Martin Dubovský o tetovaní v lete: Umelecké diela na koži

Martin Dubovský o tetovaní v lete: Umelecké diela na koži

Horúce dni ukázali, čo ukrývame pod šatami. Pri troche fantázie to na kúpaliskách, jazerách či morských plážach vyzerá ako v galérii výtvarných umení. Ľudia bažia po tetovaní, ktoré je najmä medzi mladými čoraz viac obľúbené. No nevyhýbajú sa im ani seniori. O tom, či je vhodné dať sa tetovať v lete, ale aj o tom, ako si chrániť „umenie na koži“ pred vplyvmi letného počasia, sme sa zhovárali s tetovačom Martin Dubovským (30). 

Kedy je najlepší čas dať sa tetovať? 

- Po celý rok, pre tatérov je ale letná sezóna najslabšia, keďže ľudia chodia na dovolenky a k vode. V lete je proces tetovania rovnaký, ako aj počas iných ročných období, ale klienti sa musia vyhýbať na pár dní kúpaniu a slnku. 

Ak sa človek rozhodne pre tetovanie napríklad pred dovolenkou pri mori, kedy najneskôr pred vycestovaním je to vhodné?  

- U každého je to individuálne, ale taký priemer je minimálne 10 až 14 dní. Asi tak dlho trvá, kým sa pokožka po tetovaní zahojí tak, že môžeme ísť na slnko. Potrebuje istý čas na regeneráciu. Slnko je agresívne na pokožku najmä pre čierny pigment. Kerka sa hojí povrchovo a potom ešte vnútorne a ide predovšetkým o to, aby sa zahojila na povrchu. Potom stačí kvalitný ochranný opaľovací krém a môže sa ísť na slnko. Treba pripomenúť, že čerstvá kerka na slnku páli, podkožné hojenie trvá aj mesiace.  

Pri opaľovaní je nutné pokožku s tetovaním ošetrovať – chrániť inak než pokožku bez tetovania? 

- Proces je taký istý ako v zime, len v lete si po tetovaní treba dávať pozor na slnko. Odporúčam radšej nejsť nejaký čas na slnko a mať dokonca života peknú kerku, ako sa opaľovať alebo po týždni sa kúpať v mori... Nestojí to za to. Starostlivosť treba dodržiavať na sto percent. Kožu si treba chrániť pred slnkom či už máme alebo nemáme tetovanie. Pokožku s tetovaním je vhodné natierať prípravkami s vysokým ochranným faktorom, v našich končinách stačí tridsiatka. Opaľovací krém napomôže, aby farby udržali sýtosť. 

Aké môžu byť alergické reakcie? Treba sa radiť pred tetovaním s lekárom – dermatológom? 

- Tetujem osem rokov a za ten čas som nemal ani raz klienta, ktorý by mal problém s alergickou reakciou, čo sa týka pigmentu, farieb. Faktom je, že červená a žltá farba obsahujú najviac „škodlivých“ látok, hoci slovo škodlivý nie je celkom namieste. Aj ja mám na sebe farebné tetovanie a nikdy sa mne ani môjmu klientovi nič nestalo. To máte, ako keď si idete dať nastreliť náušnice – tiež môžete dostať zápal... Skrátka, je to zásah do tela, ide však o hygienu. Myslím si, že konzultácia s dermatológom môže byť len prospešná, ale nie je nutná. Ak má niekto citlivú pokožku a je alergik, tak vtedy by som to odporúčal. 

Môže sa dať tetovať aj človek s mnohými materskými znamienkami? 

- Áno, ale kresba musí znamienka obchádzať aspoň o pol centimetra. Treba rátať s tým, že niektoré linky a tiene v okolí znamienka môžu byť aj vynechané. 

Vy osobne tetujete farebné obrazy – reagujú farby na slnku? Neblednú pigmenty pod vplyvom slnka, vody, piesku a podobne? 

- Tieto faktory v zásade nemajú vplyv na tetovanie. Pravdou však je, že pri čerstvom tetovaní je pigment v prvej vrstve pokožky. Keď sa koža zahojí, pigment sa dostáva pod kožu, tá urobí akýsi filter a tetovanie nevyzerá tak, ako keď bolo čerstvé. Ľudia v južných štátoch, keďže sa každý deň vystavujú slnku, majú tetovanie viac vyblednuté než tí, čo žijú na severe. 

Je vhodné tetovať opálenú pokožku alebo je lepšie počkať, kým opálenie vybledne? 

- Keď klient príde s opálenou pokožkou, tatéri ich zväčša odmietnu. Niektoré pigmenty, napríklad žltý či modrý môžu ináč reagovať na opálenej ako na bielej koži. To je, ako keď kreslíte na biely papier – tá modrá farba úplne inak vyznie, ako keď ju budem nanášať na hnedý papier. Čiže ak viem, že sa pôjdem dať tetovať v lete, tak to miesto si budem natierať opaľovacím krémom. V tomto prípade by som zvolil UV faktor 50, aby koža bola čo najviac svetlá. 

Je veľký rozdiel tetovať pokožku mladého človeka a seniora?  

- Určite je v tom veľký rozdiel – mladá koža sa lepšie tetuje, lebo je viac napnutá. Keby maliar nemal napnuté plátno, tiež sa mu tam ťažko maľuje. Ale nie je to problém, len isté sťaženie práce tetovača.  

Mimochodom, je záujem zo strany seniorov o tetovanie? 

