Módny guru Fero Mikloško: O homosexualite, neprajných ľuďoch a o blížiacej sa päťdesiatke

Fero Mikloško onedlho oslávi 50. narodeniny.
(Zdroj: ancn)

Módny guru Fero Mikloško patrí medzi návrhársku špičku, jeho modely nosia mnohé osobnosti spoločenského života. Niet hádam slovenskej celebrity, ktorá by sa nestretla s jeho tvorbou. O rok oslávi okrúhlu päťdesiatku, stále je pracovne zaneprázdnený. O móde aj o živote sme s ním hovorili len niekoľko dní po úspešnej módnej prehliadke v kúpeľoch v Piešťanoch.

Ako ste prišli na myšlienku študovať krajčírstvo a umeleckú školu so zameraním na kostýmy a kroje?

- Odmalička som bol v zajatí šitia a štrikovania u nás doma, okrem toho som mal dve sestry. Takže nebolo o čom veľmi rozmýšľať, akým smerom sa bude uberať moja životná púť – krajčírstvo kostýmov a krojov pre divadlo.

Myslíte si, že s vaším talentom by ste sa uživili aj bez školy?

- Základom práce návrhára je vyhotoviť svoje vlastné dielo. Možno by som sa uživil tak povrchovo, ako niektorí mladí návrhári u nás, ktorí si myslia – fíha, vymyslel som niečo, ale čo ďalej? Prívlastok návrhár skrýva obrovskú drinu a živiť sa tým 27 rokov, to je už čo povedať. Mne sa to darí, lebo to robím s pokorou, stojím nohami na zemi, ponúkam profesionálnu prácu, čo sa o niektorých dnešných mladých povedať nedá.

Ako vnímate nastupujúcu generáciu – je niekto z mladých módnych návrhárov, kto vás zaujal?

- Samozrejme, sledujem, čo sa okolo mňa vo svete módy deje, aj vnímam zopár šikovných mladých ľudí. No musia sa veľa učiť, aby to všetko bolo na úrovni remeselnej i komunikačnej.

Majú to dnes ľahšie či skôr ťažšie než keď ste začínali s módným návrhárstvom vy?

- Myslím, že ľahšie. Ja som kedysi musel behať, prosiť, aby mi niekto odfotil jednu sukňu do magazínu, ktorý bol čítaný, predchádzali tomu návrhy, realizácia a potom kdesi-čosi fotenie. Ale malo to svoje čaro.

Mikloško je talentovaný a obľúbený módny tvorca.
Mikloško je talentovaný a obľúbený módny tvorca.
(Zdroj: ancn)

Navrhovali ste už ako 15-ročný, spomeniete si na prvú prehliadku svojich modelov?

- Úplne prvú určite nie, ale bolo ich veľa. Skoro každý víkend. Bol som v združení mladej módy a kultúry pod vedením úžasného Ľuba Hersteka, vodil ma po celom Slovensku po súťažiach. Neskonale som mu vďačný za môj profesionálny rast.

Zažili ste obdobie, keď ste si povedali, prečo som sa na toto dal?

- Asi každý to zažil, určite aj ja, keď sa v mojom prvom salóne nepredávalo. Vždy za mnou stála moja mama, ktorá ma poháňala svojou energiou, aby som to nevzdával – a tak je to dodnes. Neustále ma inšpiruje, podporuje a verí mi.

Baví vás práca módneho návrhára každý deň?

- Neuveríte, ale baví. A je jedno či chystám prehliadku, pracujem s klientkami alebo pripravujem kostýmy do televíznej šou. Moja práca je mi všetkým, nevymenil by som ju za nič na svete!

Čo je na nej úžasné? A čo by ste, naopak, oželeli?

- Oželel by som neprajných ľudí, ale v podstate aj tí ma poháňajú dopredu (úsmev). Nemám rád nekonštruktívne negatívne argumenty, hejtovanie, sú to zbytočnosti, ktoré ubližujú a dostávajú človeka do nepohody.

Máte módnu múzu, pre ktorú tvoríte špeciálne rád? Nedávno to bola Lina Mayer?

