Legendárny vlak plný tajomstiev: Slávny Orient expres sa vráti!

Vlak plný histórie a tajomstiev, ktorý preslávil detektív Hercule Poirot, sa opäť vráti na koľaje.
(Zdroj: Pixabay)

V októbri 1883 vyrazil z Paríža do Istanbulu najluxusnejší a najslávnejší vlak na svete. Poznáme ho pod menom Orient expres. Jeho história zaujala spisovateľov, filmárov, a aj keď v roku 2009 odišiel do dôchodku, do zabudnutia neupadne zrejme nikdy. Vedeli ste, že nie tak dávno zavítal Orient expres aj na Slovensko?

Vlak určený len pre najbohatšiu a najsnobskejšiu klientelu spájal od roku 1883 západnú Európu a Balkán. Jeho sláva dosiahla vrchol, keď v ňom obľúbená spisovateľka Agatha Christie nechala cestovať detektíva Hercula Poirota, ktorý priamo v tomto vlaku musel riešiť komplikovanú vraždu. Hneď po celosvetovom úspechu tejto detektívky sláva Orient expresu stúpla, ako sa hovorí, až do nebeských výšin.

Železničné spojenie od svojho začiatku niekoľkokrát zmenilo trasu aj konečné stanice, ale do začiatku druhej svetovej vojny jazdil štandardne na trase Paríž a Konštantínopol, ktorý sa v roku 1930 premenoval na Istanbul. Dobová tlač ho nazvala Orient expresom, pretože Konštantínopol bol akousi „bránou do Orientu“. Meno sa ujalo a vlak sa takto začal oficiálne nazývať od roku 1891.

Cesta dlhá 69 a pol hodiny

Orient expres po prvýkrát vyrazil z parížskej stanice Gare de l'Est 4. októbra 1883 a nachádzali sa v ňom výhrade vozne prvej triedy. Cesta sa v tom čase ukončila v rumunskom meste Giurgiu, potom museli bohatí cestovatelia nastúpiť na trajekt cez Dunaj a pokračovalo sa obyčajným vlakom do bulharskej Varny.

Prvá časť cesty však stála za to. Luxusný vlak ponúkal cestujúcim hody, aké by v dopravnom prostriedku rozhodne nikto nečakal. Objednávali sa ustrice, polievka s talianskymi cestovinami, špeciálne pečené kura s jemnou omáčkou, hovädzí filet so zámockými zemiakmi, divinové jedlá, šaláty či čokoládové dezerty a pudingy.

Cestujúci si užili oddych na pohodlných sedadlách čalúnených kožou, v spacích vozňoch mali hodvábne prikrývky, v jedálenskom vozni strieborné príbory, všade bolo centrálne vykurovanie, teplá voda a plynové osvetlenie. Pre mužov bol povinný smoking a dámy strávili cestu oblečené do spoločenských šiat a ovešané drahými šperkmi.

Slávny Orient express jazdil na trati Paríž - Istanbul.
Slávny Orient express jazdil na trati Paríž - Istanbul.
(Zdroj: Pixabay)

Zmena k lepšiemu, čo sa týka prestupov cestujúcich, nastala v roku 1888, keď sa trasa zjednodušila a Orient expres už premával na trati Paríž – Budapešť – Belehrad – Sofia – Konštantínopol. Na západe pribudla do Paríža trasa z Londýna a cestujúci, ktorí boli ochotní stráviť vo vlaku takmer 70 hodín, prešli vlakom zo západnej Európy do Orientu 3 186 kilometrov.

Smutný koniec slávneho vlaku

Ďalšia zmena trasy slávneho vlaku prišla počas prvej svetovej vojny, keď premával len medzi Berlínom a Konštantínopolom. Po skončení vojny vlak istý čas premával len ako politický a vojenský transport a vozili sa v ňom výhradne štátni a armádni predstavitelia. Pre civilistov bol k dispozícii opäť od roku 1921, keď začal premávať po Bukurešť a neskôr opäť do Konštantínopolu.

