Milan Ondrík stvárnil vo filme Černáka: To, že hrám mafiána, neznamená, že ho obdivujem!

Herec Milan Ondrík
(Zdroj: Tv Markíza )

Milan Ondrík sa zapísal do povedomia divákov ako predstaviteľ charakterových postáv, silne emočne vypätých. Najnovšie ho v kinách môžeme vidieť v postave vodcu podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý si odpykáva doživotný trest.

Po novinárskej premiére filmu MIKI poskytol Milan Ondrík množstvo rozhovorov, napriek tomu vraví, že stále je o čom hovoriť. „Baví a chce sa mi o filme hovoriť,“ hovorí presvedčivo herec. „Popritom si spomínam na nakrúcanie a dokonca sa ani nesnažím každému odpovedať inak. Pretože, ako povedal Milan Lasica, keď dostal otázku, prečo odpovedá rovnako v rozhovoroch, vraj ak sa ho opýtajú, čo večeria na Vianoce, nemôže odpovedať iné ako kapustnicu, šalát a rybu,“ hovorí s úsmevom Ondrík a hneď aj prezradil, ako to bolo s ponukou na rolu mafiána Černáka.

„Kdesi v hlave som mal myšlienku, že sa podobný film pripravuje, lebo príprava a realizácia filmu trvala niekoľko rokov. Keďže milujem filmy a seriály s mafiánskou tematikou, lebo je to pre mňa vzrušujúce a zaujímavé prostredie, tak ma pozvanie na kamerové skúšky potešilo. Chcel som ani nie tak hrať ako vypovedať o udalostiach 90. rokov. Okrem toho ma ,bavil‘ ten príbeh, že to boli obyčajní chlapci z dediny ako aj ja. Tiež som chodil na zábavy, kde sme sa aj pobili, ale pokračovali sme neskôr v dospelosti inou cestou. No stať sa to mohlo aj mne, aj mojim priateľom,“ konštatuje herec.

„Zaujalo ma to, a keď mi zavolali, že som vybraný do postavy Mikiho, prišla zodpovednosť. Musel som zvažovať, ako to budem robiť, keďže idem hrať človeka, ktorý ešte žije. Oslobodilo ma, že som si povedal – idem sa hrať tak, ako sa oni hrali v tých rokoch. Nejdem robiť kópiu, pretože mudrlantov bude teraz veľa, či to bolo tak alebo onak,“ uvažuje Milan Ondrík, ktorý išiel do postavy s plnou vervou. „Povedal som si – ideme robiť film, umelecké dielo, ktoré je inšpirované istým obdobím, istým spôsobom života človeka, ktorého budem stvárňovať na plátne.“

Mafiánsky boss Mikuláš Černák
Mafiánsky boss Mikuláš Černák
(Zdroj: ancn)

Stretnutie s bossom

S Mikulášom Černákom sa stretol trikrát a prezradil len toľko, že je dnes z neho úplne iný človek ako mafiánsky boss v 90. rokoch. Chcel by Milan Ondrík byť pri tom, keď Mikuláš bude pozerať film o sebe? „Pokojne, veľmi rád by som bol pri ňom,“ hovorí s presvedčením v hlase Milan Ondrík. „Aj keď je veľa reakcií, prečo sa nakrúca film o vrahovi, pritom na shakespearovské hry chodíme, kde je to o iných intrigách, vrahoch a podobne, ale nechcem to porovnávať. To, že hrám Mikuláša Černáka, neznamená, že ho obdivujem, obhajujem. Ja obhajujem svoju postavu, svoju prácu. Mám ho parodovať alebo hrať ako homosexuála, aby som ho zosmiešnil? To nejde. Musím ho zahrať presvedčivo a uvedomiť si, kam tá postava smeruje v scenári a nie v živote, a musím povedať, že scenár Mira Šifru mi doslova sadol.“

Mudrlantov nerieši

Milan Ondrík má šiestich súrodencov, medzi nimi aj brata farára. Ako reagovali, keď im povedal, na akú rolu prikývol? „Neoboznamujem svoju rodinu, čo idem robiť, toto u mňa naozaj takto vôbec nefunguje. Vedeli to, ale neriešia to, čo hrám. To by bolo veľa riešenia,“ smeje sa herec. A dodáva: „Skôr to riešia ľudia na sociálnych sieťach s utajenou identitou, vyjadrujú sa, mudrujú o tom, čo hrám. Ja si postavy vyberám, to je pravda. Tých mudrlantov bez identity neriešim, ani si nechcem predstaviť, čo prežívajú, keď sa znižujú k negatívnym komentárom. Ani to nečítam, len občas mi niekto niečo povie, no nemám ani záujem tomu venovať energiu. Keby som mal každého počúvať, neviem, či by som tu teraz sedel a hovoril práve o filme MIKI.“

Do scenárov nezasahuje

Chôdzu a držanie tela Mikuláša Černáka špeciálne neštudoval, napriek tomu ich zvládol bravúrne, takisto aj banskobystrický prízvuk. „Charakter som si vymyslel rovnako ako jemný banskobystrický prízvuk, kde som dal len esenciu, lebo keby som počas celého filmu tak hovoril, vyzeralo by to ako paródia. Musel som ustriehnuť istú hranu, veľmi mi pomohol aj Jakub Kroner, režisér, ktorý mi povedal – tam ešte pridaj, tam uber, bude to dobré,“ hovorí o svojich vkladoch do filmu. Milan Ondrík nešetrí slovami chvály na scenáristu Mira Šifru.

„Nie som herec, ktorý zasahuje do scenára a snaží sa ho meniť. Skôr je to tak, že ak sa mi scenár nepáči, nerobím ho. Ak sa mi páči a chcem si ho zjednodušiť, tak skúmam, či to ide alebo nie. Keď hrám Shakespeara, dva týždne skúmam, prečo je to napísané takto, ako to uchopiť, čo tým chcel básnik povedať. Uvedomil som si to na skúške hry od Dana Majerníka, ktorý je mojím kolegom. Sedel tam, čítali sme jeho scenár a niektorí tam mudrovali – to by si mal prepísať, to nie je dobré a podobne. Ticho som počúval, potom som povedal, že sa učíme Shakespeara, učíme sa ho bez rečí, a tu máme žijúceho autora, ktorému to chceme prerobiť. Miro Šifra pochádza z prostredia ako Miki, dobre to prostredie poznal, preto tie slovíčka v scenári mali opodstatnenie a ja nemám dôvod meniť to.

Pri filme musíte vedieť na sto percent text, pretože tam je dôležité, kedy si potiahnete z cigarety, kedy sa napijete alebo hodíte do úst kúsok jedla. Text idete na celú, na detail, na širší detail, preto sa snažím byť pripravený a nekaziť záber. Je to zodpovednosť voči kolegom a štábu, nielen voči sebe,“ hovorí otvorene herec a prízvukuje, že herec má byť profesionálny a zodpovedný. „Vyžadujem to aj od ostatných,“ hovorí s absolútnou vážnosťou Ondrík. „Pri nakrúcaní je kopa techniky, kulisy, všetko je pripravené, a ja mám prísť a nevedieť text? To je neúcta voči procesu prípravy filmu. Treba zohnať peniaze, kostýmy, všetko nachystať a neviem si predstaviť, že by som si dovolil habkať text, že by som nebol pripravený a nevedel, čo mám robiť. Filmovanie je už len čerešnička na torte, predchádza tomu naozaj veľká príprava a je na tom zainteresované množstvo ľudí.“

Záber z nakrúcania: Milan Ondrík ako Mikuláš Černák
Záber z nakrúcania: Milan Ondrík ako Mikuláš Černák
(Zdroj: amo)

Najťažšia rola

Imponujú sympatickému hercovi emocionálne vypäté roly? V seriáli Zrada stvárnil naoko dokonalého manžela, otca, v skutočnosti však veľkého klamára. Nedávno dotočil film inšpirovaný skutočnou udalosťou, ktorá sa stala pred rokmi v Nitre. Hrá postavu otca, ktorý zabudol v rozhorúčenom aute dieťa. Tragédia malej Kristínky, ktorá v aute zomrela, vtedy zasiahla celé Slovensko. „Už je to natočené, bola to moja zatiaľ najťažšia práca. Režisérke som priznal, že sa neteším na nič z toho filmu – ani na tému, ani na to, ako to bolo vymyslené, lebo sú tam veľmi dlhé zábery, ktoré sa skúšali aj týždeň, kým sa natočili.

Ale veľmi, veľmi som chcel vypovedať ten príbeh z úcty k ľuďom, ktorým sa toto stane. Som šťastný, že sme to natočili. Je to nepredstaviteľná tragédia, ktorú som si ako herec musel predstaviť, a som rád, že je to za mnou. Niekedy je filmovanie fakt ťažké. Málokto si vie predstaviť, aká náročná profesia je herectvo, hlavne pri podobných charakterových postavách. Keď sa ma pýtajú, ako dokážem byť nahý pred kamerou, hovorievam, že byť nahý pred kamerou je to najľahšie na mojej práci. Ale byť nahý duševne, to je najťažšie. To duševné a emočné napätie je najťažšie a chytí vás to v tých najneočakávanejších momentoch, napríklad za volantom. Otvoria sa vám emočné šuplíky postavy, ktorú stvárňujete, a musíte tým autom zastať, upokojiť sa,“ otvára svoju trinástu komnatu.

Keď nakrúca, nehrá

Herec otvorene hovorí aj o tom, ako zvláda zároveň film či televízny seriál a potom večer stáť na javisku v divadle. „Zásadne si riešim termíny. Nechcem, aby boli moje postavy podobné, netočím dva projekty naraz. V deň, keď točím, večer nehrám v divadle. Takisto keď nakrúcam, vtedy neskúšam novú hru. Mám v tom poriadok. Vždy si zvážim, či môžem robiť jedno aj druhé, ale nie som taký frajer, že celý deň točím, večer si oblečiem kostým a je zo mňa iný človek. Nemôžem myslieť na jednu postavu a pritom hrať inú,“ priznáva.

Aktuálne čaká Milana Ondríka nakrúcanie minisérie, na ktorú sa už veľmi teší. Potom ho čaká nakrúcanie v susednom Česku. Pôjde o tému, ktorá ho zvlášť zaujíma a teší sa na ňu – v ringu. Práve v ringu sa odreagúva od zložitých postáv. Relaxuje vo svojej rezbárskej dielni. „Aj keď nič mimoriadne v dielni práve netvorím, ale užijem si to,“ prezrádza herec, ktorý rezbárstvo aj študoval. „Najradšej som však so svojimi tromi deťmi. Neviem oddychovať a načerpať sily spánkom. Keď mám voľno, vtedy vstávam skoro ráno a teším sa na deň s deckami, ale keď mám ísť točiť niečo náročné, ťažké a zložité, vtedy by som spal,“ pousmeje sa.


Zdroj foto: tv markíza, ancn, amo

Rozhovory

Socialne siete