- Múzy striedam, no nazývame to inak. Mám veľa priateliek zo šoubiznisu, rád ich obliekam, prezentujem sa nimi a ony zase mnou.

Niektorí režiséri sa nedokážu na premiére dívať na svoje divadelné hry či muzikály, ako trávite čas vy, keď sa na pódiu prechádzajú modelky vo vašich modeloch?

- Mám v zákulisí monitory, kde to celé pozerám, milujem záverečné defilé, keď ide za sebou trebárs 30 modeliek v handričkách, ktoré som vytvoril. Na záver idem s nimi a tá emócia sa vystupňuje, je to fantastické.

Poďme trochu aj k vám osobne. Netajíte svoju homosexuálnu orientáciu, zúčastnili ste sa nedávneho dúhového pochodu v Bratislave?

- Nikdy som sa netajil svojou orientáciou. Nezúčastňujem sa na dúhovom pochode, i keď v zahraničí som párkrát bol ich súčasťou. Neangažujem sa, aj keď sú tu organizácie, ktoré bojujú za práva homosexuálov, za všetko, čo nám prináleží rovnako ako ostatným.

Módny guru Fero Mikloško
Módny guru Fero Mikloško
(Zdroj: ancn)

Ste aktuálne zamilovaný – máte partnera?

- Zamilovaný som každý deň, partnera aktuálne nemám.

Kedy ste zistili, že sa vám páčia muži a nie ženy a ako ste sa s tým vyrovnávali? Možno pomôžete nerozhodným, ktorí s tým bojujú, predvádzajú sa s frajerkami a pritom je jasné, že je všetko inak?

- Je to každého osobná vec, len si myslím, že sme vyspelá spoločnosť, a preto mi je ľúto, že stále sa nájdu ľudia, ktorí útočia, hejtujú. Smutné je, že v rodinách nepochopia a nepodporia svoje deti a súrodencov najbližší v ich orientácii, našťastie ja mám v okolí ľudí, ktorí ma zobrali s rešpektom a úctou. Z opačných reakcií je mi smutno.

Ako prijali vaši rodičia túto informáciu?

- Ako som spomínal, mamina s rešpektom a úctou, vedela to dávno, keď si všímala, ako vnímam jej prácu so šijacím strojom a keď ma videla skúšať si jej lodičky.

Tešíte sa na lásku? Dokážete byť tolerantný? A čo rozhodne tolerovať nebudete?

- Na lásku sa teším každý deň, bol som niekoľkokrát šťastne zaláskovaný, nikdy nebudem ľutovať, čo som zažil. Byť zamilovaný je úplne krásne, momentálne mám svoju štvornohú Peggy – je to neuveriteľná láska, pre ktorú žijem. Samozrejme, lások je viac, ale táto žije so mnou.

Vráťme sa k móde, máte za sebou veľkú módnu prehliadku v piešťanských kúpeľoch. Ako vyzerajú prvé dni po podobnej akcii?

- Unavene. Čaká ma showroom, lebo šaty z móla treba dať do ulíc.

Už máte v hlave ďalšiu prehliadku? Alebo si doprajete dovolenku?

- Dovolenka? Zabudnite! Dovolenku som si doprial v júni.

V septembri ma čaká módna prehliadka a do toho Let’s Dance turné po Slovensku. Nenudím sa...

Takže za oddychom už nepôjdete?

- Určite ešte pôjdem a sám.

Single strávený čas? Bude to tzv. ideálna dovolenka pre vás?

- Či bude ideálna, to len uvidím. Ak sa sám so sebou nepovadím, bude ideálna (smiech).

Budúci rok v máji vás čaká významné životné jubileum, už niečo chystáte alebo nás prekvapíte?

- No veď toto! Päťdesiatka... Už sa všetci nevedia dočkať, čo vymyslím, nápadov je mnoho, uvidím, ako budem stíhať. Možno niekde v tichosti sám pri bublinkách sa budem pýtať: Ako sa toto celé udialo?


Zdroj foto: archív FM

Rozhovory

Socialne siete