Na olympiáde v Paríži sa rozhodne, či budú e-športy ich súčasťou: Hraním hier si môžete zarobiť milióny!

Na olympiáde v Paríži sa rozhodne, či budú e-športy ich súčasťou: Hraním hier si môžete zarobiť milióny!

Máte doma tínedžera večne prilepeného pred obrazovkou počítača? Skúste ho motivovať na hranie elektronických športov a možno si doma vychováte olympijského víťaza! Medzinárodný olympijský výbor (MOV) totiž vážne uvažuje o tom, že súťaženie vo virtuálnom priestore sa stane súčasťou olympijských hier.

Myšlienku podpory elektronického športovania presadzuje najmä prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach, ktorý oznámil, že počas olympiády v Paríži sa bude o tejto veci hlasovať.

„Elektronické športy predstavujú súťažné hranie počítačových hier, čiže ide o akékoľvek hranie, v rámci ktorého hráči súťažia medzi sebou vo virtuálnom priestore,“ vysvetlil pre Nový Čas Nedeľa Karol Cagaň, prezident Slovenskej asociácie elektronických športov, s tým, že aj takéto športovanie pomáha človeku zlepšovať si zručnosti. V porovnaní s klasickým športom tu však isté rozdiely nájdeme.

„Rozlišuje sa v miere vynaloženej fyzickej aktivity, ktorá je menšia, ale nie nulová, keďže aj e-športovci majú fyzické tréningy a level ich aktivity a pohybu je porovnateľný napríklad s. motošportom, šachom alebo streľbou,“ dodal.

Ľady sa pohli

A ako vnímajú snahu Medzinárodného olympijského výboru zaradiť e-športy na olympiádu? „Táto snaha je pokračovaním v aktuálnom trende rokovaní a komisií medzi zástupcami e-športov a MOV. Proces zbližovania nabral výrazný spád na jeseň, keď sa Thomas Bach na zasadnutí v Indii vyjadril pozitívne o e-športoch a povedal, že ich čaká postupné začlenenie do športového ekosystému a prvýkrát nazval e-športové federácie svojimi partnermi,“ povedal Karol Cagáň.

Kedy bude počítačová olympiáda?

Medzinárodný olympijský výbor a dve medzinárodné e-športové federácie IESF a GEF už podpísali aj memorandum, a tak je ďalším logickým krokom určite príprava e-športovej olympiády. „V kuloároch sa povráva, že bude už v roku 2025. Aký mix e-športov na olympiáde bude, ešte nie je známe, ale s najvyššou pravdepodobnosťou tam budú virtuálne alebo simulačné športy, o začlenení klasických e-športov sa ešte rokuje. Podľa môjho osobného názoru by bola najsprávnejšia práve kombinácia simulačných športov a klasických e-športov. Primárne pre divácky záujem,“ vysvetlil pre Nový Čas Nedeľa prezident Slovenskej asociácie elektronických športov Karol Cagáň.

Na olympiáde v Paríži sa rozhodne, či budú e-športy ich súčasťou: Hraním hier si môžete zarobiť milióny!
Na olympiáde v Paríži sa rozhodne, či budú e-športy ich súčasťou: Hraním hier si môžete zarobiť milióny!

Aké e-športy poznáme?

- simulačné, ktoré napodobňujú klasický šport, ako napríklad elektronický futbal
- klasické, patria sem hry, ako napríklad League of Legends, sú najpopulárnejšie
- virtuálne, pri ktorých sa človek reálne pohybuje a vyvíja fyzickú aktivitu, napríklad virtuálne veslovanie

Z mladíka je milionár

Pred rokom a pol obletela svet správa, že vtedy 24-ročný Slovák Oliver Lepko so svojím tímom Tundra Esports zvíťazil na turnaji v hre Dota 2 v Singapure. So spoluhráčmi si rozdelili finančnú odmenu vo výške 8,4 milióna eur. Titul majstra sveta však neobhájil, na turnaji The International 2023 vypadol v prvom kole play-off.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
e-sport olympiáda

Šport

Socialne siete