Ľalia, ktorá prináša oheň: Nezvyčajná fakľovka

Nezvyčajný kvet je ozdobou záhrad.
(Zdroj: Pixabay)

Už ste počuli o fakľovej ľalii? Niekedy túto výraznú rastlinu prezývajú aj fakľa. Vďaka nezameniteľným kvetom je tento názov skutočne výstižný. V záhrade sa vám bude krásne vypínať do výšky a robiť radosť po mnoho rokov.

Pravý názov tejto rastliny je Kniphofia. Dostala ho podľa významného nemeckého lekára a botanika Johanna Hieronyma Kniphofa. Ak vás očarila, rozhodne si ju zadovážte do svojej záhradky.

Za slnkom

Kniphofia, ľudovo nazývaná ohnivá ľalia, Kleopatrina ihla alebo fakľovka, je trvalka, ktorá miluje výslnie a suché pôdy. Nečudo, veď pôvodne pochádza z Afriky, kde ju po prvý raz opísali už v roku 1794.

Jej drobné kvietky pripomínajú tvarom i farbou horiacu pochodeň. Keďže sa nachádzajú na takmer meter vysokej stonke, treba im vybrať v záhrade vhodné miesto. Vysádzať ich môžete samostatne, ale aj v skupinách, kvitnúť budú od júna do septembra.

Záhradná ozdoba

Keďže existuje mnoho farebných odrôd kniphofií, možno s nimi vytvoriť skutočne zaujímavé záhradné zákutia. Ich pestovanie zvládnu i menej zruční záhradníci. Nezabudnite, že ich kvety aj listy sú výrazné, dobre sa však kombinujú s georgínami, ľaliami, echinaceou či náprstníkmi.

Ako pravá Afričanka si len ťažko zvyká na naše vlhké zimy. Hoci odolá mrazom, nemusí zvládnuť sneh či priveľa dažďa. Na zimu ju chráňte vetvami či ochranným obalom a pri výsadbe nezabudnite na dobrú drenáž. S príchodom leta sa vám odvďačí nádhernými oranžovo-žlto-červenými kvetmi a množstvom opeľovačov v záhrade.

Ľalia, ktorá prináša oheň
Ľalia, ktorá prináša oheň
(Zdroj: Pixabay)

Kniphofia

Výška: až 1 meter

Miesto: slnečné zákutie

Pôda: suchá, s dobrou drenážou

pH pôdy: neutrálne

Čas kvitnutia: jar – leto

Pôvod: južná Afrika

 


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
fakľovka ľalia

Zaujímavosti

Socialne siete