Krst knihy i ocenenie olympionikom: Ďakujeme za Paríž!

Sedem našich športovcov z celkového počtu 27 súťažiacich sa postaralo v Paríži dovedna o osem umiestení v prvej šestke – o jedno tretie, tri štvrté, jedno piate a tri šieste miesto.
(Zdroj: SOŠV)

Pod názvom „Ďakujeme za Paríž“ sa začiatkom októbra v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea uskutočnilo stretnutie s našimi najúspešnejšími olympionikmi a ich realizačnými tímami. Prevzali si nielen symbolické šeky, ale aj vyznamenania SOŠV. Súčasťou stretnutia bol aj „krst“ knihy PARÍŽ 2024, ktorá je oficiálnou knižnou pamätnicou SOŠV.

V útrobách múzea sa stretlo sedem našich športovcov, ktorí majú na konte osem umiestení v prvej olympijskej šestke – jedno tretie, tri štvrté, jedno piate a tri šieste miesta. Počet účastníkov aj získaných medailí bol síce najnižší v histórii účasti výprav samostatného Slovenska na olympijských hrách, ale napriek tomu nemožno žiadnemu zo športovcov vyčítať, že by zo seba nevydal maximum. 

Tí najlepší 

Prišli držiteľ našej jedinej parížskej medaily – bronzovej vo vodnoslalomárskej disciplíne C1 Matej Beňuš, senzačne štvrtá tenistka Anna Karolína Schmiedlová, takisto štvrtá strelkyňa v skeete Vanesa Hocková, piaty skejtbordista v disciplíne street Richard Tury, šiesta strelkyňa v skeete Danka Barteková a vodný slalomár Jakub Grigar, ktorý skončil šiesty v súťaži v K1 a takisto aj v kajak krose. Spomedzi našich najúspešnejších parížskych olympionikov chýbala len štvrtá singlkanoistka na divokej vode Zuzana Paňková, ktorá je v tomto termíne aj s trénerom Murckom na tréningovom pobyte v Salzburgu.  

Moderátorského mikrofónu sa chopili olympionici Danka Barteková a Jakub Grigar. Zatiaľ čo Barteková je už skúsená moderátorka, pre Grigara to bola s mikrofónom premiéra – ale zvládol ju pôvabne. 

Historicky prvý slovenský skejtbordista pod piatimi kruhmi Richard Tury
Historicky prvý slovenský skejtbordista pod piatimi kruhmi Richard Tury
(Zdroj: SOŠV)

Krst bronzom 

Pochopiteľne, najväčšou hviezdou ďakovania za Paríž bol Matej Beňuš, ktorý k olympijskému striebru z Ria de Janeiro 2016 pridal v Paríži bronz. Navyše v septembri sa stal aj celkovým víťazom Svetového pohára v kategórii C1. Oba veľké úspechy z neho robia vážneho kandidáta na zisk titulu Športovec roka na Slovensku. 

Bronzovou medailou „pokrstil“ oficiálnu knižnú pamätnicu SOŠV z Hier XXXIII. olympiády PARÍŽ 2024. Matej Beňuš využil príležitosť konania tohto podujatia, aby naplnil svoj dávnejší sľub Slovenskému olympijskému a športovému múzeu. Do zbierok SOŠM venoval svoju pretekársku „špricvestu“ z Ria de Janeiro 2016, v ktorej si vybojoval olympijské striebro. „Niekoľko rokov ma o to z múzea prosili – a teraz som na to konečne nezabudol,“ priznal sa. 

Moderátori slávnosti položili otázky všetkým prítomným športovcom. Z ich odpovedí najviac zaujalo vyznanie historicky prvého slovenského skejtbordistu pod piatimi kruhmi Richarda Turyho. „Olympiáda pre mňa predstavovala obrovský zážitok. Od mojej súťaže prešli už viac než dva mesiace, ale spomínam na ňu dodnes každý deň. Pre mňa bolo veľkým úspechom už to, že som sa prebojoval do finále. Keďže som postúpil ako posledný ôsmy na úkor domáceho Francúza, diváci ma vypískali. Vo finále som bol jediný Európan a vyšlo z toho výborné piate miesto,“ povedal. 

Obálka knihy Ďakujeme za Paríž!
Obálka knihy Ďakujeme za Paríž!
(Zdroj: SOŠV)

Športový ošiaľ 

Senzačný postup Anny Karolíny Schmiedlovej do boja o medaily v tenisovej dvojhre „pobláznil“ Slovensko a spôsobil, že údajne najsledovanejším prenosom z OH 2024 u nás bol jej súboj o bronz s Poľkou Igou Swiatekovou. Samozrejme, Anna Karolína bola so svojím olympijským účinkovaním nadmieru spokojná, ale tešila sa nielen na tenisových kurtoch. „Bola to pre mňa výborná nová skúsenosť a bolo skvelé, že som mohla spoznať aj olympionikov z iných športov,“ pochvaľovala si. 

„Olympiáda bola jeden z najlepších a možno úplne najlepší zážitok v mojom živote. Najviac mi v pamäti zostane Eiffelova veža, pretože sme sa okolo nej počas chodeckých pretekov poriadne nakrúžili,“ vyznala sa chodkyňa Hana Burzalová. Jessica Triebeľová aj Eliška Mintálová sa zhodli, že najsilnejší dojem mali z plných hľadísk a zo skvelej atmosféry. Výborné publikum vyzdvihla aj Denisa Baránková, ktorej navyše ulahodilo, že súťažila v samom centre mesta pred monumentálnou Invalidovňou. Tamara Potocká priznala, že najviac jej utkvel v pamäti kolaps, ktorý utrpela po maximálnom vypätí v rozplavbe na polohovej dvojstovke. Všetci športovci sa však zhodli, že im tohtoročná olympiáda ostane navždy v pamäti.  


Zdroj foto: SOŠV

Šport

Socialne siete