Poradňa

Manželka si vzala úver na estetické skrášlenie

Manželka si vzala úver na estetické skrášlenie
Manželka si vzala úver na estetické skrášlenie

Dobrý deň, neviem či je to téma vhodná do vašej poradne, ale skúsim to. Moja manželka bola vždy dobre vyzerajúca, „šumná“ žena, cvičila a vďaka nej sme sa celá rodina výborne stravovali. Minulý rok oslávila 57 rokov, prešla do novej práce s väčším platom. Neviem, či pod vplyvom kolegýň, ale odrazu začala chodiť na kozmetiku, dáva si pichať do tváre vitamíny a kupuje si čoraz drahšiu kozmetiku. A teraz som zistil, že si dokonca zobrala úver na plastickú operáciu. A je to pomerne veľká čiastka – dvadsaťtisíc eur! Ako sa mám zachovať?

Radí sociálna koučka Annamária Higgins:

Dobrý deň,

je veľmi časté a v dnešnej dobe už nie je nič zvláštne, ak si žena zdvihne sebavedomie úpravou svojho vzhľadu na klinike estetickej medicíny. Zvlášť ak sú na to finančné prostriedky.

V poradni sa stretávam často s dvoma skupinami ľudí. Mladými a zrelými ľuďmi, prevažne ženami, ktoré sa v túžbe po lepšom vzhľade zaviažu k úverom a neraz nerozmýšľajú, že tie úvery zasiahnu ich rozpočet na dlhé obdobie.

A potom zvyčajne prichádza veľké rozčarovanie z efektu zmeny, keďže tá vonkajšia zmena nemá až taký dosah, ako sa očakávalo. Neraz úverom za plastiku, ktorá nespravila očakávaný efekt v živote, sa naopak kvalita života znižuje, lebo dlh treba splácať – a často až do konca života.

Vaša situácia ponúka možnosť skvalitnenia vášho vzťahu. Je evidentné, že vaša manželka potrebuje vašu pozitívnu pozornosť, rozhovory, čas strávený spoločne pri aktivitách, ktoré máte obaja radi.

A zároveň pokojný rozhovor o vašich financiách s perom a papierom. V poradni sa stretávam aj po tridsiatich rokoch od nežnej revolúcie s minimom finančnej a právnej gramotnosti.

Mnoho partnerov čerpá kreditky, úvery, nevie, že partner sa stáva spoludlžník, ak nemajú zrušené bezpodielové vlastníctvo manželom. Dokonca deti potom dedia dlžoby.

A neraz s klientom pri rozhodovaní zobrať si úver v zrelom veku na niečo, čo nie je pre život také dôležité, zistím, že neberú do úvahy, že dlh budú splácať aj z dôchodku.

Vďaka úveru si nedokážu vytvárať rezervu práve na dôchodkové obdobie. V zrelom veku sa treba zaťažovať dlhmi veľmi rozvážne, pretože je oveľa väčší predpoklad, že príde choroba či iné obmedzenie, smrť jedného z partnerov a podobne. Nuž, a dlh ostáva...


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete