Mladá džudistka Patrícia Tománková: Ďalší titul majsterky sveta!

Patrícia Tománková získala do svojej zbierky ďalší titul majsterky sveta.
(Zdroj: olympic.sk/Andrej Galica)

Členka juniorského olympijského tímu Patrícia Tománková (17) je už dvojnásobnou dorasteneckou majsterkou sveta v džude. Po vlaňajšom triumfe na svetovom šampionáte do 40 kg v chorvátskom Záhrebe tentoraz triumfovala vo váhe do 44 kg na majstrovstvách sveta v peruánskej Lime.

Patrícia Tománková ukázala v Lime skvelú taktickú i fyzickú pripravenosť. Od prvého do posledného súboja však musela so súperkami tvrdo bojovať o víťazstvo. Členka 1. JC Pezinok si najskôr v osemfinále poradila v nadstavenom čase s Aizat Naukenovovou z Kazachstanu. Vo štvrťfinále vyhrala s Belgičankou Maelys Dapaovou a v semifinále vďaka bodovanému chmatu uspela nad Alinou Bogusovou.

Bol to tvrdý boj

Finále s Brazílčankou Julianou Yamasakiovou bolo vyrovnané, strhujúce, dlho otvorené a veľmi napínavé. Súperky podľa športových odborníkov predvádzali skvelé technické džudo a hľadali priestor na to, aby jedna druhú prekvapili. Ani Tománková a ani Yamasakiová však nechceli dať konkurentke o titul šampiónky priestor na získanie bodov.

Napokon sa po 8 minútach a 13 sekundách z víťazného ipponu radovala slovenská dorastenka. Patrícia Tománková si tak vybojovala tretiu medailu z dorasteneckých majstrovstiev sveta za sebou.

Mladá džudistka Patrícia Tománková je vďačná svojej rodine za podporu.
Mladá džudistka Patrícia Tománková je vďačná svojej rodine za podporu.
(Zdroj: olympic.sk/Andrej Galica)

Teší sa na olympiádu

Okrem dvoch zlatých kovov však má naša šampiónka doma aj bronz z roku 2022. Tento rok vo váhe do 44 kg si ale Paťa vybojovala aj titul majsterky Európy. Víťazka Európskeho olympijského festivalu mládeže 2023 si tak buduje v mladom veku naozaj pôsobivý džudistický životopis. A aká bola vlastne jej cesta k tomuto športu?

„Do džudistickej rodiny som sa v podstate narodila, môj otec je môj tréner a môj dedko založil džudo v Pezinku. Taktiež moji traja súrodenci sa venujú džudu. Mám v rodine obrovskú oporu a som za to vďačná,“ povedala pre Nový Čas Nedeľa v nedávnom rozhovore Paťa, ktorá sa priznala, že v rámci športu má aj jeden zatiaľ nesplnený sen.

„Olympijská medaila je môj najväčší sen a verím v to, že spolu s mojím starším bratom pôjdeme do Los Angeles v roku 2028 a donesieme dve cenné medaily.“


Zdroj foto: olympic.sk, Andrej Galica

Šport

Socialne siete