Na apokalypsu nie sme pripravení: Pred asteroidom sa nezachránime

Na apokalypsu nie sme pripravení: Pred asteroidom sa nezachránime
Dostatočne veľký asteroid môže zničiť našu planétu.
(Zdroj: Pixabay)

Čo by ste robili, keby k Zemi mieril veľký asteroid, ktorý by do nej o niekoľko rokov narazil? Takúto otázku dostavajú pravidelne vlády a odborníci, ktorí by mali mať na starosti prípravu svojich krajín alebo aj celej planéty na takýto čierny scenár. Výsledky sú viac než desivé!

Podľa programu NASA Near-Earth Object Program zasiahne Zem v priemere každých 5 000 rokov objekt s veľkosťou futbalového ihriska a asteroid schopný vyhubiť život zhruba každý milión rokov.

Pomocník DART

Sme však na takúto udalosť pripravení? Hoci ide o otázku života a smrti, zdá sa, že aj keby sme o hrozbe nárazu veľkého telesa do našej planéty vedeli 14 rokov vopred, nedokázali by sme včas zareagovať.

Jednou z možností, ako zabrániť nárazu veľkého asteroidu, je jeho odklonenie z kolíznej dráhy alebo rozbitie na menšie kusy. NASA má už za sebou mimoriadne dôležitý míľnik s misiou DART slúžiacou na vychyľovanie asteroidov. V septembri 2022 kozmická loď DART úmyselne narazila do asteroidu nesúceho meno Dimorphus, ktorý je vzdialený takmer 11 miliónov kilometrov od Zeme.

Bez úkrytu

Hoci tento asteroid nepredstavoval pre nás žiadnu hrozbu, úspešná misia dokázala, že takáto metóda by mohla ovplyvniť trajektóriu nebezpečného telesa, ak by bola takáto akcia potrebná. Ako by však vlády zareagovali v prípade nárazu? Na zničenie či poškodenie časti planéty nie sme pripravení, čo by znamenalo, že ľudia by nemali šancu sa bezpečne ukryť na potrebne dlhý čas a ani reagovať na dlhodobé zmeny životných podmienok.

Sci-fi?

Najlepšou možnosťou je preto predsa len scenár ako z akčného filmu, keď sa viacerými nárazmi odchýli teleso zo svojej dráhy alebo sa na vychýlenie použije bomba odpálená v jeho blízkosti. Vedci tiež odporúčajú v niektorých prípadoch skúsiť iónový lúč alebo gravitačný ťahač, čím by sa napríklad asteroid dal postupne premiestniť do dostatočnej vzdialenosti od Zeme.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
asteroid apokalypsa

Zaujímavosti

Socialne siete