Kráľovský zámok Balmoral ukáže verejnosti po prvýkrát svoje tajomstvá Kto si dá kávu s kráľom Karolom?

Kráľovský zámok Balmoral ukáže verejnosti po prvýkrát svoje tajomstvá Kto si dá kávu s kráľom Karolom?

Toto leto bude vo Veľkej Británii výnimočné. Kráľovská rodina sa totiž rozhodla, že brány slávneho zámku Balmoral otvorí verejnosti a dovolí tak všetkým nahliadnuť do súkromia, ktoré si doteraz starostlivo strážili. Ak si chcete dať kávu, alebo v tomto prípade typickú šálku čaju s kráľovskou rodinou, tak teraz je na to tá najlepšia príležitosť.

V dejinách Veľkej Británie sa zatiaľ nestalo to, k čomu sa nedávno odhodlal kráľ Karol III. Ten totiž oficiálne oznámil, že ktokoľvek by chcel vidieť doteraz prísne strážené súkromné časti kráľovského zámku Balmoral, toho srdečne pozýva na návštevu. Stane sa tak po prvýkrát v dejinách. Prehliadky sú naplánované denne od 4. júla až do 11. augusta.

Zámok im bol malý

Slávny zámok Balmoral je sídlom kráľovskej rodiny od roku 1852 a nachádza sa v Škótsku. Jeho história je celkom zaujímavá, keďže pôvodne ho princ Albert kúpil pre kráľovnú Viktóriu. Neskôr sa však zhodli na tom, že sídlo je pre nich malé, a preto si postavili oveľa väčší hrad. Len o sto metrov ďalej.

Otvárajú sa svetu

Kráľ Karol má na rozdiel od svojej matky, zosnulej kráľovnej Alžbety II., povesť veľkého liberála a potvrdzuje to aj jeho snaha otvoriť sa svetu. Oznámil totiž, že návštevníkom ukáže nielen zámok Balmoral, ale aj východné krídlo Buckinghamského paláca. A čo tam návštevníci uvidia? Napríklad krásne šaty, ktoré nosili kráľovné a princezné, kráľove maľby či honosný nábytok. Nebude chýbať ani možnosť dať si tradičný anglický popoludňajší čaj, to však už za príplatok. „Uvidíte, prečo je Balmoral také špeciálne miesto,“ odkazuje návštevníkom kráľovský palác.

Ponúkajú aj chaty

Zámok Balmoral mohla verejnosť navštíviť už v minulosti, nikdy však na miestach, ktoré sú k dispozícii teraz. Kráľovská rodina dovolila návštevníkom vidieť ich záhrady a časť areálu. Prehliadka vnútorných priestorov je teda v tomto prípade naozaj netypická. A vedeli ste, že svoju návštevu kráľovského zámku nemusíte obmedziť len na prehliadku? Návštevníci si môžu rezervovať aj  päť chát, ktoré sa nachádzajú medzi múrmi panstva.


Zdroj foto: ancn

Zaujímavosti

Socialne siete