- Ani veľmi nie, mohol by som ich spočítať na prstoch jednej ruky. Nedávno som však tetoval 64-ročného pána, takže dá sa všetko. Tetujem osem rokov a za ten čas som tetoval asi štyroch ľudí nad šesťdesiat rokov. Väčšinou sú to klienti od 20 do 40 rokov. 

S akou najbizarnejšou požiadavkou zo strany klienta ste sa stretli? 

- Raz nám do štúdia na e-mail poslala jedna žena fotografiu svojho pozadia s tým, že by si chcela dať vytetovať ku konečníku motýľa. Odmietli sme to. 

Aké motívy sú momentálne v kurze? 

- Existujú isté trendy, rovnako ako v iných odvetviach umenia. Teraz letí tzv. fine-line, tenulinké linky, dosť ide mikrorealistika. Ale ja sa na to nešpecializujem. Mám svoj vycibrený štýl, klienti chodia za mnou práve pre môj neo-tradičný japonský štýl. Tatéri sa tak ako iní umelci odlišujú práve tým, ako tetujú. Mne dáva väčší zmysel špecializovať sa na jeden-dva štýly a byť v tom na 120 percent dobrý, než robiť toho viac, ale menej kvalitne. Klient u mňa dostane kvalitu, za ktorú si zaplatil. 

Ak sa človek rozhodne pre tetovanie, na čo sa má pripraviť? Aký je postup? 

- V prvom rade by si mal naštudovať, aký štýl kerky by chcel. Tetovačov je totiž veľmi veľa, v poslednej dobe je boom nových tatérov. Takže základ je štýl. Väčšinou nás hľadajú klienti cez sociálne siete, často dajú na referencie. Odporúčam pokojne vycestovať aj do zahraničia. Ja som za tetovaním vycestoval do Barcelony, kde sa nachádzal tatér, ktorého práce sa mi veľmi páčia. Človek to má na tele do konca života, preto keď sa mi páči niekoho práca, tak si treba za tým ísť. Mnohých odradí vzdialenosť, uspokoja sa radšej s menšou kvalitou. Najprv si dohodnem s klientom konzultáciu, ujasníme si, kde by chcel mať tetovanie, aký motív, a ideme na to. Nejaká špeciálna príprava nie je potrebná. Neodporúča sa piť veľa kofeínu a ako som spomínal, nebyť opálený. V takom prípade by som urobil len čierne linky a farbu by som vynechal. Netreba si pokožku oholiť, všetko sa robí u nás v štúdiu. Miesto sa vydezinfikuje a ide sa tetovať. 

Aké sú kontraindikácie, zdravotné riziká – môže sa dať tetovať hocikto? 

- Ľuďom, ktorí majú ekzém na väčšine tela, by som to neodporúčal. Mnohí sa pýtajú, či sa môže tetovať, ak majú koloidné jazvy. Môžu, ale jazvy musia byť zahojené aspoň dva roky. Samozrejme, práca s jazvou je pre tatéra náročnejšia, treba ju správne zakomponovať do obrázku, aby neutrpel dizajn. Klienti si dávajú tetovať jazvy práve z dôvodu, aby ich prekryli. Vtedy musím vymyslieť dizajn doslova na mieru. Štruktúra tkaniva v mieste jazvy je úplne iná než zdravá pokožka. Mám klienta, ktorému sa tetovania hoja veľmi zle. Myslel som si, že som urobil nejakú chybu, ale rovnako zle sa mu to hojilo predtým pri iných tetovačoch. Vymysleli sme to tak, že sme tetovanie rozdelili na viac častí – čo sme vedeli urobiť za jeden deň, tetovali sme na dva-tri dni, najprv linky s tieňmi a potom sme dávali farbu. Po tom, ako sme rozdelili proces tetovania, sa mu tetovanie krásne hojilo. Samotný proces hojenia je individuálny, mám klientov, ktorým sa tetovanie zahojí za týždeň. 

Môže byť tetovanie na veľkej ploche tela problémom napríklad pri magnetickej rezonancii?  

- Pri MR jediný problém, aký môže nastať, je s farbami, aspoň v minulosti to tak bolo, avšak v dnešnej modernej dobe sú farby prísne kontrolované a môžu obsahovať iba to, čo povoľuje zákon. Ľudia by si aj preto mali vyberať štúdiá, ktoré používajú kvalitný certifikovaný materiál a hlavne spĺňajú kritériá hygienickej kontroly, a netetovať sa u kamaráta, čo tetuje dva mesiace v obývačke. Preto v štúdiu, v ktorom pracujem, používame tie najkvalitnejšie farby na trhu, ktoré musia prejsť kontrolou Európskej únie. Keď to celé zhrniem, tak MR by nemalo mať vplyv na tetovanie, pokiaľ boli použité kvalitné farby. 

Ak má dotyčný potetovanú celú ruku, môže byť sťažený odber krvi?  

Toto je asi otázka na lekárov, ale stretol som sa s tým. Jeden z mojich klientov mi spomínal, že bol na odbere krvi a sestrička mu vynadala, lebo mu nemohla nájsť žilu. Ale lekári v dnešnej modernej dobe už majú prístroje, ktoré vedia presvietiť ruku a presne ukážu, kde sa žily nachádzajú. V tých modernejších zariadeniach by s tým nemal byť problém.


Zdroj foto: archív Martin Dubovský

Rozhovory

Socialne siete