Lukáč, Rusnák a Liba prekvapili návštevníkov Slovenského olympijského a športového múzea: Naživo komentovali hokejový zápas!

Lukáč, Rusnák a Liba prekvapili návštevníkov Slovenského olympijského a športového múzea: Naživo komentovali hokejový zápas!

Vedeli ste, že do obľúbeného podujatia – Noc múzeí a galérií - sa pravidelne zapája aj Slovenské olympijské a športové múzeum? Minulú sobotu pripravilo pre návštevníkov milé prekvapenie. Keďže žijeme hokejovým šampionátom, aj Noc múzeí a galérií tu bola – hokejová!

Slovenské olympijské a športové múzeum pripravilo v sobotu 18. mája svojim návštevníkom v rámci Noci múzeí a galérií aj niečo navyše, okrem zvyčajnej možnosti prezrieť si vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka v Dome športu v Bratislave stálu expozíciu múzea, aj príležitostnú výstavu k 30. výročiu zimných olympijských hier v Lillehammeri.

Komentovaný zápas

Popoludní totiž do múzea zavítali na autogramiádu všetci traja členovia legendárneho slovenského útoku v bývalej československej reprezentácii – Vincent Lukáč, Dárius Rusnák a Igor Liba. Večer si návštevníci so slovným sprievodom hokejových expertov mohli pozrieť televízny prenos zo zápasu majstrovstiev sveta v Ostrave Slovensko – Francúzsko.

Lukáč, Rusnák a Liba mali výrazný podiel na zisku titulu majstrov sveta v Prahe 1985, aj na olympijskom striebre v Sarajeve 1984. Ich útok v tom čase zdatne konkuroval fenomenálnej sovietskej útočnej trojici Makarov – Larionov – Krutov. A keďže vo februári sme si pripomenuli 40. výročie sarajevskej zimnej olympiády, práve tento fakt motivoval zorganizovanie autogramiády legendárneho tria v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v rámci Noci múzeí a galérií.

Stena legiend

Návštevníci múzea si mohli dať podpísať nielen autogramové kartičky, ale aj  obdivovať repliky dresov Lukáča, Rusnáka a Libu zo Sarajeva. Na autogramiáde bol prítomný aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, ktorý slávnych hokejistov v prítomnosti generálneho sekretára Jozefa Libu následne prijal aj v priestoroch výboru a tam sa všetci podpísali na sklenenú stenu športových legiend.

Slávne hokejové trio

Útok Vincent Lukáč, Dárius Rusnák a Igor Liba patril v rokoch 1982 - 1985 k ozdobám reprezentačného družstva ČSSR, ktoré sa vtedy z každej vrcholnej súťaže vrátilo s medailou. Ale ich kariéry boli podstatne dlhšie. Tohtoročný sedemdesiatnik Vincent Lukáč bol napríklad už v roku 1977 členom družstva majstrov sveta. Igor Liba, ktorý tohto roku oslávi 64. narodeniny, bol zase ešte v roku 1992 členom bronzového tímu ČSFR na ZOH 1992 v Albertville aj na MS 1992 v Prahe a Bratislave.

 


Zdroj foto: olympic.sk

Šport

Socialne siete