Keď prišla ďalšia vojna, tentoraz druhá svetová, priniesla so sebou opäť aj zmenu cestovného poriadku Orient expresu, ktorý premával na trase Paríž – Stuttgart – Mníchov – Viedeň – Istanbul. V dôsledku naštrbených vzťahov medzi Východom a Západom bola o pár rokov trať opäť skrátená len po Viedeň, ale od roku 1964 sa už cestovalo po Budapešť a neskôr aj Bukurešť.

V 80. rokoch 20. storočia sa z Orient expresu stal obyčajný nočný vlak jazdiaci medzi Budapešťou a Parížom, ktorý o desaťročie neskôr končil opäť vo Viedni. Posledným pozostatkom slávnej éry luxusného vlaku bolo spojenie Štrasburg – Viedeň, ktoré premávalo do decembra 2009, keď prevádzka Orient expresu definitívne zanikla.

Vlak plný histórie a tajomstiev, ktorý preslávil detektív Hercule Poirot, sa opäť vráti na koľaje.
Vlak plný histórie a tajomstiev, ktorý preslávil detektív Hercule Poirot, sa opäť vráti na koľaje.
(Zdroj: Pixabay)

Toto nikto nečakal

1891 – Orient expres prepadli banditi, ktorí so sebou vzali 5 rukojemníkov a žiadali výkupné 120-tisíc libier. Spoločnosť zaplatila a Orient- expres mohol pokračovať v ceste.

1892 – Vo vlaku sa rozšírila epidémia cholery.

1929 – Orient expres uviazol až na 5 dní v snehu v Turecku.

1934 – Slávna britská autorka detektívnych románov Agatha Christie napísala román Vražda v Orient Exprese.

1991 – Kúzelník David Copperfield nechal istanbulský Orient expres zmiznúť.

Navštívil aj Slovensko

Orient expres sa na svojej ceste z Viedne do Prahy zastavil 11. júla 2007 v Banskej Bystrici, ktorá sa v tom čase uchádzala o titul Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013.

Vedeli ste?
  • Za železnou oponou kedysi premával „Balt-Orient-Expres“ spájajúci Berlín, Prahu, Budapešť a Bukurešť.
  • Medzinárodné vlaky podobné Orient expresu dnes premávajú na trase Berlín – Praha – Bratislava – Budapešť – Belehrad.
Nový vlak sa vráti o rok

Milovníci luxusného cestovania sa majú na čo tešiť! Podľa aktuálnych správ zo zahraničia sa Orient expres v roku 2025 opäť vráti na svoju trať, ktorá bude podobná tej pôvodnej. Vyrazí z Paríža a cestujúcim ponúkne 14 lôžkových vozňov, reštauráciu, bar či zážitkový salón, kde budú pre hostí pripravené rôzne predstavenia či koncerty. K dispozícii budú tri druhy apartmánov vrátane prezidentského, ktorý zaberie celý vozeň. Každý apartmán bude mať vlastnú kúpeľňu. Čo sa týka jedla, cestujúci sa majú na čo tešiť – najlepší šéfkuchári údajne hľadajú inšpirácie v starých, historických jedálnych lístkoch Orient expresu.

S nápadom prišiel bankárov syn

Vlaková doprava nebola koncom 19. storočia pre svoje nepohodlie medzi bohatšími ľuďmi obľúbená, preto sa netreba čudovať, že jeden zo synov belgického bankára Georges Nagelmackers sa rozhodol situáciu okamžite riešiť. Pri svojej nedávnej ceste do Ameriky si totiž zamiloval americké spacie vozne a po návrate do Európy sa pustil do realizácie vlaku pre bohatých. Nebolo to celkom jednoduché, pretože rokovania s medzinárodnými železničnými spoločnosťami neboli vždy ideálne, ani peňazí nemal k dispozícii toľko, koľko by potreboval, ale nakoniec sa mu nápad predsa len podarilo zrealizovať.

Slávny Orient expres sa o rok vráti na svoju obvyklú trať.
Slávny Orient expres sa o rok vráti na svoju obvyklú trať.
(Zdroj: Pixabay)


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Orient express

Téma dňa

Socialne siete