Mladá džudistka Patrícia túži po olympijskej medaile ...a má na to!

Mladá džudistka Patrícia túži po olympijskej medaile z Los Angeles v roku 2028.
(Zdroj: olympic.sk/Andrej Galica)

Patrícia Tománková (17) je prvou Slovenkou v histórii, ktorá získala titul dorasteneckej majsterky Európy v džude. Talentovaná mladá športovkyňa nedávno tento veľký úspech obhájila a priznáva, že jej ambície sú vyššie – olympijská medaila! A podľa výkonov, ktoré podáva, jej v splnení tohto sna nič nebude brániť.

Prečo sa mladé krehké dievča ako vy začne venovať práve bojovému umeniu – džudu? Čo na to povedala vaša rodina?

- Do džudistickej rodiny som sa v podstate narodila, môj otec je môj tréner a môj dedko založil džudo v Pezinku. Taktiež moji traja súrodenci sa venujú džudu. Mám v rodine obrovskú oporu a som za to vďačná.

Džudo vzniklo v Japonsku a vraví sa, že kto chce v tomto bojovom umení vynikať, musí spoznať kultúru, z akej vyšlo. Vy vraj tiež často cestujete do Japonska, je to pravda? Vedeli by ste v takej exotickej krajine žiť?

- Do Japonska cestujeme dva- až trikrát do roka. Chodíme tam trénovať so špičkovými džudistami a posúva ma to veľmi dopredu psychicky aj fyzicky. Ale presťahovať sa do tejto krajiny, to si neviem predstaviť. Určite mi stačí stráviť tam niekoľko týždňov v roku.

Ako sa dá skĺbiť takýto náročný šport a študentský život?

- Nie je jednoduché stíhať zároveň školu a vrcholový šport. Chodím na obchodnú akadémiu v Pezinku a musím povedať, že mi veľmi vyhovuje. Sú tam naozaj ohľaduplní učitelia a celé vedenie školy. Umožňujú mi naplno sa venovať aj džudu.

Blíži sa olympiáda, viete si predstaviť, že tam raz ako reprezentantka Slovenska pocestujete aj vy?

- Olympijská medaila je môj najväčší sen a verím v to, že spolu s mojím starším bratom pôjdeme do Los Angeles v roku 2028 a donesieme dve cenné medaily.

Slovensko ste pred pár dňami potešili víťazstvom na šampionáte v Sofii, stali ste sa dorasteneckou majsterkou Európy do 44 kg. Rátali ste s víťazstvom? Vo finále ste bojovali so Španielkou Lopézovovu, ako hodnotíte zápas?

- Stále neviem úplne uveriť, že sa mi podarilo obhájiť titul majsterky Európy, ale som z toho naozaj šťastná. Bolo to veľmi psychicky náročné pre tlak z očakávania medailového umiestnenia, no nakoniec sa mi podarilo zvládnuť to a vyhrať pre Slovensko zlato.

Radosť mladej džudistky a jej otca a zároveň trénera po zisku titulu
Radosť mladej džudistky a jej otca a zároveň trénera po zisku titulu
(Zdroj: olympic.sk/Andrej Galica)

Zberateľka medailí

Patrícia Tománková je už po druhýkrát dorasteneckou majsterkou Európy. Minulý rok v kategórii do 40 kg, tento rok v kategórii do 44 kg. Je aj majsterkou sveta do 18 rokov (2023) a počas rokov 2022, 2023 a 2024 zlato z európskych pohárov získala až 13-krát.


Zdroj foto: olympic.sk

Šport

Socialne siete