Májovky pre zdravie: Tieto si nazbierajte!

Májovky pre zdravie: Tieto si nazbierajte!

Jar je v plnej sile a príroda nám práve teraz poskytuje za priehrštia svojich darov, ktoré pomôžu pri liečbe mnohých neduhov. Zbierať ich možno nielen pri zdravotných problémoch, využiť ich totiž môžete aj v podobe lahodných nápojov či chutných pokrmov.

Alchemilka

Meno tejto zázračnej rastliny pochádza z arabského slova alchýmia. Je neoceniteľná pri mnohých neduhoch, pre jej výborné účinky ju však mimoriadne milujú ženy. Má totiž antioxidačné i protizápalové vlastnosti, uvoľňuje kŕče, sťahuje, upokojuje a zastavuje krvácanie.

Kvety sa na stonkách alchemilky začínajú objavovať koncom jari až začiatkom leta a väčšinou je rastlina rozkvitnutá až do septembra. Kvety môžete zbierať hneď, ako sa na rastlinke ukážu. Zber listov a stoniek sa zvyčajne odporúča pred rozkvitnutím rastliny alebo po jej odkvitnutí. Z čerstvých aj sušených listov pripravte čaj, tinktúru, kloktadlo alebo obklad.

Baza čierna

Ten, komu rastie baza v záhrade alebo blízkom okolí, má o zdravú výhru postarané. Využiť ju možno nielen v bylinkárstve, ale aj v kuchyni. Zbierať možno kôru, kvety, plody i dreň. Zdravím i chorým ulahodí bazová šťava i čaj z kôry a kvetov. Pomôžu pri nachladnutí, ale pôsobia aj ako omladzovací prostriedok vďaka množstvu antioxidantov.

Bazový čaj je mimoriadne vhodný pri liečbe problémov so žalúdkom. Éterické oleje pomôžu pacientovi dobre sa vypotiť a uvoľniť nepríjemné hlieny.

Žihľava dvojdomá

Pre mnohých je postrachom, keď sa však vyzbrojíte rukavicami, pokojne jej pŕhlivé listy môžete zbierať. Odborníci potvrdzujú, že najviac vitamínov a trieslovín obsahuje žihľava práve na jar od apríla do konca mája, keď sú rastliny mladé. Po vysušení sa dajú zužitkovať pri príprave liečivého čaju alebo v podobe odvaru na vlasy.

Rastlina má vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi, má mierny močopudný účinok. Pridajte si ju do jarných šalátov, smoothies alebo použite v receptoch, podobne ako špenát.


Zdroj foto: pixabay

Rady a tipy

Socialne siete