj vyčerpáva. A môže spôsobiť aj onakvejšie zatemnenie mysle. Zahrávať sa so spodnými vodami v človeku je vždy nebezpečné. Nielen opozícia, ktorá si z ulice urobila politické bojisko, môže teraz spytovať svedomie. Ale aj politici vládnej koalície. Každý z nás, kto nevážil a neváži slová, ktoré môžu zabíjať. Túto tragédiu by nikto nemal zneužívať v politickom boji. O to viac, že sa nachádzame v predvolebnej kampani pred eurovoľbami.
 
Martin Luther King v roku 1964 povedal: „Naučili sme sa lietať ako vtáci, plávať ako ryby, ale ešte sme sa nenaučili prostému umeniu žiť spolu ako bratia.“ Zdá sa, že veľa času nemáme. Pokiaľ nechceme, aby sa atentáty na politikov stali súčasťou našej každodennosti. Slovo môže zabíjať. Mali by sme to vedieť. Politici. Novinári. Všetci, ktorí sa slovom živíme. A sýtime. Je to zbraň. A každý z nás je po dnešku potenciálna obeť. Preto by sme mali hamovať. Pretože život je veľmi krehká veličina. A nám ide o život," pripomína Karol Lovaš, známy slovenský kňaz a spisovateľ.


Zdroj foto: archív Karol Lovaš

Slovensko

Socialne siete